Verzorging

Vachtverzorging bij de Shiba 

Shiba Inu VerzorgingOver het algemeen verliest de shiba tweemaal jaarlijks zijn vacht. De ondervacht laat als eerste los en als deze klaar is en opnieuw aangroeit, begint de bovenvacht los te laten. De duur van deze ruiperiode kan tussen de drie/vier weken zijn. Soms langer/ soms korter. Alles hangt af van verschillende factoren:Het weer, levensomstandigheden, voeding, verzorging, gesteriliseerd/gecastreerd, leeftijd, erfelijkheid en zelf stress en beweging. De Shiba heeft een zelfreinigende vacht. Deze kan nauwelijks knopen bevatten door de structuur en lengte. Toch is het aangeraden de vacht van je hond regelmatig na te kijken. Buiten de ruiperiode raden we aan zo min mogelijk te borstelen of te kammen. Max 1 maal per week. Door dagelijkse borstel en kambeurten zorgt men er net voor dat de hond zijn vachtverlies zal toenemen. Is er twijfel over de gezondheid van de vacht, of de hoeveelheid vachtverlies?Raadpleeg je fokker. Is deze optie niet mogelijk ga dan langs de dierenarts voor raad.

Mag ik mijn Shiba wassen?

Zoals eerder geschreven heeft een Shiba een zelfreinigende vacht.  Wassen is niet noodzakelijk en haalt de zelfreinigende factor net weg. Wil je toch wassen? 1 a 2 maal per jaar kan best. Als Shiba’s door de modder gelopen hebben zal die na een klein uurtje/terugkomst van de wandeling er meestal af zijn, of met een handdoek makkelijk te verwijderen, eenmaal droog. Heeft je Shiba zich in wat “lekkers” laten vallen tijdens de wandeling en is de geur niet te harden? Dan is wassen de beste optie. Koop speciale shampoo voor honden. Mensen shampoo is niet goed voor hun vacht.

Met je Shiba naar de trimsalon?

Dit hoeft niet, maar als je dit wenst kun je je Shiba in de trimsalon laten wassen of plukken. Ik raad je aan er alle tijden bij te blijven. Is dit niet mogelijk? Ga dan naar een anders salon, er is genoeg keuze. Een Shiba kan enkel binnengebracht worden voor nagels te knippen, te wassen en de losse wol eruit te borstelen/blazen. Aan dit ras mag zeker niet geknipt of geschoren worden want dit is nadelig voor hond en vacht. Wil je een trimsalon bezoeken, ga dan een tweetal keer per jaar als uw hond in zijn ergste ruiperiode is. dit zal het proces versnellen. laat je puppy al is kennis maken met de trimsalon. Zonder te wassen, maar gewoon even de sfeer opsnuiven en mischien een kleine borstelbeurt op de trimtafel. Dit is een positieve ervaring en zal van het eerste bezoek geen trauma ervaring maken. Nadienkun je gaan opbouwen.

Hoe borstelen?

Het borstelen van de hond is een ervaring die voor beide positief moet zijn. Het versterkt jullie onderlinge band.

Hierbij wat tips:

  • Borstel altijd met de vachtrichting mee. Dus vanaf schouders/nek richting staart, van bovenop de bil, richting poot, van nek naar borst,…..
  • Wees voorzichting bij gevoelige punten zoals ooraanzet, ogen,….
  • Borstel de staart vanaf de staartaanzet naar de punt, wees erg voorzicht de punt van de staart niet de beschadigen.
  • Borstel ook in de ruiperiode niet elke dag. Met veel borstelen stimuleer je nog meer (onnodige!) haaruitval en krijgt de huid het zwaar te verduren waardoor deze gevoelig en droog kan worden.
  • Haal de krul van de staart er nooit met macht uit, maar laat de staart altijd lichtjes, natuurlijk krullen tijdens het borstelen. Anders zou je de wervels kunnen beschadigen met alle gevolgen van dien.

Borstel en kam keuze?

Met al de kammen en borstels die op de markt zijn bent u, als baasje, soms de weg kwijt.

Welke is goed voor uw Shiba?

Enkele voorbeelden uit mijn ervaring:
Je puppy verliest nog geen vacht en al is de gouden regel “geen vachtverlies, geen borstel” voor de Shiba aangeraden, de pup moet natuurlijk wennen aan het gevoel van een borstelbeurt te krijgen. Bouw dit langzaam op door gebruik van een natuurhaar borstel en/of een kleine gewone borstel.

Met deze borstels en voorzichtig gebruik, is je pup per ongeluk pijn doen uit de boze en blijven negatieve ervaringen achterwegen. Vraag raad aan de fokker hoe dit je pup best aan te leren. Bij een goede fokker zal de pup al een borstelervaring meekrijgen.

Shiba Inu VerzorgingDe furminator is een goed iets en door veel baasjes graag gebruikt, maar is absoluut af te raden bij honden met een dubbele vacht. Deze kan door de mesjes onherstelbare schade aanrichten aan de bovenvacht!

Shiba Inu Verzorging

De Roskam is een ideale kam om de plekken waar het haar iets langer is te behandelen. Denk hierbij aan de “kraag” en staart, maar ook de rug.

Shiba Inu Verzorging Shiba Inu VerzorgingDeze twee horen zeker in je verzameling thuis.
Het zijn de “ouderwetse” borstel en kam, maar nog steeds effectief en aangenaam voor de hond bij goed gebruik. Gebruik de kam voor de wangetjes, bips en de hals van de Shiba. De borstel kun je over het hele lijfje gebruiken en hiermee kun je ook flink “meters maken”.  Vaak vind je borstels met twee kanten. Een kant met metalen borstelharen en een kant met zachte haren. Gebruik die laatste kant altijd als afsluiting van de borstelbeurt. Dit voelt niet alleen heerlijk aan voor je shiba, maar zorgt ook dat de vacht mooi gaat glanzen.

Het allerhandigste materiaal heb je trouwens altijd bij de hand. Het is een heerlijkheid om met de handen die losse plukken uit het Shibavachtje te halen. Doet dit enkel als de plukken meegeven, trek zeker geen haren uit want dit is erg onaangenaam voor de hond.

Deze basis van vacht en verzorging hierboven meegegeven zal je al een heel stuk verder helpen.

Veel borstelplezier!

Bron: Www.yamanokami.be

Voeding

Elke hondeneigenaar zal zichzelf deze vraag waarschijnlijk al eens gesteld hebben. Het antwoord ligt voor een deel bij wat het gezondst is voor onze viervoeters, maar voor het grootste gedeelte toch bij waar onze eigen voorkeur naartoe gaat. Wij kunnen u hier natuurlijk slechts in adviseren en onze eigen voorkeur aangeven.

Deze gaat tot duidelijk uit naar vers voer of KVV (kant en klaar versvoer). De grootste voordelen op een rijtje:

  • Geen slechte adem meer
  • Minder opbouw van tandsteen
  • Betere vachtconditie

In dit artikel dat ik over voeding schreef, vind je uitgebreide informatie hierover.