Soorten en gradaties in broodfok

Broodfok. Altijd een heel dubbel onderwerp om over te schrijven voor mij. Aan de ene kant is het een onderwerp waar nooit genoeg over geschreven kan worden. Aan de andere kant baal ik er elke keer weer van als ik merk dat het weer “de hoogste tijd” is. Ik zit dus eigenlijk een beetje te mokken achter mijn pc terwijl ik dit artikel schrijf. Aanleiding: Een geanimeerde discussie in de Facebookgroep van Shibalog. Een discussie waarin een fatsoenlijke fokker met verstand van zaken probeert uit te leggen dat er een fokker in ons midden is die het allemaal zo nauw niet neemt. Per definitie ben je dan een broodfokker. Punt.

Wat is een broodfokker volgens Wikipedia?

“Een broodfokker is een fokker van gezelschapsdieren, meestal honden of katten, die fokt met als primair doel geld te verdienen, waardoor het welzijn van de dieren ondergeschikt wordt gemaakt aan de economische belangen. Broodfokken kent verschillende gradaties, maar wordt over het algemeen als dierenmishandeling beschouwd. Voor de koper is de aanschaf van een pup of kitten niet zelden een geval van ‘goedkoop is duurkoop’: de aanschafprijs van het dier is vaak lager dan van een dier dat met stamboom in huiselijke kring is opgegroeid, maar de schade als gevolg van lichamelijke, genetische of geestelijke afwijkingen die kunnen optreden kan behoorlijk in de papieren lopen. Broodfokkers zijn meestal niet aangesloten bij rasverenigingen.”

De verschillende typen broodfokkers

Omdat ik merk dat veel mensen die nuance nog niet zo goed kunnen maken, geef ik je heel graag wat meer informatie over de verschillende soorte broodfokkers die ons land “rijk” is:

De fokschuur

soorten broodfok

Deze manier van fokken is eigenlijk het stereotype beeld dat mensen hebben als ze het woord “broodfok” horen. Kenmerken van een dergelijke fokkerij:

 • Grootschalige handel in honden die vaak afkomstig zijn uit het buitenland
 • Aanbod van tientallen rassen
 • Een gelikte eerste indruk. Sjieke website, sjieke ontmoetingsruimte en sjieke praat.
 • De fokker vraagt niet naar de thuissituatie waarin de pup terecht zal komen en drukt hem je vaak meteen in je armen.
 • Je mag de pup alleen ontmoeten in een aparte ruimte. De verblijven van de andere honden mag je niet betreden en zijn vaak zelfs verborgen voor het publiek.
 • Afwezigheid van ouderdieren (met bijbehorende smoezen)
 • Hoge prijzen die bijna gelijk zijn met die van een goede stamboomfokker (want duur zal wel goed zijn volgens de consument)
 • Geen afstammingsbewijs van de pups
 • Op sites als marktplaats heeft deze adverteerder onder meerdere namen pups in de aanbieding. Kom je een bepaalde plaatsnaam of regio vaak tegen bij verschillende advertenties, dan weet je al dat het niet pluis is.
 • De fokker komt voor op lijsten van anti-broodfokorganisaties of komt negatief aan bod op hondenfora.

De kleine handelaar

De kleine handelaar houdt er dezelfde werkwijze op na als de fokschuur, maar werkt op iets kleinere schaal. Vooral in Nederland is de kleine handelaar een veelgeziene, maar ongewenste gast.

De Katvanger

Nee hoor. Mensen die katten vangen zijn geen broodfokkers haha. Een katvanger is iemand die de verkoop van illegaal geimporteerde of gefokte honden verdoezelt. Dit doet hij door namens de fokker de pups in huis te nemen en te verkopen en zich voor te doen als de eigenaar. Soms doen deze katvangers ook alsof ze mensen zijn die een wat oudere pup hebben die ze willen herplaatsen wegens…vul maar in…geen tijd/allergie/ziekte in de familie. Deze oplichters herken je aan de volgende zaken:

 • Er is geen moederhond aanwezig in huis
 • Er zijn geen gezondheidsverklaringen aanwezig
 • Als de pup al wat ouder is, zul je vaak merken dat ze ontwijkend reageren als je vraagt naar foto’s uit het nest of van toen de pup een stuk jonger was. Grote kans dat de pups toen in een fokschuur zaten en daar wil je natuurlijk geen foto’s van tonen als katvanger.

De “hobbyfokker”

Deze fokkers staan ook bekend als “hobbyfokker”, “thuisfokker” of mensen die een “oeps-nestje” hebben gehad. En deze groep mensen is in mijn ogen de meest onbekende groep broodfokkers. Het grootste verschil met de grootschalige fokkers, is dat de dieren bij dit type fokker wel hartstikke goed verzorgd worden en de baasjes de honden met veel liefde in hun gezin opnemen. Toch neemt dit niet weg dat het welzijn van de ouderdieren en pups in de toekomst vaak niet voldoende wordt overwogen als er een nest wordt geboren en dat het vooral om eigenbelang gaat. De persoon in kwestie vindt het “gewoon eens leuk” om pups te hebben of vindt het een handige manier om regelmatig de pot te spekken. In die zin spreek je dus ook in dit geval van broodfok. Je herkent deze fokker aan deze punten:

