Waarom kijkt mijn hond naar me tijdens het poepen?

Misschien is het je wel eens opgevallen. Tijdens het poepen blijft je hond steevast jouw kant op kijken. Om vervolgens als hij klaar is, er als een speer vandoor te gaan. Waarom doen honden dit?

Het is vaak een komisch gezicht. Het lijkt er bijna op alsof je hond je beschaamd aankijkt. “Waarom kijk je naar mij!? Zie je niet dat ik met privézaken bezig ben?” Toch is het zeker geen schaamte waardoor je hond jou in de gaten houdt tijdens zijn grote boodschap. Maar wat is het dan wel?

Honden zijn van oudsher dieren die zich ontzettend bewust zijn van de wereld om hun heen en de daarin schuilende gevaren. Alert zijn kon vroeger hun leven redden! Toen honden nog wolven waren of wilde honden, werd er uiteraard ook door grotere roofdieren op ze gejaagd.

hond poepen
“Danger!!!”

Tijdens de grote booschap is een hond op zijn kwetsbaarst. Zijn lichaam neemt een houding aan die een snelle vlucht onmogelijk maakt. Een gekromde rug, de voorpoten dicht bij de achterpoten. Zo trek je niet vanuit het niets even een sprintje als je wordt beslopen door een sabeltandtijger :p Van deze kwetsbaarheid zijn ook onze moderne huishonden zich nog steeds bewust. En daarom vertrouwen ze op de kracht van de roedel. Jij als mede-roedeldier, staat als het ware op wacht terwijl je viervoeter zich kwetsbaar opstelt op het grasveldje bij de flat. Hij vertrouwt op een waarschuwing van jou als het ineens niet pluis blijkt te zijn. Hij hoopt zelfs dat jij hem zult verdedigen als er gevaar dreigt tijdens het drukje. Heb je wel eens gemerkt dat je hond niet de grote boodschap afmaakt, wanneer er een andere hond aan komt lopen? Of wanneer jij plotseling een grote beweging maakt? Voila! Dan gaat het alarm in zijn hoofd af en voelt hij instinctief dat het veiliger is om, samen met jou, een andere plek op te zoeken.

hond poepen
Soms is het in het struikgewas veilig genoeg. Dan steek je gewoon je tong uit naar je baas. “Kan ik best zelf!”

Natuurlijk zijn er ook veel honden die het liefst zo ver mogelijk van je weg zijn, het liefst zelfs verborgen in het struikgewas als ze hun grote boodschap doen. Dit heeft ook met veiligheid te maken. Ver weg van hun veilige thuis, verborgen voor prooidieren. Daar is het het veiligst! Daar wijs je ze niet de weg naar de rest van je roedel en ben je moeilijk te vinden.

En dan heb je nog honden die er allemaal sch**t aan hebben! Die gaan met hun rug naar je toe zitten. Het zal ze werkelijk worst zijn of er een huistijger op de loer ligt of niet. Deze stoere zielen zullen misschien graag de wacht willen houden terwijl jij het kleinste kamertje bezoekt. Wie weet;)