Een hond hebben is goed voor je!

De mens leeft al duizenden jaren samen met zijn trouwe metgezel de hond. Wat ooit begon als een zakelijke relatie, waarbij de hond werd ingezet voor de jacht of om ongewenste gasten te verjagen, is langzaam maar zeker uitgegroeid tot een onbreekbare band tussen baas en beest. Honden maken onderdeel uit van ons gezin en we passen ons leven onbewust aan aan het hebben van een hond. En het hebben van een hond is bovendien goed voor je! Voor zowel je mentale als fysieke gezondheid!

Ontspannen

Het hebben van een hond is goed voor je hart en bloeddruk! En dat geldt niet alleen voor ouderen of mensen die van zichzelf kampen met hoge bloeddruk. Wanneer je bloeddruk hoog wordt vanwege stress op je werk bijvoorbeeld, kan het knuffelen met je hond de hartslag en bloeddruk omlaag brengen. Dit werd onlangs onderzocht door de American Heart Association.

Gelukkig

hond goed voor je
Foto: Marina Schoofs

Het hebben van een hond maakt gelukkig. En niet in de zin dat je het zo fijn vindt om van je hond te houden. Door een hond te aaien of knuffelen maakt een mens endorfine aan. En dit stofje zorgt ervoor dat we ons gelukkig voelen. Net als chocolade 🙂

Gezellig en mentaal stabieler

Het hebben van een hond kan voor veel mensen een reden zijn om, als ze zich in een sociaal isolement bevinden, weer op een veilige en controleerbare manier met hun omgeving contact te maken. Het hebben van een hond betekent immers dat je je toch een paar keer per dag tussen de mensen zult begeven tijdens een wandeling. En een praatje aanknopen over je hond of met een andere hondeneigenaar voelt veiliger dan zomaar een gesprek aanknopen. Over je hond praten betekent dat er niet meteen over jou of jouw gevoelens hoeft te worden gepraat. Het is dan ook geen wonder dat therapiehonden ook graag worden ingezet bij mensen die bijvoorbeeld pleinvrees of een andere sociale fobie hebben.

Bewegen

hond goed voor je
Foto: Tien Rens

Een hond in huis? Dan maak je een paar keer per dag een lekkere wandeling in de buitenlucht. De frisse lucht en de lichaamsbeweging maken je een gezonder mens. Je bent elke dag in beweging en plukt de vruchten van elk seizoen! In de zomer maak je vitamine D aan door in het zonnetje te lopen. En in de winter zorgt de koude lucht voor een heerlijke frisse boost voor je longen. Misschien merk je ook wel dat je er samen met je hond veel sneller op uit trekt als voordat je een hond had. En dat je dat dus ook vaker te voet doet. Pakte je eerst misschien de auto om naar die vriendin om de hoek te gaan. Nu lijn je je hond aan en maken jullie er een heerlijke (extra?) wandeling van!

Lach

Foto: Jennifer Westen

Volgens het instituut Society & Animals zijn mensen die lachen gelukkiger! En het is ook wetenschappelijk aangetoond dat mensen met huisdieren vaker lachen. Niet alleen de glimlach die je krijgt als je naar je slapende puppy kijkt is gezond. Maar juist ook die harde schaterlach als je hond iets geks uithaalt of je blij onthaalt als je van je werk komt.

Sociaal

hond goed voor je
Foto: Mark Appelboom

Het hebben van een hond maakt van jou als baas een sociaal dier! Een babbeltje met de buren tijdens de wandeling is snel gemaakt. En voor dat je het in de gaten hebt zijn er verschillende mensen in je woonomgeving die je regelmatig spreekt. Daarnaast zorgt het hebben van honden vaak ook voor nieuwe vriendschappen. Tijdens gezamenlijke wandelingen van rasverenigingen of met buurtgenoten maak je kennis met nieuwe mensen. En de kans dat zij als dierenliefhebber veel met jou gemeen hebben is natuurlijk best redelijk 🙂 Ook op social media maakt een hond je socialer. Kijk maar eens naar de interactie tussen alle leden van onze eigen facebookgroep Shibalog.nl. Hieruit zijn al veel real-life vriendschappen ontstaan!