Gedrag en Karakter

Karakter Shiba InuKARAKTER

 

De Shiba is een waakse, zelfverzekerde, intelligente hond, trouw naar de baas, maar met een onafhankelijke en dominante aard. Ze zijn attent, hen ontgaat niets, en de jachtdrift is vaak nog sterk aanwezig. Ze zijn over het algemeen vriendelijk naar mensen, maar kunnen gereserveerd zijn. Het is een hond met een trotse uitstraling en een eigen gebruiksaanwijzing, die over het algemeen flink wat pagina’s beslaat.

 

LICHAAMSBEWEGING

De Shiba zit fysiek goed in elkaar en is een sportieve hond die graag lange wandelingen maakt. Hij vergezeld u moeiteloos op lange (berg)wandelingen. Mocht er een keer wat minder beweging gegeven worden vinden ze dit geen groot probleem.

De Shiba is niet erfvast, als hij de tuin uit kan zal hij zijn eigen beweging gaan bepalen. U kunt hem dan regelmatig kwijt zijn want hij mist u dan niet snel. Aangezien Shiba’s lak hebben aan verkeersregels is de kans groot dat ze overreden worden. Het is daarom ook voor lang niet alle shiba’s mogelijk om los te lopen. Ook hier is de jachtdrift hetgeen dat er voor zorgt dat je je hond plots kwijtraakt, omdat hij achter een konijn aanschiet. In het bos misschien geen groot probleem, maar in woonwijken etc. kan dit natuurlijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Een goede training van pup af aan is hierbij ook erg belangrijk!

WEET JE HET ZEKER?

Een erg grappige opsomming die ik vond op een Canadese website met een zeer grote kern van waarheid!

 

Karakter Shiba Inu
Yuuki. Een shibadiva op leeftijd!

Aan welke eisen dien je als shiba-baasje te voldoen?

  • Je houdt van rennen, wandelen, door doornstruiken kruipen en dit alles terwijl je de naam van je hond telkens weer schreeuwt zo hard als je kan.
  • Je ideale partner is iemand die je enorm enthousiast begroet als je thuis komt, je vraagt hoe je dag was en dan terwijl je antwoord geeft in slaap valt op de bank.
  • Je houdt van katten. Katten met krulstaarten en een gil die glas kan breken (zet je boxen niet te hard, dit is de beroemde shiba scream!)
  • Je hebt een omheinde tuin waar gevangenen die in een maximum-security gevangenis verblijven het gevoel zouden krijgen weinig vrijheid te hebben.
  • Je kunt goed tegen vernedering, want er komt een moment dat je shiba het voor elkaar krijgt je eruit te laten zien als de grootste idioot die op deze aardkloot rondloopt.

 

Zelf wil ik hier graag nog een paar eisen aan toevoegen:

 

  • Je houdt van stofzuigen. Een shiba ruit twee keer per jaar, maar deze rui kan tussen de 1-4 maanden aanhouden.
  • Je vindt het niet erg dat je shiba zich spullen toe-eigent die van jou zijn. Herinner je je nog de meeuwen uit finding Nemo? MINE, MINE, MINE!
  • Je houdt niet van schoothondjes. Shiba’s zijn zeer lief en loyaal naar hun roedel en willen graag in je buurt zijn, echter, de meeste shiba’s liggen liever naast je dan op je:)