 • De ouderdieren zijn niet getest op erfelijke afwijkingen
 • De fokker geeft aan dat de ouderdieren en pups door de dierenarts gezond zijn verklaart. Dit is echter niet hetzelfde als een onderzoek naar rasspecifieke erfelijke afwijkingen en zegt dus heel weinig over de gezondheid van de dieren. Alleen de algemene gesteldheid van de honden kan door de dierenarts worden vastgesteld.
 • De ouderdieren worden niet zorgvuldig op elkaar uitgekozen (match mbt karakter, erkende kleur of zelfs ras!)
 • Er komt inteelt voor, omdat de afstamming van de ouderdieren niet bekend is
 • De fokker heeft weinig kennis van het ras en kan jou niet voldoende begeleiden in het opvoeden van de pup
 • De fokker verkoopt de honden voor een prijs die ver onder de prijs van een stamboomhond ligt. Hierdoor lijkt het alsof de fokker er geen geld aan verdient en de stamboomfokker stinkend rijk wordt. Wat echter wordt vergeten is dat deze hobbyfokker ook geen hoge kosten maakt in de aanloop naar en geboorte van het nest. Meer informatie daarover vind je hier.
 • De puppies worden via online kanalen (bijvoorbeeld marktplaats) verkocht.
 • Een stamboom is niet nodig volgens deze fokker. Waarom een stamboom wel belangrijk is, lees je hier.

De malafide stamboomfokker

Een hele geniepige spin in het web dat broodfok heet. Alles lijkt immers in orde, want er is een stamboom! Toch zijn er stamboomfokkers, en dat zijn er gelukkig maar heel weinig, die het welzijn van de ouderdieren niet op de eerste plaats hebben staan. Hoe je die fokkers herkent?soorten broodfok

 • Er zijn geen gezondheidsuitslagen bekend van de honden via de website van de raad van beheer of de onderzoeken zijn verlopen
 • De fokker, die bijvoorbeeld in Nederland gevestigd is, geeft buitenlandse stambomen af. Of stambomen van niet bestaande organisaties. In Nederland dienen nesten te worden aangemeld bij de FCI. Sjoemelt de fokker met die registratie? Zo kunnen ze meer dan het toegestane aantal nesten fokken. De helft van de nesten wordt aangemeld bij de Nederlandse organisatie, de andere bij een niet bestaande of onofficiele buitenlandse organisatie.
 • Controleer of de fokker is aangesloten bij een rasvereniging. Als dat niet zo is, is er nog niet meteen iets mis hoor. Er zijn immers ook fokkers die niet zijn aangesloten bij een rasvereniging, maar de boel wel hartstikke goed in orde hebben. Maar de Nederlandse rasverenigingen hebben een ontzettend goed beeld van het “speelveld” en zullen je meteen kunnen vertellen of de fokker die jij op het oog hebt op een goede manier bezig is met zijn honden, de pups en het ras in het algemeen. Rasverenigingen in Nederland die je kunt raadplegen zijn NIPPON INU en NVAI. Houdt een fokker zich niet aan de regels van zowel Raad van Beheer als rasvereniging, dan is het bij Rasvereniging NIPPON INU niet toegestaan opgenomen te zijn in de lijst van clubfokkers.
Een voorbeeld van een stamboom, aangevraagd bij een organisatie die niet is erkend door de FCI. Door dit soort praktijken kunnen fokkers sjoemelen met het aanvragen van stambomen, het aanmelden van nesten en informatie over ouderdieren.
Een voorbeeld van een stamboom, aangevraagd bij een organisatie die niet is erkend door de FCI. Door dit soort praktijken kunnen fokkers sjoemelen met het aanvragen van stambomen, het aanmelden van nesten en informatie over ouderdieren.

Waar moet ik nog meer op letten?

Trap niet in de smoesjes die de fokker heeft. Ze verzinnen de mooiste verhalen als excuus om bepaalde punten van deze lijst niet in orde te hebben. En google altijd…ALTIJD…de naam van de fokker voordat je hem een bezoekje brengt! Google is met recht je allerbeste vriend dan!

Met deze checklist kun je eigenlijk nooit fout gaan:
(bron checklist: www.broodfok.be)

1. Er worden maximum 2 rassen gefokt.

2. De fokker heeft niet non-stop pups te koop (er wordt meestal met wachtlijsten gewerkt of de fokker bepaalt in overleg met jou welke pup voor jou situatie het meest geschikt is).

3. De pups groeien samen met hun mama op, bij voorkeur op in huis.

4. Je kan altijd het moederdier zien.

5. Je bent altijd welkom voor een bezoekje.

6. Beide ouderdieren worden getest op erfelijke aandoeningen.

7. De pups verlaten het nest niet voor de leeftijd van 7 weken, bij voorkeur 8 weken (In sommige landen moet de pup bovendien 15 weken oud zijn als hij in het buitenland gekocht werd).

8. De pups worden gechipt en gevaccineerd.

9. Er worden geen pups verkocht aan dierenwinkels.

10. De pups worden niet aangeboden op zoekertjessites.

Let me google that for you

soorten broodfokKort samengevat kun je zeggen dat je gewoon je gezonde verstand en intuitie moet gebruiken bij het uitkiezen van een pup. En gezond verstand begint anno 2016 al met het openen van je browser en het intikken van de naam van de fokker in een zoekmachine. Zo simpel kan het eerste begin zijn. Besluit je de waarschuwingen te negeren en te gaan voor het gemak van een snelle en, op korte termijn, goedkope aanschaf? Dan zijn de consequenties volledig voor jou en ben jij een van de helaas nog vele mensen die broodfok in stand houden.