Fokkerslijst

Versie: november 2020

Op deze pagina vind je een overzicht van bonafide Nederlandse en Belgische Shiba fokkers.  Bonafide betekent dat de fokkers op een verantwoorde manier fokken met het welzijn en de gezondheid van alle honden, alsook het in stand houden van een gezond ras, als hoogste prioriteit.

Deze pagina wordt met regelmaat bijgewerkt. Bovenaan de pagina vind je de maand waarin de pagina voor het laatst werd bijgewerkt. 

Deze lijst is een hulpmiddel voor jou om een goede fokker te vinden. Persoonlijke ervaringen met de personen achter de kennelnaam zijn voor iedereen anders en staan los van hun inzet voor het ras. Maak dus altijd persoonlijk kennis met de fokker en bezoek zijn/haar website en de website van de rasvereniging alvorens een eerste afspraak te maken.

Als geïnteresseerde heb je bovendien een onderzoeksplicht. Dit betekent dat, ook al staan alle fokkers op deze lijst aangemerkt als bonafide, het jouw plicht is om deugdelijk onderzoek te doen naar de fokker. Vraag om de genoemde papieren, ben kritisch en ga het gesprek aan. 

Nederlandse Fokkers

Alle genoemde fokkers vragen voor hun pups een stamboom aan van de Raad van Beheer, waardoor deze fokkers nestcontrole krijgen en moeten voldoen aan de gestelde welzijnseisen.
De Nederlandse fokkers zijn onderverdeeld in twee categorieën. Per categorie vind je hier beneden een overzicht met uitleg.

Lid van door de Raad van beheer erkende rasvereniging

Nederland kent anno 2020 één rasvereniging die is aangesloten bij de Raad van Beheer: Rasvereniging NIPPON INU. De fokkers die bij NIPPON INU zijn aangesloten dienen onder andere de ouderdieren officieel te laten testen op erfelijke afwijkingen (mogen niet fokken als ze niet voldoen), hebben een DNA profiel voor afstammingscontrole, doen geen inteelt en voldoen aan de welzijnseisen. Ze houden zich aan een door de rasvereniging opgesteld fokreglement.  

Bovendien monitort De Raad van Beheer de vereniging waarmee je als pupkoper (en ik als samensteller van de Shibalog Fokkerslijst)  verzekerd bent van een stukje extra controle. Dat is altijd erg prettig!

De fokkers op de fokkerslijst van deze vereniging worden door medewerkers van de rasvereniging bij elk nest gecontroleerd of ze aan alle eisen voldoen en fokkers die niet voldoen worden geweigerd of verwijderd van deze lijst. 

De gezondheidseisen zijn:
* Verplichte test op Heup Dysplasie (heupafwijkingen).
* Verplichte test op Patella Luxatie  (knieafwijkingen).
* Verplichte test op erfelijke oogafwijkingen (dient herhaald te worden).

De fokkers zullen je de resultaten van de erfelijke testen met veel plezier en trots laten zien als je op visite bent.

NaamWoonplaats
Akiyo-MitsuVlissingen
Chiisane KitsuneAssen
De L'hilariteLichtenvoorde
Go KuroakasouNuenen
Go Okami No TsukiLelystad
Go ShansoumeiUden
Go Yukiko KenshaGroningen
JaklhoDordrecht
Jiyuna SeishinRotterdam
Mara-ShimasLandsmeer
O Wata Tsu MiDen Helder
Of the Potala PalaceLeveroy
Of the Queen of ShibaMedemblik
Of the Willow TayZuid-Scharwoude
Saba-YoukosHoofddorp
Seabright SilverPurmerend
Senshi no HimeScheemda
Shizen no TamashiiAlmelo
Tenshi-YoiBreda
YorokobiSliedrecht
Yoru no HimeKootstertille
YumikoshimaKrimpen aan de IJssel

Overige fokkers (NL)

Hiernaast vind je een tweede lijst met fokkers die, voor zover mijn kennis reikt, op een verantwoorde manier fokken en FCI stambomen aanvragen bij de Raad van Beheer. Ik ga er vanuit dat deze fokkers erfelijke testen doen. Let op: Omdat deze fokkers niet bij een verenging zijn aangesloten die wordt gemonitord door de Raad van Beheer, is het belangrijk om bij deze fokkers zelf na te gaan of zij er alles aan doen om gezonde pups geboren te laten worden uit gezonde ouders. Die informatie zullen ze je, net als de fokkers uit bovenstaande lijst, als het goed is met plezier en trots geven. 

