Smakelijk eten: Groenten voor honden

Foto boven: Doris. Fotograaf: Loes Franck

Eind vorige week heb ik een aantal nieuwe ingrediënten toegevoegd aan het eten van Kimi. Groenten! De KVV van Kimi is helemaal compleet en behoeft eigenlijk verder geen toevoegingen. Toch heb ik besloten een kleine hoeveelheid groenten toe te voegen aan haar maaltijden. Waarom, wat en hoe? Ik vertel het je in dit artikel!

Waarom

We zijn het er denk ik wel over eens dat honden carnivoren zijn. Dat is een erfenis die ze mee kregen van hun voorouder, de wolf. Na wat onderzoek online kwam ik er echter achter dat wolven hun dieet ook regelmatig aanvullen met besjes. En dat ze ook de maaginhoud van de herbivoren die ze eten verorberen. En dat is niet voor niks! In groenten zitten namelijk enorm veel waardevolle voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende vitamines, mineralen, vetzuren, chorofyl etc. Ook leveren groenten vezels. En die vezels helpen enorm bij de vertering en ontlasting. Allemaal voedingsstoffen en kenmerken die ook onze moderne huishond ten goede kunnen komen. Bovendien zijn de wilde prooidieren van wolven completer qua voedinsstoffen dan de door de mens gefokte tamme prooidieren die voor consumptie worden gebruikt. Het is dus zeker geen overbodige luxe om je hond een handje te helpen.

Wat

Moeder natuur heeft ons gezegend met ontelbaar veel plantaardige zaken die we kunnen eten. Van kruiden tot knolgewassen, van fruit tot koolsoort. Wil je je hond groenten gaan voeren, dan is er tal van keus! Je moet je keuze echter wel goed overwegen om te zorgen dat de groenten je hond niet schaden. Pas bijvoorbeeld goed op met groenten uit de nachtschade familie. Dat zijn Aubergine, Tomaat, Paprika en Aardappel. Sowieso geef je aardappen nooit rauw! Daarnaast kunnen honden gevoelig reageren op deze groenten.

Ben verder ook zuinig met het geven van koolsoorten. Niet alleen kan je hond hiervan nogal wat windjes laten, kool is ook niet goed voor de schildklier wanneer je het regelmatig voert in grote hoeveelheden. Het advies is om niet meer dan 1/10 van de mix uit kool te laten bestaan.

Voor het gemak hier even een lijstje van mogelijke groenten. Ik heb ervoor gekozen hier alleen de groenten te benoemen die goed verkrijgbaar zijn in de supermarkt en bij de groenteboer 🙂

Belangrijk! Voor de volledige lijst en extra informatie over bepaalde groenten kijk je op de website van Barfplaats. Zij hebben nog een aantal belangrijke toevoegingen bij een aantal groenten!

Spruitgroenten:
Alfalfa
Broccolispruiten
Luzernespruiten
Linzenspruiten
Taugé
Radijsspruiten (veel honden vinden de smaak te sterk)
Tuinkers (idem als radijs)
Eigenlijk kunnen van alle granen en peulvruchten de spruiten gegeven worden, behalve aan honden met een graan-allergie. Granen en peulvruchten zijn in spruitgroenten gezonder dan in elke andere vorm.

Bladgroenten:
Andijvie
Spinazie (niet teveel/te vaak, bindt zich met calcium)
Snijbiet
Witlof
Peterselie
Waterkers
Landkers
Paksoi
Rucola-sla
Raapstelen
Alle sla-soorten (eikenblad, lollo rosso, botersla, veldsla, etc)

Koolsoorten:
Bloemkool
Broccoli
Boerenkool
Witte kool
Rode kool
Groene kool
Chinese kool
Paksoi (is bladgroenten + koolsoort)
Spruiten, paars en groen
Koolraap
Koolrabi

Noot: wees matig met koolsoorten. Geeft darmgassen en is in grote hoeveelheden niet goed voor de schildklier. Maximaal 1/10 van de mix mag uit kool bestaan.

Wortelgroenten (onder de grond):
Wortels
Bospeen
Biet
Knolselderij
Aardappelen (rauwe aardappel is giftig voor honden, altijd gekookt geven)
Zoete bataat
Knoflook
Gember
Radijs (niet alle honden vinden de smaak lekker)

Kommkommerfamilie:
Komkommer
Courgette
Pompoen

Stengelgroenten:
Bleekselderij (Let op! hiervan kan de hond meer plassen dan u gewend bent.)
Venkel
Asperges (gekookt vinden honden dit lekkerder dan rauw. Schrik niet als de urine van uw hond anders gaat ruiken. Net als bij mensen krijgt de urine bij het eten van asperges een andere geur.)

Voor de hond eetbare peulvruchten:
Sperziebonen
Snijbonen
Peultjes

Bied peulvruchten altijd gekookt aan! In rauwe bonen en peulvruchten komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. Bonen in pot en blik en uit de diepvries zijn niet meer rauw.

