Broodfoksmoesjes-Bingo

Een ludieke Bingokaart om serieuze zaken onder je aandacht te brengen. Onder deze bingokaart vind je meer informatie over alle stellingen.

Een stamboom is maar een papiertje

Een stamboom is veel meer dan alleen een papiertje. Klik op deze link (opent in een nieuw tabblad) voor uitleg over de stamboom.

De mama van de pups kan er nu even niet bij zijn, want…

De moederhond dient altijd bij de pups te zijn. Alleen wanneer de moederhond ernstig ziek is of tijdens de bevalling is overleden, heeft een fokker een geldig excuus voor het ontbreken van de moederhond.

Erfelijke testen? Onzin! Je krijgt een gezondheidscertificaat van de dierenarts

Het testen van ouderdieren op erfelijke afwijkingen is ontzettend belangrijk. Hiermee verklein je de kans op ernstige afwijkingen aanzienlijk. Deze testen dienen door een specialist gedaan te worden en deze zal de fokker papieren overhandigen met hierop de uitslagen. Een dierenarts kan alleen de algemene gezondheid van de ouderdieren determineren.

We vinden honden leuk, daarom verkopen we tientallen rassen

Wanneer je honden fokt, heb je ook kennis nodig van het ras, om je pupkopers goed te kunnen informeren over wat ze in huis halen. Dat is onmogelijk wanneer je tientallen uiteenlopende rassen verkoopt. Bij zo’n fokker gaat het echt alleen maar om het geld.

Die pup is duurder. Dat is een zeldzame kleur

In de regel mag de kleur van een pup niks uitmaken in de prijs die je voor pups betaalt. Zoek altijd via rasvereniging of Raad van Beheer uit of dit toegestaan/gangbaar is voor het ras dat jij op het oog hebt.

Och, nee, ik heb de uitslagen van de testen even niet in de buurt

Als de fokker de ouderdieren heeft laten testen op erfelijke afwijkingen, heeft hij hiervan documentatie in huis. Die moet hij op verzoek en zonder vertraging of smoesjes kunnen laten zien. Kan hij dit niet? Dan is de kans zeer groot dat er gefokt is zonder erfelijke testen.

We geven garantie bij elke pup

Een dier is voor de wet een voorwerp. En op voorwerpen zit garantie. Een goede fokker staat levenslang klaar voor vragen en om je bij te staan wanneer er toch medische problemen of gedragsproblemen zijn. Ook het inruilen van pups komt niet voor bij verantwoorde fokkers. Een goede fokker hoeft dus niet te roepen dat hij garantie geeft, dat spreekt voor zich!

Ach, is je pup ziek? Breng hem maar naar ons. Dan maken we hem beter

In goed overleg kan dit worden afgesproken met je fokker. Maar helaas is dit vaak een smoes van een broodfokker. Vaak krijg je je pup niet meer terug en verplichten ze je om zonder overleg hoge dierenartskosten te betalen. Het is ook wel eens voorgekomen dat de pup overleed en de pupkoper nietsvermoedend een andere pup mee naar huis kreeg. Wordt je pup onder de hoede van je fokker behandeld bij ziekte? Houd dan altijd een vinger aan de pols. Een goede fokker zal dit vanzelfsprekend vinden.

Wij zijn goede fokkers. Kijk maar hoeveel geld we aan onze website uitgeven.

Een verantwoorde fokker heeft een eenvoudige website die niet veel geld kost. Ze verdienen weinig aan hun pups. Hoe luxer, groter en commercieler de website oogt, hoe meer zorgen je je dient te maken.

Stamboomfokkers vragen veel te veel geld. Die worden er rijk van.

In dit artikel lees je wat een verantwoorde fokker uitgeeft aan zijn passie.

Is je pup gestorven? Dat is pech hebben. Wij zijn niet thuis.

Een broodfokker onttrekt zich zoveel mogelijk aan zijn verplichting en nazorg.

Pup ziek geworden? Dat zal wel aan jullie zelf liggen.

Een broodfokker onttrekt zich zoveel mogelijk aan zijn verplichting en nazorg.

Deze kruising is veel gezonder

Rasloze kruisingen, zoals straathonden, zijn vaak vrij sterk en gezond. Maar het is niet waar dat look-a-likes en kruisingen per definitie gezonder zijn dan een raszuivere hond. Wederom een smoes van de broodfokkers om je een pup aan te smeren.

Grote pup? Hij is echt pas 8 weken hoor/Wat een kleine pup! Is die al 15 weken?

