Voeding

Soms voel ik mezelf een beetje een evangelist wanneer het om voeding gaat. Voor mij persoonlijk gaat er niks boven verse voeding.  Waarom dit is en wat hiervan de voordelen zijn wil ik graag voor je op een rijtje zetten. En tegelijkertijd zal ik wat vooroordelen over Vers Vlees, KVV en BARF weerleggen voor je;)

Toen wij Kimi net hadden geadopteerd at ze brokken. Gewoon standaard brokken die we van haar vorige baas meekregen. Toen die op waren en wij naar de plaatselijke dierenwinkel gingen voor een zak Pedigree (wisten wij veel! Je ziet dat merk altijd in de reclame en de hondjes in die reclames zijn me toch altijd een partij blij en gezond!), werd ons geadviseerd als de sodemieter te stoppen met het voeren van dit “Fast Food” en op vers vlees over te gaan. Commerciële brokken waren vergelijkbaar met hamburgermenu’s van McDonalds. Kei lekker. Veel smaak. Maar ook kei ongezond. Ik moet zeggen dat ik de overstap niet zo zag zitten. Van die vieze lappen stinkende pens, halve karkassen…Yuck! Gelukkig hebben we door het goede advies van de winkel-eigenaars ingezien dat verse voeding veel meer is dan dat. En dat je echt niet zelf als een slager aan de slag hoeft om een goede voeding samen te stellen voor je hond. Het kan wel. Maar er is inmiddels zoveel op de markt met betrekking tot verse voeding, dat je het jezelf ook makkelijker kunt maken met Kant en Klare versvoeding bijvoorbeeld.

Vers voeren is meer dan een runderlapje van de slager

Laat ik beginnen met uitleggen wat Verse Voeding voor honden is. Het is namelijk meer dan rauw vlees. Wanneer je je hond vers vlees wil geven, volstaat het niet om voor elke dag een biefstukje of kipfilet fijn te snijden. Of je nu kiest voor een kant en klare versvoeding (KVV) of de voeding zelf samenstelt (BARF), de voeding MOET compleet zijn. En deze is pas compleet wanneer hij botten, (spier)vlees en orgaanvlees bevat. Aan sommige voedingen wordt dan ook nog een percentage groenten, fruit of bijvoorbeeld rijst toegevoegd. Verder is het ook belangrijk dat je gevarieerd voert. Niet alleen maar kip of lam. Om aan alle voedingsbehoeften van je hond te voldoen, voer je ongeveer 4 tot 5 diersoorten per week.

KVV

Vers vlees voor honden
Kleine Kibou geniet van een heerlijke KVV maaltijd.

KVV is kant en klare versvoeding. Deze is door de fabrikant samengesteld en vaak in rollen van 1kg te krijgen in verschillende diersoorten. Het voordeel hiervan is dat je hiervan ook genoeg in je vriezer kan opslaan wanneer je een kleine vriezer hebt, niet zelf hoeft te rekenen en wegen en tellen of je alles wel in goede hoeveelheden geeft en het is dus ook sneller opgediend. Een nadeel kan zijn dat sommige KVV’s, zoals Energique, granen bevatten. Een voedingsstof die honden helemaal niet nodig hebben  en waar ze vaak een allergische reactie op kunnen ontwikkelen. Kies dus zoveel mogelijk voor een KVV variant die geen granen bevat.

BARF

BARF (Bones and Raw Flesh) en het bijbehorende “werkwoord” Barfen (en nee, dat is niet het Engelse “braken” ;)) is het zelf samenstellen van de verse voeding voor je hond. Hiervoor heb je wel wat meer ruimte in je vriezer nodig. En ook flink wat kennis van zaken. Je kunt namelijk niet zomaar even wat botjes en stukjes vlees bij elkaar gooien. Voor mensen die Barfen is er in Nederland de website BARFPLAATS. Hier vind je ontzettend veel informatie over het samenstellen van een gezonde en complete voeding.

