Versie: juli 2022

Op deze pagina vind je een overzicht van bonafide Nederlandse en Belgische Shiba fokkers.  Bonafide betekent dat de fokkers op een verantwoorde manier fokken met het welzijn en de gezondheid van alle honden, alsook het in stand houden van een gezond ras, als hoogste prioriteit. 

Daarnaast vind ik het een absolute must dat fokkers de honden op een juiste manier huisvesten, geen kosten in rekening brengen voor het bezoeken van de fokker en dat de fokker  geen gekke eisen stelt in eventuele contracten of overdrachtsformulieren. 

Deze pagina wordt met regelmaat bijgewerkt. Bovenaan de pagina vind je de maand waarin de pagina voor het laatst werd bijgewerkt. 

Deze lijst is een hulpmiddel voor jou om een goede fokker te vinden. Persoonlijke ervaringen met de personen achter de kennelnaam zijn voor iedereen anders en staan los van hun inzet voor het ras. Maak dus altijd persoonlijk kennis met de fokker en bezoek zijn/haar website en de website van de rasvereniging alvorens een eerste afspraak te maken.

Als geïnteresseerde heb je bovendien een onderzoeksplicht. Dit betekent dat, ook al staan alle fokkers op deze lijst aangemerkt als bonafide, het jouw plicht is om deugdelijk onderzoek te doen naar de fokker. Vraag om de genoemde papieren, ben kritisch en ga het gesprek aan. 

Nederlandse Fokkers

Alle genoemde fokkers vragen voor hun pups een stamboom aan van de Raad van Beheer, waardoor deze fokkers nestcontrole krijgen en moeten voldoen aan de gestelde welzijnseisen.

In Nederland bestaan twee door de Raad van Beheer erkende rasverenigingen, NIPPON INU en de NVAI. De fokkers die zijn aangesloten bij deze rasverenigingen:

  • Dienen de ouderdieren te laten testen op erfelijke afwijkingen, moeten een DNA profiel van de pups laten opstellen voor afstammingscontrole
  • Mogen niet aan inteelt doen
  • Dienen te voldoen aan een aantal essentiële welzijnseisen.

Dit alles en meer is opgenomen in een Verenigings Fokreglement bij beide verenigingen. Wanneer je een fokker van deze lijst benadert voor een pup, dan mag je er dus vanuit gaan dat alles in orde is. Het is echter altijd goed om de benodigde zaken op te vragen of in te mogen zien en dit zouden alle fokkers je ook met veel trots en plezier moeten willen tonen. Is dit om de een of andere reden niet het geval, neem dan rechtstreeks contact op met de rasvereniging.

Verder worden de fokkers van deze lijst door de Raad van Beheer gecontroleerd bij elk nest. Fokkers die niet voldoen aan de minimale eisen worden geweigerd of verwijderd van deze fokkerslijst, ongeacht hun lidmaatschap van een rasvereniging.

De gezondheidseisen (waarvan je de documenten moet kunnen inzien bij de fokker):

  • Verplichte test op Heup Dysplasie (heupafwijkingen)
  • Verplichte test op Patella Luxatie  (knieafwijkingen)
  • Verplichte test op erfelijke oogafwijkingen (dient herhaald te worden)

Voor de Shibalog fokkerslijst is het verder een vereiste dat de fokker in Nederland woonachtig is. Shibalog kan ervoor kiezen fokkers niet in deze lijst te benoemen, ookal staat de fokker wel op de lijst bij een van de rasverenigingen. Een eventuele toelichting op de motivatie achter deze keuze mag je altijd per mail opvragen.