Pups worden wel eens op papier jonger gemaakt als de fokker ze nog niet heeft kunnen verkopen. Ze weten dat jij het liefst een klein schattig pupje van 8 weken koopt.
Grote broodfokkers importeren pups illegaal naar het land waar ze ze gaan verkopen. Wettelijk gezien mag een pup pas vanaf de leeftijd van 15 weken grenzen overschrijden. Daarom worden de pups in hun paspoortje jonger gemaakt voor je. Het gebeurt zelfs vaker dat een jongere pup op papier ouder gemaakt wordt, zodat deze de grens al over kan!

Wij kunnen met 3 moedertjes makkelijk 100 pups per jaar fokken

Vaak zie je bij broodfokkers een paar moederdieren en heel veel pups. Die teefjes kunnen onmogelijk allemaal de moeder zijn van die pups. Wederom een gevolg van de grootschalige illegale puppytransporten vanuit, vaak, het Oostblok)

Ik ben geen echte fokker. Ik doe dit omdat het leuk is.

Met die smoes onttrekken veel mensen zich aan hun zorgplicht…Echter, iedereen die pups geboren laat worden is een fokker en heeft de morele en wettelijke verplichting om er alles aan te doen om gezonde pups geboren te laten worden. Wist je dat een fokker wettelijk fout bezig is wanneer er pups met een afwijking geboren worden uit ouderdieren die niet getest zijn op erfelijke afwijkingen? Dat kan een behoorlijke som geld kosten als het voor de rechter komt.

Voor een stamboom moet je extra betalen.

Het aanvragen van een stamboom kost per pup slechts een paar tientjes. Wanneer een fokker een prijsverschil rekent voor het wel of niet meeleveren van een stamboom, is er iets niet in de haak. Het proces voor het aanvragen van de stamboom begint namelijk al binnen 21 dagen na geboorte van de pups. Er kan ook geen stamboom worden aangevraagd op pups die geboren worden uit stamboomloze ouderdieren.

Dit is echt ons enige nestje.

Een veelgebruikte smoes voor zogenaamde “thuisfokkers”. Controleer altijd samen met je beste vriend GOOGLE of dit waar is en vraag je af waarom dit zo expliciet benoemd moet worden.

Ik fok, omdat mijn hond heel leuk is en ik er zo graag nog een wil.

De kans dat de pups hetzelfde zijn als hun ouderdieren qua karakter en uiterlijk is heel klein. DNA, opvoeding, gezondheid, gezinssituatie…alles speelt mee en heeft invloed. Wat doe je bovendien met die andere pups? Hoe vind je daar baasjes voor? Een egoistische keuze.

Ach, ik heb vier pups van vier maanden gevonden die een gouden mand zoeken.

Broodfokkers maken vaak gebruik van katvangers. Mensen die het nest in huis nemen en onder valse voorwendselen verkopen of ter adoptie aanbieden. Ben hier heel voorzichtig mee! Stel veel vragen!

Ik ben een dierenliefhebber. Dus kan ik best voor een nestje pups zorgen.

Vanaf de dekking tot aan het moment dat je pups naar de nieuwe eigenaar gaan gebeuren er veel zaken waarbij je veel kennis nodig hebt. Alleen de liefde voor dieren zorgt er niet voor dat de pups gezond zijn en goed opgroeien. Dat is een naieve gedachte. Lees hier maar eens.

Stamboomhonden zijn alleen voor hondenshows

Dit hardnekkige smoesje wordt heel graag gebruikt door mensen die fokken zonder stamboom en testen. Elke gezonde huishond met stamboom is een gezonde huishond. Daarnaast kun je inderdaad shows lopen met je hond als je dat leuk vindt. Maar het is geen vereiste…

Alleen onze eigen dierenarts kan bepalen wat er met je pup aan de hand is.

Broodfokkers eisen vaak dat je, wanneer je pup iets scheelt of op controle moet, naar hun eigen dierenarts gaat. Deze speelt vaak onder een hoedje met de broodfokker en is dus absoluut onbetrouwbaar. Het is helaas zo dat zij vaak pepmiddelen en andere zaken gebruiken om je pup op de korte termijn wat op te peppen…Het is aan te raden altijd zelf een dierenarts te zoeken die jij vertrouwt. Je bent niet verplicht om naar de dierenarts van je fokker te gaan. Zelfs niet als dat ergens zwart op wit staat.

Elke pup kan een erfelijke afwijking krijgen.

Dat is een waarheid als een koe. Echter, wanneer je de ouderdieren test op erfelijke afwijkingen, verklein je die kans. En op die manier vergroot je de kans op gezonde pups aanzienlijk. Weer een smoesje dus van mensen die zich niet graag aan de regels houden.

Heb je naar aanleiding van deze bingo-kaart vragen? Of maak je je ergens zorgen over? Mail me gerust op shibaloginfo@gmail.com.