Win een puppy! -> Help bij het stoppen van “Puppy For All”

Heb jij altijd al een hond willen hebben, maar kun je dat eigenlijk niet betalen? Geen zorgen!! Op Facebook kun je nu maandelijks meedoen aan een Like-en-Win actie. En de gelukkige winnaar wint een Puppy naar keuze!

Zo. En mag ik nu even een teiltje? En mag ik even wakker worden uit deze nare droom? Helaas…ik heb dit niet gedroomd of verzonnen. Gisteren stuitte ik namelijk op een handelaar uit Belgie die deze tactiek toepast om meer volgers te vergaren voor zijn/haar Facebookpagina. En ik ben er eens even wat dieper in gedoken. Want natuurlijk betreft het hier een rasechte (no pun intented) broodfokker.  En ze steken het ook niet onder stoelen of banken!

Waar zijn de ouderdieren?

De handelaar in kwestie adverteert via Facebook en Tweedehands.net dagelijks met tientallen puppy’s van verschillende rassen. Een van de volgers stuurde hen een privebericht met de vraag waar de ouderdieren zijn van een van de pups en kreeg een wel heel open en eerlijk antwoord terug, zoals je ziet in dit screenshot.

De handelaar vertelt hier zonder er doekjes om te winden dat de pups, en dat gaat niet over 1 specifieke pup maar over alle rassen die ze beschikbaar hebben, afkomstig zijn van een “door de overheid erkende” importeur. Dat is voor hen een normale verklaring voor het ontbreken van de ouderdieren. Wat hier nog meer mis mee is, is dat de geimporteerde pups veel te jong zijn! Honden mogen pas de grens oversteken wanneer ze een geldige Rabies-enting hebben gehad. En die mag pas vanaf de leeftijd van 12 weken gegeven worden. Dat pups die in het buitenland geboren zijn al met 8 weken in België vertoeven is dus al strafbaar.

Censuur

Onder de hondenbezitters die zich op Facebook verzamelen in groepen is deze pagina onder de aandacht gebracht, zo ook op Shibalog. Meerdere mensen hebben hierna gereageerd op de posts van deze handelaar met kritische vragen, maar zonder naar te doen. Ze vroegen bijvoorbeeld naar de leeftijd van de pups, naar de erfelijkheids-onderzoeken die gedaan horen te zijn en naar de ouderdieren. Maar ze wezen andere volgers van deze handelaar er ook op dat dit je reinste broodfok is. Een vorm van fokken waarbij de ouderdieren alles ontzegd wordt en het alleen maar om geld draait. Zonder uitzondering werden de comments van deze mensen verwijderd en werden ze door de beheerder van de pagina geblokkeerd. Ze snoeren dus iedereen de mond die ook maar het kleinste beetje twijfel uit of de waarheid openbaart. Een typische handeling wanneer iets niet in de haak is. Maak de mensen die de waarheid kennen monddood en voila! Je hebt alleen nog maar leuke berichtjes op je pagina.

Facebook richtlijnen

Wat mij in dit geval, want er zijn helaas heel veel van dit soort handelaars actief op Facebook, het meest raakt is dat ze pups inzetten voor reclame-doeleinden. Via Like-en-Win acties geven ze maandelijks een pup naar keuze weg onder hun likers. Gratis en voor niks! Niet alleen stimuleer je hiermee een impulsaanschaf van mensen die het gekozen ras helemaal niet goed kennen, je buit die kleine onschuldige pups gewoon kei-hard uit.

Nu is het beleid van Facebook als het gaat om winacties vrij vaag. Althans…Ik dacht dat het duidelijk was en dat ik deze fokker “beet” had met zijn winactie toen ik deze informatie las over de Facebook richtlijnen:

De guidelines geven aan waaraan winacties moeten voldoen. Het doel van deze regels is om spam in je nieuwsoverzicht te voorkomen. In het verleden verplichtte Facebook bedrijven dat een promotie  beheerd moet worden via Apps op Facebook.com, op een canvaspagina of met een pagina-app. Op dit moment (vanaf 27/08/2013) mogen promoties gewoon op een pagina geplaatst worden.

Facebook stelt dat er spelvoorwaarden moeten zijn waarin o.a staat dat Facebook zelf niets met de winactie te maken heeft. Persoonlijke tijdlijnen mogen niet worden gebruikt voor het beheer van promoties. Dat betekent dat een bericht delen NIET gebruikt mag worden als voorwaarde voor deelname aan de winactie. Het verplicht delen van een bericht of foto om deel te nemen is dus verboden.

Het moet duidelijk genoeg zijn dat de promotie op geen enkele manier gesponsord, goedgekeurd of wordt beheerd door Facebook.

Enkele voorbeelden wat dus niet mag

 • Deel dit bericht met je vrienden en wie weet win jij …

 • Tag jezelf in deze foto en win….