NaamWoonplaatsRasvereniging
Akiyo-MitsuVlissingenNIPPON INU
AyakiraOverloonNIPPON INU
Chiisane KitsuneAssenNIPPON INU
Go IkkigayoVijlenNIPPON INU
Go KuroakasouNuenenNIPPON INU
Go Okami No TsukiLelystadNIPPON INU
Go ShansoumeiUdenNIPPON INU
Go Ukiyo SouSliedrechtNIPPON INU
Go Yukiko KenshaGroningenNIPPON INU
JaklhoDordrechtNIPPON INU
Minato MokumSoestNIPPON INU
Nami No GyanguLandsmeerNIPPON INU
Of the Potala PalaceLeveroyNIPPON INU
Of the Willow TayZuid-ScharwoudeNIPPON INU
Saba-YoukosHoofddorpNIPPON INU
Senshi no HimeScheemdaNIPPON INU
Shizen no TamashiiAlmeloNIPPON INU
Tenshi-YoiBredaNIPPON INU
YorokobiSliedrechtNIPPON INU
YumikoshimaKrimpen aan de IJsselNIPPON INU
Pink RebelSchermerhornNIPPON INU
Sanzashi ShibaStadskanaalNIPPON INU
WolfcryWaddinxveenNIPPON INU
Code RoodLiendenNIPPON INU/NVAI
KagetoraSint PhilipslandNIPPON INU/NVAI
Mara-ShimasLandsmeerNIPPON INU/NVAI
Mori NohataPunthorstNIPPON INU/NVAI
O Wata Tsu MiDen HelderNIPPON INU/NVAI
v. Xirana KenshaHelmondNIPPON INU/NVAI
De L'hilariteLichtenvoordeNVAI
Of the Queen of ShibaMedemblikNVAI
Astra AphroditeLeeuwardenNVAI
Del Cazadora BlancaKlaaswaalNVAI
Foxy BeeValkenburgNVAI
Jinsei No SaikuruUitgeestNVAI
Kuro-GitsuneZuidwoldeNVAI
LuckyrataDen HaagNVAI
Takai DöroStaphorstNVAI
WoodsightBestNVAI
Yoru no HimeKootstertilleNVAI
YukiyamaKerkwerveNVAI
Zento YuubooPurmerendNVAI

Belgische fokkers

Alle genoemde fokkers vragen voor hun pups een stamboom aan bij de Koninklijke Maatschappij St. Hubertus, waarbij ze moeten voldoen aan een aantal welzijnseisen en waarbij de KMSH een ouderschapscontrole doet. Verder zijn alle fokkers woonachting in België.

In België stelt men de onderzoeken naar Heupdysplasie, Patella Luxatie en oogafwijkingen nog niet verplicht bij de Shiba. Ik vind die onderzoeken echter onontbeerlijk. Vraag bij de Belgische fokkers dus altijd zélf naar de uitslagen en papieren van deze onderzoeken! Doet de fokker deze onderzoeken niet (of is het om welke reden dan ook niet mogelijk om deze papieren meteen in te kunnen zien), vraag je dan af of deze fokker wel de beste keuze is voor het vinden van een nieuw gezinslid op vier poten. Een goede fokker doet er namelijk alles aan om gezonde en gelukkige pups geboren te laten worden. 

Bij de Belgische fokkers raad ik je dus aan om je extra goed voor te bereiden op je eerste bezoek (door bijvoorbeeld de fok-voorwaarden van een door de RvB erkende Nederlandse Verenigingen op te vragen). Een goede fokker zal het alleen maar waarderen wanneer je zo goed voorbereid je eerste contact legt.

Ken of ben je een fokker die een plek verdient op deze lijst? Laat hem/haar dan per mail contact met mij opnemen.

Twijfel je over een fokker? Is er iets niet in de haak? Mail mij gerust. Ik kan deze lijst namelijk alleen up to date houden met de hulp van de Shiba-community.  

NaamWoonplaats
From Heavenly HillsVloesberg
Saskatchewan TrailsRonse
From Hillock Snowy Shiba'sBinche
La Vallee FjordPepinster
MiyajimaBrussel
KerselerekeHechtel/Eksel
NarmenakLommel-Kolonie
Of Flanders CrownMenen
Koinusama SouVilvoorde
Van tJezuietengoedAalter

Nog een aantal handige links

Voor meer informatie over de benoemde erfelijke afwijkingen waarop getest wordt bij de Shiba verwijs ik je graag naar onderstaande artikelen:

Heupdysplasie

Patella Luxatie

Voor meer informatie over het vinden van een goede fokker verwijs ik je graag naar onderstaande artikelen en pagina’s:

De fairpup check

De stamboom

Soorten en gradaties in broodfok

Leven met de keuze voor broodfok

Ontmoet de broodfok-mama’s

DISCLAIMER:
Voor de juistheid en volledigheid van de informatie is Shibalog afhankelijk van de betrokkenen. Het gebruik maken van de door Shibalog verstrekte informatie geschiedt op vrijwillige basis. Shibalog is op geen enkele wijze aansprakelijk voor geleden schade in materiële of niet-materiële zin ten gevolge van bovenstaande informatie. 

 

error: Content is protected !!