Actief met je Shiba!

Uiteraard ben je niet alleen voor je shiba gevallen vanwege zijn of haar onweerstaanbare uiterlijk. Ook het karakter van het ras heeft je aangetrokken! De Shiba Inu is zeer intelligent, minstens net zo eigenwijs, onafhankelijk en heeft een sterk jachtinstinct. Deze karaktertrekken lijken elkaar tegen te spreken en het is ook zeker niet zo dat elke shiba even graag achter een bal aan rent of zwemt. Echter, ben je actief met je Shiba, onderneem je samen leuke dingen dan, kun je hier  jarenlang samen plezier van hebben! Hier beneden een aantal voorbeelden van activiteiten die je met je shiba kunt ondernemen. Zit er iets bij waarvan je denkt dat het bij jou en je shiba past? Ga dan eens op google kijken of dit ook bij jou in de buurt mogelijk is! Veel kijk- en leesplezier gewenst!

SPEUREN

Herken je het volgende beeld? Tijdens de dagelijkse wandelingen lijkt je shiba vooral aandacht te hebben voor de geuren en beestjes om zich heen. Met de neus op de grond worden grote stukken van de wandeling afgelegd en je shiba heeft nauwelijks nog aandacht voor jou. Niet leuk? Of juist wel! Zoals je weet zijn de oerinstincten van de shiba, die in Japan als jachthond wordt ingezet, heel sterk aanwezig. Voor veel shiba-eigenaren is het dus ook een te gekke bezigheid om samen met hun hond te gaan “speuren”.Dit kan in de vorm van een cursus of workshop.Het mooie hiervan is dat je je hond niks hoeft aan te leren, speuren kan hij of zij immers al als de beste! Tijdens mooie wandelingen door de natuur laat je je hond op jacht gaan naar zijn favoriete speeltje of je partner die ergens verstopt staat.Een zeer intensieve en bevredigende activiteit voor je hond en jou, want lichaam en geest worden uitgedaagd!

In het filmpje  zie je hoe een enthousiaste shiba een “vermist persoon” op het spoor is tijdens een speurles.

 

AGILITY

Hey! Dit is toch sporten met je hond? Of is het een spel? Dit klopt allebei! Alleen houdt het veel meer in dan de meeste mensen denken. Het is inderdaad een spel dat door de hond en handler samen wordt gespeeld. Je kunt beginnen met de trainingen als de hond 1 jaar oud is. Je begint met het aanleren van de basis dat wil zeggen een sprongetje, tunnel, band en de raakvlaktoestellen die dan nog op de grond liggen.

Dit bouw je langzaam aan uit zodat de hond alles leert kennen maar vooral dat de hond er vertrouwd mee raakt en heel belangrijk dat de hond dit als een heel leuk spelletje gaat zien.

 Op de foto’s: Nayra en Zenji. Klik op een foto voor een vergroting.

 

Naarmate je vordert breidt het met alle toestellen uit, daarna kun je kiezen of je als recreant door gaat of  de sportwereld in gaat betreffende de agility sport. Bij dat laatste wordt het toch een stuk uitgebreider dan menig mens denkt. Er komen vele factoren bij kijken zoals techniek en snelheid. Kijk maar eens naar een WK agility, de combinatie`s die daar aan de top lopen leggen het parcours af in een snelheid van maar liefst 5 meter per seconde.

Hoe je het ook wendt of keert, recreatief of in wedstrijden…het belangrijkste is dat jij en je hond plezier hebben, dat jullie samen tijd doorbrengen en dat jullie band door de trainingen nog sterker wordt dan hij al was:)

Bron: www.nipponinu.nl

COURSING EN BAANRENNEN

In veel hedendaagse Shibas is nog steeds de jachtdrift te vinden die ze vroeger nodig hadden om voor hun baas te werken. Ookal lijken coursing en baanrennen vooral een sport voor honden uit de windhonden-familie, veel shibas met een hoge “prey-drive” vinden het ook fantastisch om achter een kunsthaas aan te sjezen op een parcours. En geef ze eens ongelijk! Vanuit rasvereniging NIPPON INU wordt 1 tot 2 keer per jaar een coursingdag georganiseerd in Velp. Zeker de moeite om daar eens een kijkje te nemen!

Kom mee naar buiten allemaal!

Niets is fijner dan er op uit trekken met je shiba. Tijdens een mooie lentedag of als de sneeuw 20 cm dik is gevallen, je zult merken dat je shiba buiten de tijd van zijn leven heeft!

Een aantal dingen die je buiten kunt doen met je shiba op een rijtje:

WANDELEN


En dan niet de dagelijkse wandelingen, nee, trek er eens een dagje voor uit en plan een wandelroute op de Veluwe, in het Limburgse Heuvelland, de Loons en Drunense Duinen…Er zijn prachtige natuurgebieden verspreid door heel Nederland waar jij en je shiba uren plezier kunnen beleven! Via facebook en rasverenigingen worden er regelmatig leuke wandelingen georganiseerd in Nederland en België. Kijk op de pagina met leuke events en activiteiten voor een overzicht.

Actief met Shiba

ZWEMMEN EN WATERWERK


Wat is er nou prettiger voor een hond dan lekker afkoelen in het water op een warme dag. Helaas zijn er veel shiba’s die niet van water houden! Heb jij het geluk dat je een echte waterrat in huis hebt? Dan is waterwerk misschien wel een te gekke hobby voor jullie!

Vaak nemen aan deze workshops waterhonden deel, zoals de Spaanse en Portugese waterhonden. Vanzelfsprekend is elk ander ras of rasloze hond welkom om mee te doen. De waterwerk workshops beslaan vaak een hele dag waarop spelenderwijs  met verschillende vormen van apporten gewerkt wordt, om in latere workshops een drenkelingpop te kunnen ‘redden’.

De honden die mee doen moeten kunnen zwemmen en het liefst dol zijn op een bepaald (drijvend) speeltje. Pups kunnen vaak al meedoen vanaf een leeftijd van een paar maanden, zij hoeven nog niet eerder te hebben gezwommen.

 

CANICROSS


Vind je hardlopen leuk ? Ben je graag actief met je hond bezig ? Dan is Canicross vast en zeker iets voor jou !!!! Canicross is een loopwedstrijd met de hond, waarbij baas en hond samen een team vormen en (hard)lopend een parcours afleggen. De hond is daarbij aangelijnd. Iedereen, van elk niveau kan mee doen, leeftijd van de baas en ras van hond zijn niet belangrijk.  De hond dient wel minimaal 1 jaar te zijn. Meer informatie? Voor de Nederlandse website kijk je hier. Rennen in Belgie? Klik hier.

Bron: www.canicrossnederland.nl

 

Actief met Shiba
canicross

STEPPEN

Serieus? Steppen? Jazeker! Tijdens het wandelen zul je soms merken dat je hond er even lekker het tempo op wil zetten. Iets dat jij misschien niet bijhoudt. Fietsen met je hond kan gevaarlijk zijn in verband met je fietstempo en ander verkeer…De ideale tussenoplossing? De step! Lees in dit artikel op doggo.nl hoe ontzettend leuk en gezond het is!

 

Actief met Shiba
Yoro en Kobi

 

Zijn er nog meer leuke activiteiten die je met je hond kan doen? Heb jij leuke foto’s van jou en je hond tijdens een toffe activiteit? Mail ons je verhaal en foto! shibaloginfo@gmail.com