Samenstelling brok versus vers

Even ter vergelijking…De samenstelling van een gemiddelde BARF- of KVV maaltijd en die van een commerciële brok. Ik heb hier overigens BEWUST gekozen voor een iets duurdere brokvariant, die vaak door dierenartsen wordt aanbevolen. Dit omdat men vaak denkt dat dure voeding automatisch ook hoogwaardige voeding is. De KVV voeding, Barfmenu, is de voeding die wij nu al geruime tijd aan Kimi geven. Wat mij metéén opvalt is de enorme lijst ingrediënten bij de brokvoeding. Niet alleen zaken als Kippenmeel en Kalkoenenmeel vind ik nogal vreemde toevoegingen, het zijn vooral de ingrediënten die je bijna niet uit kunt spreken die me zorgen baren. De kunstmatige toevoegingen waar honden he-le-maal niks mee kunnen;)

HILLS SCIENCE PLAN
Vers vlees voor honden
– Kip (minstens 34% kip, minstens 50% kip en kalkoen samen)
– gemalen maïs
– kippen- en kalkoenenmeel
– dierlijk vet
– eiwithydrolysaat
– gedroogde bietenpulp
– maïsglutenmeel
– visolie
– kaliumchloride
– dinatriumfosfaat
– zout
– L-tryptofaan
– taurine
– vitaminen en sporenelementen.
– Natuurlijke conservering met gemengde tocoferolen
– citroenzuur
– rozemarijnextract
BARFMENU NATUURLIJKvers vlees voor honden

– Vers rundvlees
– Vers kippenvlees
– verse kippenbotten
– Verse runderorganen
– Verse runderpens

 

Vers vlees voor honden
De honden van Sandra Olthof zijn er gek op. Een zelf samengestelde BARF maaltijd.

De voordelen van verse voeding

Nu je weet wat KVV en BARF zijn, komt het belangrijkste stukje. De voordelen! En, helaas,  een aantal vooroordelen. Vooroordelen die ontstaan door een gebrek aan kennis, “wat de boer niet kent dat vreet ie niet”-redeneringen, maar ook doordat veel dierenartsen natuurlijk liever hun eigen gesponsorde voeding aanbevelen. En niet te vergeten…de media. Maargoed…daar kom ik zo nog uitgebreid op terug.

Stinkie Winkie

Ik kan het me nog zo voor de geest halen…De geur die uit Kimi’s giecheltje kwam toen ze nog brokken at. Nou..daar lusten de honden geen brood van, om maar even in het thema voeding te blijven. Een weeïge geur, met een vleugje penetrantie en een toefje “jakkie bah”!
Bij honden die brokken met graan of blikvoeding eten, vormt er zich al snel een laagje tandplak op het gebit. Dit wordt na verloop van tijd tandsteen. Beiden ruiken eenmaal niet naar roosjes. Wanneer je verse voeding met botresten geeft, zorgen de stukjes bot ervoor dat de tanden schoongeschraapt worden tijdens het eten. De hogere zuurtegraad van de maag, die nodig is om vers vlees te verteren, zorgt er vervolgens ook voor dat er minder vieze luchtjes uit de maag komen die een vieze adem kunnen veroorzaken.

Aan Kimi hebben we gemerkt dat ze na de overstap op verse voeding ook minder scheetjes laat (jaha! dat deed ze wel es). Behalve die scheetjes, wat ook weer met de zuurtegraad van de maag samenhangt, produceert ze ook veel minder ontlasting dan een hond die commerciële brokken of blikvoer eet. Er worden immers veel meer voedingsstoffen opgenomen door het lichaam, waardoor er veel minder afvalstoffen overblijven die ze kwijt moeten.

En ook Kimi’s vacht ruikt niet meer sinds de overstap op verse voeding.  Nu ruikt de vacht van een Shiba sowieso al niet heel sterk normaal gesproken. Maar door het geven van vers vlees verbeter je de vachtconditie enorm. Het is zelfs bekend dat honden met ernstige vachtproblemen er baat bij hebben om verse voeding te krijgen. Simpelweg omdat geen kunstmatige toevoegingen in zitten. Niet alleen is de vacht nu nagenoeg geurloos, deze ziet er ook nog eens een stuk mooier uit. Haar vacht glanst als een spiegeltje en zelfs als ze volop in de rui is, hoeft ze zich niet voor haar vachtje te schamen;)

vers vlees voor honden
Dit is Toby. Vanwege een heftige voedselallergie zat hij onder de kale plekken en had hij een olifantenhuid. Na 4 weken vers voer zie je op de rechter foto duidelijk resultaat.

Minder bezoekjes aan de dierenarts

Dit zijn de blikkerende beauties van de vijf jaar oude Yori, die eigenlijk zijn hele leven al vers vlees eet.
Dit zijn de blikkerende beauties van de vijf jaar oude Yori, die eigenlijk zijn hele leven al vers vlees eet.

