Over puppies: Voeding

Joepie! De puppy komt eraan! En misschien heb je de neiging om, als een moeder met nesteldrang, meteen alles in huis te halen. Daarbij denk je natuurlijk ook aan goede voeding!

De meningen over wat een goede voeding is, lopen nogal uit elkaar. Over het algemeen kun je stellen dat, hoe minder graan (liefst helemaal niet) een brok bevat en hoe hoger het vleesgehalte is, hoe beter. Wil je je pup via een puppyvariant aan jouw merk laten wennen? Vooral doen! Heeft jouw merk geen puppyvariant? Dan is de normale voeding waarschijnlijk al hartstikke geschikt voor pups. Dit kun je altijd even bij de fabrikant navragen.

Je doet er sowieso goed aan om de eerste dagen te zorgen dat de pup hetzelfde voer krijgt als bij de fokker. Vaak krijg je van de fokker zelfs een klein voorraadje mee. Er verandert immers al zoveel in het leven van je pup. Door de voeding hetzelfde te houden in het begin, maak je de overgang net wat makkelijker voor de kleine krulstaart. Ook kan het buikje van de pup wat van slag raken als je wisselt van voer. Het is fijn als je pup zich dus al veilig voelt bij jou als je van voer wisselt zodat, als hij buikpijn krijgt, hij weet dat hij bij jou een knuf en een kus krijgt tegen de pijn.

Als je overstapt naar het voer van jouw keuze, begin je eerst met het mixen van de twee voersoorten. En bij elke voeding (wat er in het begin wel 4 per dag zijn) meng je een beetje meer nieuw voer mee. Dit blijf je doen totdat je na ongeveer een week volledig op het nieuwe voer zit.

Hoeveel

Hoeveel jouw pup moet eten hangt van allerlei factoren af. Zijn leeftijd, streefgewicht, hoe actief de kleine is. Vaak staat er op het voer een richtlijn, maar voeren doe je toch uiteindelijk met je ogen! Als je pup goed op gewicht is, zul je de ribben niet zien, maar wel bij lichte druk voelen. Verdeel de hoeveelheid die je pup per dag mag eten over ongeveer 4 maaltijden. Nadat ze 12 weken zijn, kun je overgaan op 3 maaltijden per dag en vanaf een maand of zes kunnen dat 2 maaltijden zijn. Zorg er ten slotte voor dat je pup vlak na het eten niet te wild gaat spelen. Geef zijn lijfje even de tijd om het eten te laten zakken.

Soorten Voer

Je kunt de voersoorten over het algemeen in vier soorten verdelen. Blik, Brok, KVV en Barf.

Blikvoer

Blikvoeding wordt soms extra gegeven naast het andere voer. Sommige honden lijken het lekkerder te vinden dan brokken. Echter alleen blikvoer geven is niet aan te raden, omdat het slecht is voor de tanden. Ook bevat dit voer veel toevoegingen die honden helemaal niet nodig hebben.

Brokken

In de wondere wereld van de hondenbrokken heb je, wat mij betreft, maar twee soorten brokken. Goed en fout!

De foute brokken zijn voor mij alle brokken die je in de supermarkt kunt kopen en de brokken die veel granen en kunstmatige toevoegingen bevatten. Goede brokken zijn koud geperst, bevatten nauwelijks tot geen granen en bestaan voor het overgrote deel uit vlees, aangevuld met eventuele natuurlijke supplementen. Deze koudgeperste brokken zijn ook prima te combineren met vers vlees (KVV en BARF)

KVV

KVV is kant en klare versvoeding. Deze is door de fabrikant samengesteld en vaak in rollen van 1kg te krijgen in verschillende diersoorten. Het voordeel hiervan is dat je hiervan ook genoeg in je vriezer kan opslaan wanneer je een kleine vriezer hebt, niet zelf hoeft te rekenen en wegen en tellen of je alles wel in goede hoeveelheden geeft en het is dus ook sneller opgediend. Een nadeel kan zijn dat sommige KVV’s, zoals Energique, granen bevatten. Een voedingsstof die honden helemaal niet nodig hebben  en waar ze vaak een allergische reactie op kunnen ontwikkelen. Kies dus zoveel mogelijk voor een KVV variant die geen granen bevat.

BARF

BARF (Bones and Raw Flesh) en het bijbehorende “werkwoord” Barfen (en nee, dat is niet het Engelse “braken” ;)) is het zelf samenstellen van de verse voeding voor je hond. Hiervoor heb je wel wat meer ruimte in je vriezer nodig. En ook flink wat kennis van zaken. Je kunt namelijk niet zomaar even wat botjes en stukjes vlees bij elkaar gooien. Voor mensen die Barfen is er in Nederland de website BARFPLAATS. Hier vind je ontzettend veel informatie over het samenstellen van een gezonde en complete voeding.

Al deze voersoorten, ook het verse vlees, kunnen al aan pups vanaf acht weken worden aangeboden!

Ook vind je in het menu bij “VOEDING” op deze website nog meer informatie over voeding voor honden.