Shiba Inu Fokkers

De Shiba wordt in Nederland en België een steeds vaker gezien ras. Toch is het ras, in vergelijking met bijvoorbeeld de Golden Retriever, vrij zeldzaam. Dit betekent ook dat het lijstje fokkers, zoals je hier kan zien, niet enorm lang is.

Alle fokkers die ik in de hierboven genoemde lijst benoem, staan te boek als fokkers die op een verantwoorde manier fokken. Maar, wat betekent dat nu eigenlijk? 

Gezondheid en Welzijn

Een verantwoorde fokker doet er alles aan om gezonde pups geboren te laten worden. Hier begint de fokker al mee voordat er zelfs maar gesproken wordt over een dekking. De fokker doet onderzoek naar de afkomst van de beoogde ouderdieren. Hij bekijkt hun stamboom, zodat de honden geen directe familie zijn en maakt eigenlijk een match van twee ouderdieren die gezond zijn, aan de rasstandaard voldoen en een prettig karakter hebben.  Ook onderzoekt de fokker de kleurvererving van de beoogde ouderdieren. Wil de fokker bijvoorbeeld uitsluiten dat er creme pups geboren worden (een niet erkende kleur)? Dan kan er gekeken worden naar het DNA van de ouderdieren en of zij het gen dat die kleur doorgeeft bij zich dragen.

Verder zorgt de fokker ervoor dat beide ouderdieren getest zijn op erfelijke afwijkingen. Als beide honden geen erfelijke afwijkingen hebben, is de kans namelijk veel en veel kleiner dat de pups dit zullen ontwikkelen. De erfelijke afwijkingen waar bij de Shiba naar gekeken wordt zijn:

 • Patella Luxatie (loszittende knieschijf)
 • Heupdysplasie (verkeerd of onvoldoende ontwikkeld heupgewricht)
 • Verschillende oogafwijkingen.

Al deze erfelijke afwijkingen kunnen zeer pijnlijk zijn voor de hond en er komen vaak dure operaties en lange revalidatietrajecten bij kijken om de hond weer gezond en pijnvrij te krijgen. Hoe kleiner de kans op een erfelijke afwijking, hoe beter dus!

Een dierenarts kan overigens niet vaststellen of en in welke mate een hond een van bovenstaande afwijkingen heeft. Dit wordt door een specialist gedaan. De dierenarts kan alleen een indicatie geven van de algehele gesteldheid en gezondheid van de hond.

Onderkomen en verzorging

Voor veel mensen is een fokker een verantwoorde fokker wanneer de honden in eerste instantie worden gehouden als huishond. Lekker erbij op de bank, samen dingen ondernemen, net als jij en ik het liefs doen. Er zijn echter ook genoeg verantwoorde fokkers die hun honden een zeer gelukkig leven gunnen in een joekel van een buitenkennel waar ze meerdere malen per dag worden opgehaald voor een heerlijke boswandeling. Het belangrijkste vind ik dat de honden goed verzorgd worden en genoeg mentale en fysieke uitdaging krijgen. 

Bovendien is de fokker natuurlijk ook bezig met het karakter van de honden. Honden waarmee gefokt worden mogen niet overmatig schuw zijn of andere gedragsproblemen hebben. Dit gaat bijna altijd gepaard met stress en spanning en dat kan al in de baarmoeder invloed hebben op de pups. 

Rasvereniging en Kennelclub

De rasvereniging en kennelclub hebben als belangrijkste doel het behouden van gezonde hondenrassen en gelukkige honden. Dit doen zij door beleid te schrijven en te controleren.

De kennelclub, in Nederland de Raad van Beheer, is het overkoepelende orgaan voor de kynologie in Nederland. Fokkers die FCI stambomen willen aanvragen, doen dit via de Raad van Beheer. De Raad van Beheer doet bovendien een nestcontrole en draagt zorg voor het opstellen van het DNA profiel van de pups en het chippen. Zo hebben zij altijd een vinger aan de pols en kunnen ze ingrijpen wanneer een fokker welzijn en gezondheid niet op nummer 1 heeft staan.

De rasvereniging stelt een verenigings fokreglement op voor haar fokkers. Hier staan voorwaarden in waaronder een fokker mag fokken. Dit zijn regels die nog bovenop het beleid van de kennelclub worden gezet. Houden fokkers zich niet aan dit reglement? Dan kunnen ze tijdelijk of permanent verwijderd worden van de fokkerslijst van de betreffende vereniging. Verder zet de rasvereniging zich in voor het behoud van het ras door te investeren in onderzoeken en het op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen het ras en de kynologie in het algemeen. 
Een voorbeeld van een verenigings fokreglement vind je hier.

Wanneer is het niet in de haak?

Vaak zijn het je eerste gevoel en intuïtie die je al een hint geven over de deugdelijkheid van een fokker. Maar soms laat dat je ook even in de steek, dat is menselijk. Vraag je je af of een fokker die je het leren kennen op een verantwoorde manier fokt? Vraag je je af of deze er alles aan doet om jou een huisgenoot mee te geven die gelukkig en gezond is? Vraag je je af of de ouderdieren gelukkig en gezond zijn? 

Wellicht helpt het dan om jezelf gedurende het proces onderstaande vragen te stellen. Is het antwoord op alle vragen “ja”? Dan zit het wel snor! Zitten er 1 of meerdere “nee”-s bij? Ben dan heel voorzichtig en kritisch. Realiseer je dat je altijd van gedachten mag veranderen! En mail mij gerust als je twijfelt!

 1. Kan de fokker je de stambomen van beide ouders laten zien? 
 2. Kan de fokker je de uitslagen van de erfelijke testen van de ouderdieren laten zien?
 3. Zien de documenten uit vraag 1 en 2 eruit zoals in deze link?
 4. Is de moederhond in elk geval aanwezig?
 5. Stelt de fokker ook voldoende vragen over jullie gezinssituatie en wensen?
 6. Hoef je pas een (aan)betaling te doen wanneer de pups geboren zijn (als dat al gevraagd wordt)?
 7. Worden de pups gechipt door de Raad van Beheer?
 8. Wordt er een DNA profiel gemaakt van de pups?
 9. Zien de pups er gezond uit? Hebben ze heldere oogjes en energie?
 10. Zijn de pups onbevangen en nieuwsgierig (eventueel na eventjes aan je te kunnen wennen als bezoeker)?

Bingo

Een beetje ludiek bedoeld, maar wel degelijk zeer serieus te nemen is mijn bingokaart voor smoesjes van niet-verantwoorde fokkers. Je krijgt hem er gratis en voor niks bij in dit artikel 😉