Over voeding: Brokken

Ik ben een vers vlees evangelist. Dat wist je misschien al. Maar dat betekent niet dat ik pertinent tegen het voeren van brokken ben! Hell, onze pup krijgt vooralsnog ook ongeveer 10% van zijn dagelijkse maaltijden in brokvorm. De hoogste tijd dus om hier ook eens mijn licht op te laten schijnen.

De “slechte” brok

Het “hondenhoekje” in de dierenwinkel of dierenspeciaalzaak. Wand na wand vol zakken met brokken. De ene verpakking nog mooier en hipper dan de andere! Als je je hond brokken wil voeren kan ik me dus voorstellen dat je niet weet waar te beginnen.

Wat een lijst!

Als je de verpakking van de gemiddelde hondenbrok van de achterkant (of zijkant) bekijkt, zie je daar altijd een lijst met ingredienten staan. Dat is verplichte kost in de E.U. Vaak zijn die lijstjes in meerdere talen en een immens klein lettertype neergezet. Want anders krijg je die enorme lijst ingredienten niet op de verpakking gezet. Graag vertel ik je wat meer over de meest voorkomende ingredienten en toevoegingen.

Dierlijke bijproducten

Dit zijn alle zaken die niet als ‘vlees’ bestempeld worden. Een goede brokkenfabrikant zal je altijd vertellen welke zaken dit zijn en ze nooit scharen onder de noemer “bijproducten”. Het toevoegen van bijvoorbeeld orgaanvlees (officieel een dierlijk bijproduct) is namelijk in de juiste hoeveelheden helemaal niet slecht. Erger en vooral zinlozer zijn zaken als hoeven, haar, hoorns, bloed, placenta’s en schelpen. Hier heeft je hond niks aan. Het is gewoon een goedkope manier om goedkoper grotere hoeveelheden voeding te kunnen produceren. Het is dan ook geen toeval dat deze zaken onder de noemer “bijproducten” worden gezet in de ingredientenlijst. Want wie wil er nu vermalen koeienhoeven en paardenhaar aan zijn hond geven? Totaal nutteloos!

Granen

Granen worden door de meeste fabrikanten ook als goedkoop vulmiddel gebruikt. Vooral mais is een graag gebruikte vorm van graan die weinig kost, maar niks bijdraagt. Ze KUNNEN de spijsvertering helpen, maar alleen wanneer ze ontsloten zijn. Onontsloten granen zijn voor honden niet verteerbaar. Helaas ontwikkelen veel honden ook een allergie hiertegen op termijn.

Vleesmeel

Hierin komen de bekende bijproducten weer terug. Vleesmeel is niets meer dan gemalen vlees, vis of gevogelte dat overblijft wanneer het “goede” vlees van het karkas wordt gesneden. Niet de beste stukjes vlees en dus lekker goedkoop. Er zijn ook supergoede brokken op de markt die gemaakt zijn van vleesmeel. Echter zal de fabrikant dan altijd benoemen waar dit vleesmeel van gemaakt is!

Eiwitten

Omdat de meeste commerciele brokken op hoge temperatuur gemaakt worden, verliest het toegevoegde vlees bijna al zijn voedingswaarden. Daarom worden er vaak plantaardige of dierlijke eiwitten aan de brok toegevoegd. Dit zijn meestal plantaardige eiwitten of zelfs kunstmatige eiwitten. Want: goedkoop! Vooral mais is populair vanwege de lage kosten.

Vitaminen en mineralen

Vlees verliest ook zijn vitaminen en mineralen wanneer het verhit wordt. Daarom moet de fabrikant die ook weer opnieuw aan de voeding toevoegen.

Kleur- en smaakstoffen

Vlees dat op een meer natuurlijke manier verwerkt wordt tot brok, heeft geen bijzonder mooie kleur. En dat spreekt de gemiddelde consument nu eenmaal niet echt aan. De fabrikant speelt hier op in door kleurstoffen aan de brok toe te voegen waardoor deze er voor ons mensen smakelijker uitziet. Nergens voor nodig! Onze hond ziet die kleuren nauwelijks en zal er ook niet warm of koud van worden.
Smaakstoffen worden toegevoegd om de brok die heerlijke vleessmaak te geven die verloren gaat bij het maken van de brok. Op hoge temperatuur verliest het vlees zijn smaak. Om de brok dus aantrekkelijk te maken voor onze viervoeters moeten de fabrikanten een trucje ermee uithalen.

Moeilijke woorden

Staan er veel woorden op de ingredientenlijst die je niet kunt uitspreken of in stukjes moet hakken? Dat betekent niet veel goeds. Een eerlijke producent is een eenvoudige producent die al die hokus pokus niet nodig heeft om een goede brok te kunnen verkopen.

Wat is dan wel een goede brok?

Zoveel woorden als ik nodig had om je uit te leggen welke ingredienten er in “minder goede brokken” zitten, zo eenvoudig en kort is mijn lijstje mbt de goede brokken. Wil je je hond zo optimaal mogelijk voeren met brokken? Let dan op de volgende zaken:

  • Hoog vleespercentage (bij voorkeur hoger dan 30%)
  • Graanvrij (next best thing: ontsloten granen)
  • Geen bijproducten en vleesmeel
  • Bevat geen kunstmatig toegevoegde voedingsstoffen en verbeteraars
  • De brok is op lage temperatuur vervaardigd (koudgeperst)

Om een goed beeld te krijgen van de brokken die verkrijgbaar zijn, raad ik je aan de website voerwijzer eens te bekijken. Hier kun je zelf brokken vergelijken, gebaseerd op een aantal door jou aangegeven criteria als prijs, ingredienten en vleesgehalte.

PET FOOleD

Voor een zeer interessante en soms heftige documentaire over de brokkenindustrie verwijs ik je graag naar PET FOOleD. Deze gaat nog dieper in op het ontstaan van de hondenbrok en de industrie die erachter zit.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=2eVoicSHimI[/embedyt]