Nachtschade:
Paprika
Tomaat
Aubergine
Aardappel

Hoeveel

Voor een gezonde dagelijkse portie groenten heb je niet veel nodig. Het advies is om ongeveer 10-20% van de aangeboden maaltijd uit groenten te laten bestaan. Kimi krijgt ongeveer 160gr Barfmenu (KVV van Tinlo) per dag. Ik mag hier dus maximaal 32gr groenten per dag bij geven. Het mag ook minder zijn hoor. Maar ga niet onder de 5% zitten. Dan heeft het geen meerwaarde om groenten te geven.
Op de manier waarop ik de groenten verwerk en invries, krijg ik porties van 12gr. 2 van deze porties maken 24gr. Bij elke maaltijd (2 per dag) krijgt Kimi dus 1 portie groenten erbij. Netjes onder de 20%.

groenten voor honden
Saki en Furo genieten van een lekker worteltje.

Hoe

Belangrijk om te weten is dat je groenten RAUW aan je hond voert. Ga je ze koken, dan verliezen ze, net als verwarmd vlees, weer het gros van de goede voedingsstoffen. Lust je hond echt geen rauwe groenten, dan kun je ze koken voordat je ze verwerkt. Vaak lusten ze het dan wel. Van daaruit kun je dan opbouwen naar een mix die steeds meer rauwe en steeds minder gekookte groenten bevat.

Verder is het zeer belangrijk dat de groenten zeer fijn gemalen of gepureerd worden. Op die manier kan de maag van je hond de voedingsstoffen optimaal tot zich nemen. Iets dat met hele stukken groenten en fruit niet lukt. Simpelweg omdat de spijsvertering van een hond zo niet werkt. Meer hierover lees je in dit artikel.

Op websites zoals Barfplaats wordt geadviseerd om een mix van 10-20 groenten te geven. Toen ik dat las raakte ik eigenlijk een beetje gedemotiveerd. Dit is, zeker als je maar 1 hond hebt, erg lastig. De groentenmix houdt zich in de diepvries namelijk maar een week of 4. En met die kleine hoeveelheden die Kimi nodig heeft, zou ik met een mix van 15 groenten wel een halfjaar vooruit kunnen. Dan zou ik heel veel groenten moeten weggooien of zelf elke week liters groentesoep voor onszelf moeten maken om alles te kunnen gebruiken 😉  Je kunt bij de groentenboer immers niet vragen om een kontje wortel en drie blaadjes andijvie.

Mijn oplossing: Ik maak een mix van 3-4 groenten die 4 weken meegaat. En voor de volgende 4 weken maak ik een mix met 3-4 andere groenten. Zo krijgt ze in een kwartaal toch ongeveer 10 verschillende soorten groenten tegen.

Het recept

Deze week kocht ik de volgende spulletjes voor de groentenmix:

  • 1 grote winterpeen
  • 1 courgette
  • 1 grote stronk witlof
  • 1 handjevol krulpeterselie

De groenten heb ik in koud water goed afgespoeld. De wortel en courgette sneed ik in drieen. Vervolgens heb ik alle ingredienten door mijn Slow Juicer laten gaan. Het sap en pulp heb ik daarna in een kom door elkaar gemengd. Heb je geen slow juicer? Het kan ook in de blender! Voeg dan wel een klein beetje water, bouillon of yoghurt toe om de machine een handje te helpen.

Groenten voor honden

Bij Ikea kocht ik siliconen vormpjes voor ijsblokjes. Elk vakje kan 12gr groentenmix bevatten ongeveer. Ideaal! Ik vulde de vormpjes af en zette ze in de vriezer. Na een paar uur wipte ik de blokjes uit de vorm en heb ik ze in een plastic bakje gedaan. Dit ging meteen terug de vriezer in. Klaar! ‘savonds haal ik vervolgens 2 blokjes uit het bakje en die laat ik in de koelkast ontdooien. Klaar voor gebruik de volgende dag!

20161024_105901     Groenten voor honden

De groentenmix meng ik goed door het vlees heen, zodat Kimi er niet omheen kan eten. Het is namelijk nog even wennen voor d’r 😉

Ben jij niet zo van het doe het zelven? Veel KVV merken verkopen ook een kant en klare groentemix!

Voor de lekkere trek!

Wist je trouwens dat je met groenten ook hele lekkere gedroogde snacks kunt maken voor honden? Daarom als laatste een heerlijk “Receptje” waarvan je viervoeter zeker zal smullen!

Voor deze snack werken courgette en zoete aardappel het beste.

Met een mandoline of kaasschaaf snijd je de groente in dunne plakken. Leg op de bakplaat van je oven een stukje bakpapier en leg de plakken in een enkele laag op de bakplaat. De oven is verwarmd op de laagst mogelijke temperatuur. Nu laat je de groenten rustig drogen in de oven. Dit kan enkele uren duren. Wil je dat de snack nog ietwat zacht is? Dan volstaan 4 uurtjes in de oven. Wil je dat het echt een lekker taai kauwsnackje wordt? Laat ze dan nog 2-4 uurtjes extra liggen. Het ligt er echter maar net aan hoe dik je plakjes zijn en hoe warm je oven staat. Houd de snackjes dus goed in de gaten. Nadat de snacks volledig zijn afgekoeld kun je ze in een luchdicht afgesloten bakje bewaren en zelfs invriezen als je ze echt maandenlang goed wil houden.