Laat ik vooropstellen dat ik dit niet wetenschappelijk heb onderzocht;) Maar als je een beetje logisch nadenkt…
Doordat er bijvoorbeeld minder snel tandsteen gevormd wordt wanneer je verse voeding geeft, zijn gebitsreinigingen, die sommige honden wel 2x per jaar nodig hebben, niet meer nodig. Of in elk geval bijna niet meer nodig. Er zullen altijd honden zijn die, net als mensen, een minder sterk gebit hebben of sneller last hebben van tandsteen. Maar over het algemeen durf ik dit toch wel te stellen:)

Een van de naarste en smerigste karweitjes voor dierenartsen is misschien wel het legen van de anaalklieren bij honden. Goddank heb ik zelf nog nooit meegemaakt hoe dat in zijn werk gaat. Maar ik heb me laten vertellen dat de geur je steil achterover doet slaan. Van nature legen honden hun anaalklieren wanneer ze de grote behoefte doen. Omdat de ontlasting bij honden die commerciële brokken of blikvoeding eten vaak wat slapper is, zorgt het ontlasten niet altijd voor een goede leging van die klieren. Wanneer je hond verse voeding eet, wordt de ontlasting in de regel een stuk harder. Met als logisch resultaat dat de anaalklieren dus ook beter geleegd worden.

Vaak maken mensen zich zorgen over wormen bij honden. Ze worden dan ook al gauw een keer of vier per jaar ontwormd. Nu, ookal zitten er in rauwe voeding vaak wormen (zoals ook in onze eigen Filet Americain het geval kan zijn), toch hoef je je hier minder zorgen over te maken wanneer je hond verse voeding krijgt. Door de hoge zuurgraad in de maag hebben deze wormen maar een hele kleine kans op overleven. De eitjes en larven gaan vaak al dood voordat ze zich kunnen ontwikkelen.

Allergieën en huidaandoeningen

vers vlees voor honden
Ebi heeft wegens een allergie een heftige vorm van haaruitval bij haar oog en snoetje. Na een paar weken aanpaste verse voeding en een prednison-kuur, is er al een grote verbetering zichtbaar op de linker foto.

Regelmatig hoor je over honden die een allergie ontwikkelen of huidproblemen hebben. Het eerste dat een dierenarts dan vaak adviseert is een “gespecialiseerde voeding” voor honden met allergieën. Soms is deze graanvrij of glutenvrij. Maar de kunstmatige toevoegingen blijven. En erger nog…mijten die in brokken leven zijn vaak ook de boosdoener!

Allergieën en huidaandoeningen ontstaan niet van de ene op de andere dag. Het lichaam bouwt een bepaalde aversie op tegen een stof wanneer deze langere tijd het lichaam binnenkomt. En als die aversie zijn hoogtepunt heeft bereikt, dan spreek je van een allergie.

Wanneer honden met een allergie voor bijvoorbeeld granen of omgevingsstoffen als mijten overgaan op verse voeding, zie je binnen een aantal weken tot maanden vaak een enorme verbetering optreden. Dit omdat alle onnatuurlijke toevoegingen worden weggelaten en alleen natuurlijke voeding overblijft. Uiteraard zijn er bepaalde allergieën die je ook met verse voeding niet volledig kunt voorkomen (allergie voor bepaalde diersoorten of eiwitten bijvoorbeeld), maar zelfs voor die honden zijn er speciale versvoeders op de markt die rekening houden met die allergie.

De vooroordelen

Wanneer je mensen vertelt dat je hond verse voeding krijgt, en zij hebben hier zelf nog niet veel kennis over, steken er al vaak een aantal hardnekkige vooroordelen de kop op. Vooroordelen die door de media overigens ook graag worden opgepakt, zoals je kunt zien in dit artikel van RTL nieuws. Mensen worden opgehitst en onjuist voorgelicht, waarschijnlijk onder druk van de grote merken. Een aantal van die voordelen zal ik met veel plezier voor je ontkrachten.

