Shibalog “Behind the Scenes”

Door alle artikelen die ik schreef over de Shiba, zijn geschiedenis, gedrag, gezondheid etcetera, lijkt het misschien alsof ik al-les weet…Maar niets is minder waar! Mijn waarde vriend “Google” staat me bij, bij elk artikel dat ik voor jullie schrijf. En dat niet alleen…Er is nog een veel belangrijkere bron van informatie die altijd voor me klaar staat! Omdat het voor een buitenstander vaak lijkt alsof een artikel snel geschreven is, of dat die informatie al allemaal kant en klaar in mijn koppie ziet, schreef ik dit artikel. Het leek me leuk om jullie eens een kijkje “Achter de schermen” te gunnen.

Shibalog Kimiko

INSPIRATIE

Als je blogt, een website bijhoudt, artikelen schrijft, dan heb je inspiratie nodig. En die inspiratie…tsja…wie zou daar toch vooral voor zorgen? Natuurlijk is mijn eigen Kimiko de voornaamste inspiratiebron! Zo kwam ik op het artikel over honden die je aankijken tijdens het poepen, omdat zij me op een ochtend aan zat te kijken…jawel…tijdens het poepen! En toen Kimiko gesteriliseerd (gecastreerd) werd, kreeg ik de wachttijd die ik moest overbruggen tot ik haar weer mocht halen om, door een artikel te schrijven over de castratie van teefjes. Omdat veel mensen haar op straat een wolfje noemen, en ik altijd al gefascineerd ben geweest door deze dieren, ontstond het idee voor het artikel over de Lichaamstaal van de Shiba en Wolven. En zo kan ik nog wel even doorgaan 😉 Ook haal ik inspiratie uit verhalen die ik om me heen hoor. Zo zit er op dit moment een artikel in de pen over het voorkomen en opbreken van aanvallen van andere honden. Dit naar aanleiding van een aantal nare confrontaties die leden van onze babbelgroep onlangs hadden.

IMG_20160523_165434HOE VERDER

Vaak heb ik niet meteen de tijd om aan het schrijven te slaan. Tussen het wandelen met Kimi en het schrijven van artikelen, heb ik ook nog een baan natuurlijk. En een hele lieve vriend niet te vergeten! En vrienden waarmee ik leuke dingen wil doen:)

Vaak belandt een idee dat ik heb dan ook op een papiertje. Of als notitie op de kladblok van mijn telefoon. Of op de achterkant van een kassabon…een envelop die op mijn route ligt…En zo blijft het idee bij de computer liggen tot ik tijd heb om aan de slag te gaan:)

Ik begin mijn artikelen altijd in het wilde weg te schrijven. De informatie die ik zelf al paraat heb over een bepaald onderwerp, gooi ik in 1 moeite op “papier”. Daarna begint het uitzoekwerk. Waarom is iets zoals het is? Waarom denk ik dat bepaalde dingen “zus en zo” in elkaar zitten? En klopt mijn theorie wel? Heeft mijn standpunt genoeg ankerpunten om overeind te blijven? En wordt mijn mening gesteund door wetenschappelijk bewezen feiten? Dan komt mijn grote vriend Google om de hoek kijken. Hier controleer ik of de informatie die ik heb klopt. Of mijn denkbeelden kloppen met soms wetenschappelijk bewezen feiten.

DE BALLOTAGECOMMISSIE

Maar…ook onze grote vriend Google weet niet alles. Daarbij…lang niet alles dat je op internet leest is waar! Daarom heb ik nog minstens 2 onuitputtelijke kennisbronnen ter beschikking die, als een artikel wat meer de diepte ingaat, zonder blikken of blozen de boel redigeren en met een rode pen te lijf gaan. Irma en Noesse! En oh, wat zijn deze dames mij dierbaar (en heus niet alleen omdat ze zoveel weten. Het zijn bovendien dierbare vriendinnen!)

Beiden verdiepen zich al jarenlang in de gezondheid van de Shiba, de in stand houding van het ras en het fokken van de prachtigste (en vooral leukste!) honden op een zeer verantwoorde wijze. Als geen ander kennen zij de kleine lettertjes als het gaat om ons geliefde ras!

Ik leerde Irma kennen, vlak nadat we Kimi adopteerden. Contact met de vorige eigenaars hadden we al snel niet meer. Maar vragen over Kimi eigenlijk des te meer. Ik weet al niet meer hoe we in contact kwamen met elkaar, maar sindsdien is zij voor ons eigenlijk een beetje een “pleegfokker” geworden. Maak ik me zorgen om Kimi’s gezondheid en gedrag, dan bel ik Irma als eerste!

Shibalog artikel schrijven
Irma. Onze “pleegfokker”

Noesse leerde ik een tijdje daarna kennen. In eerste instantie volgens mij nog, omdat ze voor Shiba Rescue twee oudere Shiba’s opving en een fijne oude dag wenste. (Over deze twee, Isa en Bob, kun je ook het een en ander lezen op deze website, Zoek hun namen maar eens in de lijst met categorieën) Maar algauw werd ook dit een hele bijzondere en waardevolle vriendschap. Een vriendschap die, met beide dames, verder gaat dan alleen honden hoor:)

Shibalog artikel schrijven
Noesse. Rots in de Shiba Branding!

Zonder deze twee dames, dat kan ik je gerust verklappen, zouden er op Shibalog genoeg zaken staan die niet waar zijn! Want…omdat ik denk dat iets “zus of zo” in elkaar zit, betekent nog niet dat het ook echt zo is. Vooral bij artikelen over gezondheid en artikelen die gerelateerd zijn aan de rasstandaard, kan ik steevast bij deze dames terecht. Zonder een proeflezing van een van beiden, gaat het hele artikel niet online!

AFWERKING

Een artikel over welk onderwerp dan ook, is maar knap saai zonder foto’s of illustraties. Vaak kan ik bepaalde illustraties, met bronvermelding, van het internet gebruiken. Maar het gebeurt ook geregeld dat onze eigen Kimiko zaken illustreert. En de laatste tijd maak ik ook steeds vaker gebruik van de prachtige foto’s die gedeeld worden in de Shibalog Babbelgroep op Facebook! Zonder al te veel te verklappen over het onderwerp, doe ik een oproepje voor een foto. En zonder uitzondering worden er dan genoeg foto’s geplaatst om een heel foto album mee te vullen 🙂

Zijn de foto’s geplaatst en de teksten door de ballotagecommissie gekomen, dan komt het artikel online. De artikelen worden op de like pagina van Shibalog gedeeld en in de babbelgroep natuurlijk! Vind ik zelf dat een artikel meerwaarde heeft voor een grotere groep mensen, dan deel ik het soms nog wel eens in andere Shibagroepen op Facebook. Maar over het algemeen laat ik dat het liefst aan jou als lezer over:)

Welk artikel van de afgelopen tijd spreekt jou het meeste aan? En waarom? Vertel het me in een reactie op dit artikel 🙂

Neem ook eens een kijkje op de facebookpagina van Shibalog!
Neem ook eens een kijkje op de facebookpagina van Shibalog!