Waarom is een rashond zo duur?

Waarom is een rashond zo duur
Deze kleine mopjes hebben geen idee dat hun stamboom voor zoveel ophef zorgt soms.

Naar aanleiding van een discussie die ik volgde op Facebook over de “uit de pan rijzende” prijzen voor Stamboomhonden, leek het me de moeite waard om jullie eens een overzicht te bezorgen van de kosten die een gemiddelde Shiba Fokker maakt bij het fokken van zijn nesten. Er zijn namelijk nog steeds hele volksstammen die denken dat die fokkers er massaal geld aan overhouden, omdat ze de pups voor €1250-€1500 “durven” te verkopen. Er zijn zelfs mensen die beweren dat stamboomfokkers er goed aan doen hun prijzen flink naar beneden te schroeven om zo de competitie aan te gaan met de commerciele fokkers. En om zo de broodfok en illegale handel te stoppen.

 

 

Het is altijd al mijn overtuiging geweest dat dit eenvoudig weg niet kan! Tenzij jij als rasfokker eerder miljoenen hebt verdiend met een groot bedrijf of een dikke erfenis op je bankrekening hebt staan, kun je je honden niet goedkoper wegdoen, omdat je er dan zelf enorm veel geld op toelegt. En als jij van een modaal inkomen rondkomt, kun je die kosten niet dragen.

Irma Jansen van Shiba Kennel Go Kuroakasou heeft het voor mij eens op een rijtje gezet. Want ondanks mijn overtuiging dat het niet goedkoper kán, heb ik zelf ook eigenlijk nooit “zwart op wit” gezien wat de kosten allemaal zijn. Een blik in de keuken van een rasfokker is dan ook ontzettend interessant. Zeker als die fokker bereid is om een kostenplaatje te maken. Het is namelijk meer dan de aanschaf van de teef en het dektarief van de reu.

Irma met twee Go Kuroakasou-nakomelingen
Irma met Kaito en Neomy, twee pups die bij haar geboren zijn.

Ik denk dat iedereen die beweert dat rashonden “te duur” zijn zich na dit artikel achter zijn oren krabt. Althans…dat hoop ik;)

Voordat je de tabel gaat bekijken, even wat informatie vooraf:

  • De genoemde prijzen zijn gebaseerd op de tarieven en prijzen van 6-12 jaar geleden. Inmiddels zijn die kosten over-all gestegen.
  • In totaal zijn er bij Irma 4 nesten geboren uit 5 dekkingen bij de teef waar we in dit overzicht over spreken.
  • Dit waren nesten van 3, 3, 1 en 2 pups. Bij de laatste dekking bleef de bevruchting helaas uit. Uit 5 dekkingen zijn er bij Irma dus 9 pups geboren. 1 van deze pups heeft Irma zelf 1,5 jaar lang gehouden. Deze pup moest een heftige operatie ondergaan van €750,- en is daarna geplaatst.
  • De kosten voor werpkist, speelgoed, puppy pakket, vetbedden, riemen, halsbanden, tuigjes etc zijn NIET meegerekend in dit schema.
  • Ook telt Irma de rest van de “kosten” voor de honden waar niet meer mee gefokt wordt, niet mee. Zij blijven echter wel tot het eind lekker bij Irma en haar man wonen en komen niks tekort.
  • Irma heeft geen enkele dierenartsrekening meegeteld (m.u.v. de terugkerende entingen en “A.P.K.”). Een operatie aan de melkkliertumoren, iets dat door het fokken kan worden veroorzaakt, is niet meegerekend.
  • De uren die je als persoon in een nest steekt zijn ook niet meegenomen in de prijs. Net als de koffie voor de pupkopers, de extra make-up wegens slapeloze nachten en de kosten voor de op volle toeren draaiende wasmachine.
  • De prijs voor het aanvragen van een stamboom is NIET meegerekend.
  • Irma heeft niet alleen een teef, maar ook een reu die als dekreu wordt ingezet. de Inkomsten die uit deze dekkingen komen zijn niet meegerekend. Maar het volledige onderhoud van deze reu gedurende zijn hele leven ook niet. Deze kosten heffen elkaar op.
  • Op dit moment heeft Irma 4 honden. De oudste,  reu Keiji is 14,5. De oudste, teef Yuuki is 13. Onderstaand overzicht bespreekt de dekkingen die betrekking hebben op de oudste teef. Yuuki.

De pups uit de nesten van Yuuki werden verkocht voor gemiddeld €1250,-. In totaal hebben de pups  dus €11.250,- opgebracht.  Toch? Nee. Niet helemaal. Pup nummer 9 is na een operatie en 1,5 jaar “kost en inwoning”kostenloos herplaatst. Niet alleen “mis” je daardoor de €1250,- aan inkomsten, ook heeft Irma de kosten voor de operatie, á €750,- zelf betaald. Dat bedrag van €2000,- trekken we af van het totaalbedrag van €11250,-. