De oorsprong van Werelddierendag

Joepie!! Het is 4 oktober. En dus Werelddierendag. Een dag waarop veel dierenbezitters hun dieren extra verwennen. Een speciale kluif, een nieuwe mand of zelfs kadootjes die de dieren zelf mogen uitpakken! Ook wordt deze dag door veel asiels en opvangcentra gebruikt om hun dieren eens extra in de kijker te zetten. We vieren deze dag al zo lang. Maar weten we ook waarom?

Werelddierendag
Seiko van Carola Medenblik geniet van een heerlijk extraatje vandaag 🙂

WerelddierendagFranciscus van Assisi

Giovanni Francesco Bernardone wordt geboren in 1182 in Assisi, een plaatsje in Umbrië, Italië. Omdat zijn vader veel handel drijft in Frankrijk en daar op het moment van Giovanni’s geboorte ook verblijft, noemt hij zijn zoon Francesco; Fransmannetje.

Als klein jongetje heeft Francesco een nobele droom. Hij wil ridder worden. En wanneer Assisi en Perugia in oorlog raken met elkaar, besluit hij mee ten strijde te trekken. Tijdens deze oorlog wordt Francesco gevangen genomen. Nadat hij een jaar later vrij komt, keert hij ziek en verzwakt terug naar huis.

Francesco groeide op in rijkdom. Maar zijn ervaringen tijdens de oorlog doen hem alle rijkdom vaarwel zeggen. Hij doet afstand van al zijn aardse bezittingen en besluit zijn leven in dienst van God te stellen. Dit doet hij in het klooster van de San-Samianokerk in Assisi.

Een bijzondere boodschap

Francisco woont al 2 jaar in het klooster wanneer hij besluit in de omgeving te gaan preken. En zijn boodschap is, voor die tijd, zeer bijzonder. Zijn boodschap is “liefde”. Niet alleen voor God en de mens. Maar ook voor dieren en planten. Alle levende wezens zijn voor hem als broeders en zusters. Zijn grote liefde voor dieren maakte hem regelmatig het middelpunt van spot en flauwe grappen, maar hij werd ook door velen bewonderd om zijn compassie en liefde voor alles wat de wereld mooi maakt.

Naast Franciscus’ compassie voor dieren is er de legende dat hij met dieren kan praten. Zo zijn er verhalen over een preek van Franciscus voor een groep vogels. In plaats van weg te vliegen, luisteren ze – volgens het verhaal – aandachtig naar zijn redevoering.

Werelddierendag

In 1217 werd zijn eigen kloosterorde, de orde der Franciscanen opgericht en officieel erkend door Paus Honorius III. Op 3 oktober 1226 overlijdt Franciscus van Assisi op 44 jarige leeftijd. De dag na zijn dood, 4 oktober, wordt jaren later uitgeroepen als herdenkingsdag voor deze bijzondere man.

Van herdenkingsdag naar werelddierendag

In 1927 was het Ilse winter uit Tsjechië die een brief schreef aan haar vriendin Margaret Ford in Londen. In deze brief stelde ze voor om 1 dag per jaar speciaal in het teken van dieren te zetten. De Londense Ford was destijds voorzitster van de Wereldvereniging van de Dierenbescherming. Ze vond het een prachtig idee en de dames besloten de gedenkdag van Franciscus van Assisi als datum te kiezen waarom we extra aandacht zouden besteden aan het bestaan van en onze liefde voor dieren.

Werelddierendag
“Zit!”Een meisje leert haar hond een trucje rond 1930.
Bron: State Library of NSW

Tijdens een internationaal congres van Verenigingen voor Dierenbescherming werd 4 oktober in mei 1929 officieel uitgeroepen tot Werelddierendag. In Amerika, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Australië en India werd de dag datzelfde jaar al gevierd. Vele landen, waaronder Nederland, volgden in 1930. En de rest? De rest is geschiedenis 🙂