Als een hond eenmaal bloed geproefd heeft, veranderd hij in een bloeddorstig monster!

vers vlees voor honden
Bron: Pinterest

Waar deze mythe op gebaseerd is, is mij een waar raadsel. Dat honden die voor de jacht ingezet worden, fanatieker worden wanneer ze het bloed van hun prooi ruiken is tot daar aan toe. Maar ik heb nog nooit gehoord van een hond die agressief is geworden nadat hij bloed proefde of vers vlees at. Wél kan ik zeggen uit eigen ervaring dat Kimi, omdat ze zo gek is op haar vleesje, wat pittiger kan reageren wanneer onze kat zich te dicht in haar buurt bevindt wanneer ze eet. Ze heeft het zo graag dat ze het wil beschermen. Maar op straat heeft ze geen bloedzucht hoor. En de kat leeft nog steeds. (Overigens eet onze kat ook vers vlees!)

De bacteriën uit vers vlees zijn gevaarlijk! Voor mens én dier!

Deze fabel wordt maar al te graag aangegrepen door tegenstanders van verse voeding. Maar hun pleidooi raakt kant noch wal. Voor zowel mens en dier.
De zuurtegraad in de maag van een hond die vers vlees eet is velen malen hoger (pH 1-2) dan die van een brok/blikvoer etende hond. Het De zuurtegraad zorgt voor de vertering van onder andere de botten. De maag zorgt bij rauw vlees voor een hogere zuurtegraad waardoor er geen bacterie, virus of parasiet door de zure maaginhoud overleeft. Er zijn ook mensen die de verse voeding voor hun hond garen. NIET DOEN! Door het vlees te verwarmen verliest het alle voedingsstoffen en GOEDE bacteriën.

Wat betreft het gevaar voor de mensen kan ik heel kort zijn: Zolang je de voeding op een hygienische manier verwerkt (aparte snijplank, goed schoonmaken van de spullen die je gebruikt), is er echt niks aan het handje. En eten wij zelf niet ook graag rauw vlees zoals Filet Americain of Carpaccio? Hierbij gebruik je dus gewoon je eigen gezonde verstand. Wanneer je niet hygiënisch omgaat met de gebruikte spullen is er inderdaad een kans dat je ziek wordt van bepaalde bacteriën. Maar geldt dat niet voor al het voedsel dat we bereiden?

Vers vlees voor honden
De KVV voor Kimi gaat in aparte bakjes in de vriezer en het aanrecht en de gebruikte spullen worden daarna goed schoongemaakt.

Botsplinters zijn gevaarlijk!

Zoals je gelezen hebt, bevat een complete verse voeding altijd bot (en bij vis natuurlijk graten). Kleine stukken in KVV en gedeeltelijke karkassen met bot wanneer je zelf een BARF- voeding samenstelt. Het grootste misverstand hierover bestaat over het splinteren van de botten. Het eten van RAUWE botten is volkomen ongevaarlijk. Dit omdat een onbewerkt bot NIET spintert. Geef je echter GEKOOKTE botten, dan begeef je je wel op gevaarlijk terrein. Omdat de poreusheid van het bot veranderd wanneer je het kookt, kan het inderdaad splinteren. Verse voeding bevat NOOIT gekookte botten. Dus hierover hoef je je geen zorgen te maken.

In dit filmpje Puppy Yori die volop geniet van een heerlijk kippenvleugeltje. Met bot! Rauwe voeding is dus zeker ook super voor jonge honden!

Verse voeding is duur

Ook een veelgehoord misverstand. Het is inderdaad zo dat verse voeding per kg soms duurder is. Echter, je hond heeft MINDER versvoeding nodig om aan zijn voedingsbehoefte te voldoen. Ik heb ter illustratie eens even een rekensommetje gemaakt voor je. Gebaseerd op KVV, BARF en de prijs voor een tweetal soorten commerciële brokken.

We beginnen met KVV. Een kilo Barfmenu kost gemiddeld 4 euro (het gemiddelde van de duurdere varianten zoals Paard en Konijn en de goedkopere varianten als “Natuurlijk”en Kip) .
Die 1000 gram verdelen wij in 12 porties, voor 6 dagen. Per dag eet kimi  dus ongeveer 160 gram. En per dag kost ons dat ongeveer €0,70.

Wanneer je BARF voert en dus zelf de verse vis, het orgaanvlees, spiervlees, botten en de hele rataplan koopt via een grootverdeler of je slager, ben je nóg goedkoper uit! In een topic op Barfplaats.nl wordt dit door een aantal schrijvers onderschreven en uitgelegd.

