Over puppies: lopen, spelen, slapen

Bij puppies vanaf acht weken, is de wereld een groot avontuur! En natuurlijk willen ze daar geen seconde van missen! Toch is het ontzettend belangrijk om het eindeloze enthousiasme van je pup goed in toom te houden! Een dutje op zijn tijd en een goed bewegingsschema zijn ontzettend belangrijk!

LOPEN

Kleine Kôgen aan de wandel.
Kleine Kôgen aan de wandel.

Natuurlijk kun je niet wachten tot je die kleine pluis overal mee naartoe kunt nemen. En al helemaal niet om samen lekker op avontuur te gaan in de directe omgeving. Nieuwe mensen leren kennen, de omgeving verkennen, het is allemaal ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een gezonde en zelfverzekerde pup! Kleine pupjes kunnen nog lang niet zo ver lopen als volwassen honden. Overvraag je ze, of laat je ze zelf teveel hun gang gaan, dan kan dit in de toekomst tot gewrichtsproblemen zorgen. Daarom adviseren fokkers, dierenartsen en gedragsdeskundigen altijd een vrij strikt wandelschema voor de eerste maanden.

Per maand dat je pup oud is, wandel je per wandeling 5 minuten. Dat schema ziet er zo uit:

  • 2 maanden: 10 minuten
  • 3 maanden: 15 minuten
  • 4 maanden: 20 minuten
  • 5 maanden: 25 minuten
  • 6 maanden: 30 minuten enz.

en dat zo’n 3 keer per dag. Bouw 1 wandeling uit en hou de anderen kort. Maak je langere wandelingen, omdat je nog een andere volwassen hond hebt misschien? Neem dan een rugzak of draagzak mee die geschikt is voor pups. Je kunt dan toch de wandelingen maken zoals je gewend bent, terwijl de pup in de tas een dutje doet of van de omgeving geniet 🙂

Tussendoor zul je natuurlijk nog een aantal keren naar buiten gaan voor een plas of poep. En misschien vind je het dan nog wel gezellig om even met je hondje op een bankje te gaan zitten, om de wereld aan jullie voorbij te zien gaan!

Ook is het voor een puppy al hartstikke leuk om met beweging bezig te zijn. Hoe je dit op een leuke en verantwoorde manier doet met je hond, lees je in het boekje “puppyfitness”. Een link naar dit boekje vind je HIER.

SPELEN

shiba puppy
Django komt zijn kleine baas uitnodigen voor een spelletje.

Niks is leuker. Samen spelen. Samen dollen! Maar let op dat het pupje daarbij niet overprikkelt raakt! Zeker als je een spelletje speelt waarbij je wil dat je pup er iets van leert (bijvoorbeeld spelenderwijs commando’s leren). Oefen de commando-spelletjes niet langer dan 5 minuutjes per keer en sluit af met een succesje (al is het maar een brave halve zit hihi). Ga je te lang door, dan raakt je pup gefrustreerd en te vermoeid. Na het spelen is het belangrijk om met je pup naar buiten te gaan, omdat hij/zij dan vaak even een plasje moet doen. En daarna? Tijd voor een dutje! Shiba pupjes vinden het allemaal nogal lastig om aan te geven wanneer het genoeg is. Je zou toch eens iets missen! Houd daarom voor jezelf goed in de gaten wanneer je pupje lang genoeg aan een stuk gespeeld heeft.

Heb je al een volwassen hond in huis, dan zullen de twee samen ook genoeg ongein uithalen en met elkaar stoeien. Houd er ook hier weer rekening mee dat de pup niet te wild wordt. Dan kun je dat rustige dutje namelijk wel vergeten, net als bij mensenkinderen 🙂

SLAPEN

shiba puppy
Van dutjes word je groot en sterk. Dat weet ook kleine Yugi.

Ik zei het net al. Bij een pup is het heel vaak tijd voor een dutje! Want, slapende puppies, die worden groot en sterk! Al die uurtjes slaap (dat zijn er in het begin wel 20 per dag!) hebben ze overigens ook hard nodig om de indrukken die ze opdoen als ze wakker zijn te verwerken. En daarvan worden kleine pupjes niet alleen groot, maar ook slim 🙂

Zorg dat je pupje lekker rustig in een bench kan liggen, waar eventueel een laken overheen ligt, zodat het een gezellig grotje wordt. Valt je pupje knock out neer op de tuintafel? Lekker laten liggen 🙂 Zorg ervoor dat als je pup slaapt, eventuele andere huisdieren (of kleine kinderen!) het diertje met rust laten! Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de bench in een andere ruimte te zetten of deze te scheiden van de rest van de woonkamer met een hekje (bijvoorbeeld tussen de keuken en woonkamer).