Zorgen we te goed voor onze honden?

Ik was druk bezig met het opzoeken van informatie over hoe het kan dat onze honden zo gevoelig zijn voor bepaalde diersoorten in hun voeding en stofjes in hun omgeving. We zorgen voor onze honden zodat ze gelukkig en gezond oud worden. En toch lijken er steeds meer honden met allergieen te zijn. En ineens was daar de gedachte: zorgen wij misschien te goed voor onze honden? Niemand vindt het fijn om een hond naast zich te hebben zitten die eruit ziet als een plumeau en die ruikt naar rotte vis. Begrepen! Het oog (en neus) wil ook wat 😉 Maar wist je dat het hartstikke slecht is voor je hond en zijn vacht als je hem te vaak borstelt of wast? En wist je dat de entingen soms ook voor meer leed dan goeds kunnen zorgen?

Borstelen

zorgen voor honden

Als je je hond, zelfs in de ruiperiode, elke dag borstelt, kan dat een enorme aanslag zijn op de huid. Deze droogt uit, wordt schiferig en gaat jeuken. Al is de drang enorm om al dat losse haar te verwijderen, probeer het borstelen te beperken. Kimi wordt zelden geborsteld buiten de ruiperiode. En zelfs als de rui op zijn hoogtepunt is, doen we dat maximaal 3x per week. Voor de rest is het een kwestie van therapeutisch plukjes uit de vacht halen tijdens het TV kijken 😉

Om het uitdrogen van de huid tijdens de rui tegen te gaan, zou je een paar druppels zalmolie aan het voer kunnen toevoegen. Zo geef je de vacht en huid een extra boost. Wist je trouwens dat overmatig borstelen de rui juist stimuleert? De haarzakjes gaan denken: “zie je! we moeten er vandoor jongens!” en ook haar dat niet los zit gaat dan los zitten. Het resultaat: Je hond is nog steeds “maar” 2x per jaar in de rui. Maar elke rui periode duurt 6 maanden hahaha.

Wassen

zorgen voor honden
Ja Kyo. Soms MOET je even in bad he vent 😉

Dat je je hond wil wassen als hij uitgebreid kennis maakte met een koeienvlaai of “verse” rotte vis is niet meer dan normaal! En dat je hem een keer onder de douche zet tijdens de rui om het losse haar er lekker uit te wassen is ook alleen maar fijn. Maar maandelijks of soms zelfs wekelijks je hond wassen?

Weet je nog dat je vroeger in de zandbak met je vieze zandbakhandjes je boterham verorberde? En hoe vlak daarna de antibacteriele zeep zijn intreden deed en er plotseling allerlei kinderen allergisch bleken voor vanalles en nog wat? Niet helemaal onlogisch natuurlijk. Hoe meer je je lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf, hoe moeilijker het is voor het afweersysteem om fatsoenlijk te functioneren.

Was je je hond wekelijks? Dan wordt je schat gewoon té schoon! En dat heeft hetzelfde effect als een overbeschermende mama die haar kind drie keer per dag in bad doet en hult in een waas van antibacteriele zeep. De beschermende vetlaag op de huid en vacht heeft zo geen kans om zichzelf opnieuw aan te maken en beschermt je hond niet meer tegen invloeden van buitenaf (warmte, kou, regen). Een natuurlijk vetlaagje is de best mogelijke bescherming!

Moet je je hond toch vaak wassen? Probeer het dan eens zonder shampoo! Water is het beste schoonmaakmiddel dat moeder natuur ons gaf. Gebruik je toch graag een zeepje erbij? Gebruik dan een hondenshampoo op natuurlijke basis die de vocht- en vetbalans van de vacht en huid niet aantast. En vergeet niet dat de Japanse rassen zichzelf van nature al heel goed schoon houden en een zelfreinigende vacht hebben. Heeft je schat door modder gerold? Laat het opdrogen en je zult zien dat het meeste al van de vacht af valt nog voordat jij het bad hebt laten vollopen. Eventjes lekker doorborstelen en hij is weer als nieuw.

zorgen voor honden
Akita Kito geniet van een wasbeurt.

Enten

zorgen voor honden
Onze eigen Kimiko wordt ge-ent tegen Rabies en Weil en krijgt een titerbepaling voor de andere ziekten.

Oh wat zijn onze dierenartsen er goed in soms. Om ons het ongemak te besparen dat we meerdere keren langs moeten komen, jassen ze alle entingen er achter elkaar in. Rabies, ziekte van Weill, de cocktail. Je gooit je hond dan zo vol ziektemakers in 1 ruk, dat het lijf niet weet wat het er mee moet. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat honden na de entingen hartstikke ziek worden. Beter is om de entingen (als je al niet bent overgestapt op de titerbepaling) gespreid door het jaar te laten zetten. Nog een paar tips om ervoor te zorgen dat je hond niet ziek wordt van overmatig of onnodig enten:

  • Doe de Rabies enting minstens 21 dagen voordat je naar het buitenland gaat en vraag om de enting die 3 jaar geldig is.
  • Doe de enting tegen de ziekte van Weill in het eerste kwartaal van het jaar. Omdat de werkzame stof vrij snel is uitgewerkt, weet je dan zeker dat je hond de hele lente en zomer door beschermd is.
  • Overweeg om de cocktail te vervangen door de titerbepaling. Op die manier hoeft Kimiko bijvoorbeeld pas over 2 jaar weer getest te worden of ze genoeg antistoffen heeft. Scheelt een hoop onnodige entstoffen (want als een hond nog voldoende antistoffen heeft, heeft enten geen enkel nut). En…ook wel lekker…Het scheelt in de portemonnee!