Via deze link kun je bekijken hoe de verschillende officiële gezondheidspapieren en de stamboom eruit horen te zien. Heeft de fokker geen gezondheidspapieren, of zien de documenten of stamboom er anders uit? Wees dan alert! 

Ken of ben je een fokker die een plek verdient op deze lijst? Laat hem/haar dan per mail contact met mij opnemen.

Twijfel je over een fokker? Is er iets niet in de haak? Mail mij gerust. Ik kan deze lijst namelijk alleen up to date houden met de hulp van de Shiba-community.

Naam fokkerWoonplaats
Astra AphroditeLeeuwarden
Foxy BeeValkenburg
Go KazumisouTilburg
Jinsei No SaikuruUitgeest
Kuro-GitsuneZuidwolde
LuckyrataDen Haag
Mori NohataPunthorst
Takai DöroStaphorst
v. Xirana KenshaHelmond
YukiyamaKerkwerve
Zento YuubooPurmerend
AyakiraOverloon

Belgische fokkers

Alle genoemde fokkers vragen voor hun pups een stamboom aan bij de Koninklijke Maatschappij St. Hubertus, waarbij ze moeten voldoen aan een aantal welzijnseisen en waarbij de KMSH een ouderschapscontrole doet.

In België stelt men de onderzoeken naar Heupdysplasie, Patella Luxatie en oogafwijkingen nog niet verplicht bij de Shiba. Ik vind die onderzoeken echter onontbeerlijk. Vraag bij de Belgische fokkers dus altijd zélf naar de uitslagen en papieren van deze onderzoeken! Doet de fokker deze onderzoeken niet, vraag je dan af of deze fokker wel de beste keuze is voor het vinden van een nieuw gezinslid op 4 poten. Een goede fokker doet er namelijk alles aan om gezonde en gelukkige pups geboren te laten worden. 

Bij de Belgische fokkers raad ik je dus aan om je extra goed voor te bereiden op je eerste bezoek (door bijvoorbeeld de fok-voorwaarden van een door de RvB erkende Nederlandse Verenigingen op te vragen). Een goede fokker zal het alleen maar waarderen wanneer je zo goed voorbereid je eerste contact legt.

Ken of ben je een fokker die een plek verdient op deze lijst? Laat hem/haar dan per mail contact met mij opnemen.

Twijfel je over een fokker? Is er iets niet in de haak? Mail mij gerust. Ik kan deze lijst namelijk alleen up to date houden met de hulp van de Shiba-community.

NaamWoonplaats
From Heavenly HillsVloesberg
Saskatchewan TrailsRonse
From Hillock Snowy Shiba'sBinche
La Vallee FjordPepinster
MiyajimaBrussel
KerselerekeHechtel/Eksel
NarmenakLommel-Kolonie
Of Flanders CrownMenen
Koinusama SouVilvoorde
Van 't JezuitengoedAalter

Nog een aantal handige links

Voor meer informatie over de benoemde erfelijke afwijkingen waarop getest wordt bij de Shiba verwijs ik je graag naar onderstaande artikelen:

Heupdysplasie

Patella Luxatie

Voor meer informatie over het vinden van een goede fokker verwijs ik je graag naar onderstaande artikelen en pagina’s:

De fairpup check

De stamboom

Soorten en gradaties in broodfok

Leven met de keuze voor broodfok

Ontmoet de broodfok-mama’s

Mocht je na het lezen van deze informatie nog twijfelen over een fokker of vragen hebben? Stuur gerust een mail naar shibaloginfo@gmail.com. Ik zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen.

Fok jij volgens de bovenstaande criteria en wil je op de Shibalog fokkerslijst gezet worden? Stuur me dan ook gerust een mail!

DISCLAIMER:
Voor de juistheid en volledigheid van de informatie is Shibalog afhankelijk van de betrokkenen. Het gebruik maken van de door Shibalog verstrekte informatie geschiedt op vrijwillige basis. Shibalog is op geen enkele wijze aansprakelijk voor geleden schade in materiële of niet-materiële zin ten gevolge van bovenstaande informatie.