 • Tag minstens 10 vrienden in deze fot en win…

Nu heb ik deze zinnen een aantal keren doorgelezen en kom ik telkens tot de conclusie dat het weggeven van een gratis pup niet is toegestaan. Ik heb daarom de Kansspelauthoriteit Nederland eens gebeld en dit verhaal voorgelegd. En helaas…wettelijk gezien is deze actie toegestaan. Het is zelfs zo dat als de waarde van je “product” onder de €4500,- ligt, je zo’n actie wekelijks mag doen! En dat het hier niet om tuinmeubilair van pallethout gaat maar om levende wezens, daar malen ze niet om. Het is dus echt een ethische kwestie. Iets dat elk weldenkend mens “not done” zal vinden. Maar in de wet is er niks over vastgelegd waar we iets mee kunnen.

Wat kunnen we wél doen?

Na verschillende telefoontjes met het RVO (rijksdienst voor ondernemend Nederland), de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit) en de Belgische instanties FAVV en GAIA had ik een flinke bult op mijn hoofd. Ik liep namelijk overal tegen een muur aan. Er werd gewaarschuwd voor mijn eigen veiligheid wanneer ik melding zou doen bij FAVV (De Belgische Voedsel- en Warenauthoriteit) en de Nederlandse instanties kunnen niks, omdat het hier een Belgische handelaar betreft.

Na een heel fijn telefoongesprek met een medewerker van GAIA (Zij komen op voor alle dieren en hun rechten in België) heb ik gelukkig de volgende informatie voor jullie:

 • GAIA is op de hoogte van de praktijken van PUPPY FOR ALL (handel in te jonge pups en weggeefacties) en heeft dit al bij een advocaat liggen.
 • GAIA adviseert iedereen die hier een steentje aan wil bijdragen om een mail te sturen naar de Vlaamse minister van Dierenwelzijn. Ben Weyts. Deze heeft namelijk beloofd om de Malafide handel in dieren te stoppen en slaat hierbij ook echt spijkers met koppen. De kracht van communicatie zit hem vaak in aantallen.
 • GAIA moedigt dan ook iedereen aan om een mail te sturen naar dierenwelzijn@vlaanderen.be, gericht aan Dhr. Weyts. Vertel in deze mail over de misstanden bij deze handelaar en herinner de minister er op die manier aan dat hij dit een halt kan en mag toeroepen.

De feiten die je, in eigen woorden, in dit mailtje kunt vermelden:

 • Het is VERBODEN om pups onder de 15 weken (met en zonder Rabiës vaccinatie) internationaal te verhandelen. Deze fokker geeft echter toe dat de te jonge pups niet in Belgie geboren zijn, maar zijn geimporteerd vanuit Slowakije.
 • De honden die ze verkopen, zijn honden die gestolen zijn van My Sweet Puppy, de vorige handelaar die in hetzelfde pand bedrijf voerde, maar nu failliet is verklaard. De honden zijn in beslag genomen, en mogen niet verkocht worden. Staan ook in dog id databank aangegeven als GESTOLEN!!!
 • Er is GEEN HK nummer aanwezig, dus Puppy For All mag officieel ook NIET handelen in België!
 • Er is tevens een vestiging in Slowakije, waar de pups dus ook vandaan worden gehaald. Er wordt daar gehandeld onder dezelfde naam (dus ook Puppy For All en ook op Facebook te vinden) maar de volgende website is ook van dezelfde organisatie!! http://www.dogexport.sk/ En er wordt door dezelfde mensen gehandeld onder de naam Taktik SRO, dus een Slowaaks opkoop centrum!!!
 • Het is verboden om dieren als prijs in een wedstrijd of loterij aan te bieden volgens Hoofdstuk XI, artikel 36 van de wet dierenwelzijn in Belgie. Zie hiervoor pagina 14 van DIT document.
De wet dierenwelzijn verbiedt het verloten of als prijs aanbieden van dieren.

Ik heb er bewust voor gekozen geen kant-en-klare voorbeeldmail voor jullie op te stellen. Dit, omdat het advies van GAIA is om eenieder in zijn eigen bewoordingen de mail te laten opstellen. Op die manier geven we een veel sterker signaal af. Je hebt immers zelf een beetje energie moeten steken in het opstellen van de mail.

Veel druppels

Voor veel mensen zal dit voelen als een druppel op een gloeiende plaat. En dat begrijp ik. Maar als er maar genoeg druppels vallen, bereik je heus wel wat. Vorig jaar bijvoorbeeld: Minister Weyts zag er in eerste instantie geen heil in om de illegale handel in honden bij een broodfokker in Kasterlee aan te pakken. Maar nadat hij meer dan 1ooo mails ontving van mensen die actie eisten, is de fokker wel degelijk aangepakt en werden er meer dan 400 honden in beslag genomen.