Dan Hills Science plan. Voor een zak van 13 kg betaal ik op de gemiddelde website rond de €63. Per kilo kom ik dan op €4,85 uit.
Volgens de voedingsgids van Hills heeft een hond van 10-20 kg (en in die categorie vallen de meeste shiba’s) 200 tot 240 gram per dag nodig. Dat komt neer op €0,97 tot €1,21 per dag ongeveer.

Ja zul je denken…maar dat is ook wel een hele dure. Nou, dan gaan we eens even kijken naar een willekeurig supermarkt-merk. Frolic. Gemiddeld betaal je voor een 4 kilo-verpakking Frolic ongeveer 12 euro. Dit komt neer op een prijs van 3 euro per kilo. En volgens hun voedingsgids heeft een hond van 10-15 kg hiervan 200 tot 300 gram per dag nodig. Je betaalt dus per dag tussen de €0,60 en €0,75.

Mythe ontkracht;)

Husky Koda geniet van een heerlijke kalfspoot.
Husky Koda geniet van een heerlijke kalfspoot.

Snacken

Je eet elke dag super gezond, maar snackt je wel suf aan chips, chocolade en koekjes. Hmmm….dan heeft een gezond dieet weinig zin. En zo is het ook voor onze honden. Wanneer je naast de verse voeding wel nog snacks geeft die veel kunstmatige toevoegingen hebben, dan doe je veel van het goede dat die voeding in zich heeft teniet.

Nu is het echt niet erg als je hond af en toe eens een ordinaire Dentastick of geperste kluif eet hoor. Wij gaan zelf toch ook af en toe langs de frituur of pizzeria? En we eten in t weekend ook heus wel wat meer tussendoor dan normaal.

Een aantal smakelijke en verantwoorde snackjes op een rij:

Gedroogde visjes en schaaldieren
De olie in vis is zeer gezond voor de vacht en de meeste honden zijn gek op vis!

vers vlees voor honden
Ryu zit al helemaal klaar voor een lekker gedroogd garnaaltje

Rauwe eieren
Vanwege de hoge zuurtegraad van de maag is er geen gevaar voor salmonella. Geef je hond dus gerust af en toe een lekker rauw eitje. Met schaal! Goed voor t vachtje:)

In het filmpje zie je Yuuna in de weer met een lekker eitje. Zoals je ziet is het voor sommige honden even wennen…Wat te doen, wat te doen? Als je de eerste paar keer een ei geeft, kun je je hond een beetje helpen door de schaal al voor ze te breken. Na een paar keer zal hij wel snappen hoe het werkt.

Bullepees en gedroogde huid
Deze snacks, waar ze lekker aan kunnen knagen, kun je als natuurlijke tandenborstels zien. Door het knagen schrapen deze snacks het tandplak van de tanden af. Maar door de natuurlijke samenstelling zorgen ze NIET voor de vorming van nieuw tandplak.

Beagle Obbe geniet zichtbaar van zijn natuurlijke tandenborstel:)
Beagle Obbe geniet zichtbaar van zijn natuurlijke tandenborstel:)

Zij brokken dan altijd slecht?

Nee. Dat zijn ze zeker niet. Er zijn een aantal fabrikanten die brokken maken met een zeer hoog vleesgehalte (waarbij het vlees ook op een vrij lage temperatuur verwerkt is, waardoor de voedingsstoffen behouden blijven), weinig tot geen granen en zonder kunstmatige toevoegingen. Dit zijn vaak de zogenaamde koudgeperste brokken. Voor honden die echt niet over te halen zijn om vers vlees te eten, een prima alternatief. Overigens zijn dit ook vaak brokken die je zonder problemen in combinatie met vers vlees kunt geven. Gewone brokken en vers gaan niet samen, omdat de hond voor beiden een andere zuurgraad van de maag nodig heeft voor de vertering. Dit kan dus voor problemen met de spijsvertering zorgen. Laat je dus altijd goed voorlichten door een goede verkoper wanneer je vers en brok wil combineren.

Een aantal handige adressen.

Ben je na dit artikel geinteresseerd geraakt in het geven van verse voeding aan je hond? Dan zijn dit wellicht een aantal waardevolle websites voor je.

www.barfplaats.nl:  Veel informatie over BARF en KVV
www.voedingswijzer.com:  Een vergelijkingsmodule voor verschillende merken KVV
www.voedingswijzer.com/brokken: Een uitgebreide uiteenzetting over hondenbrokken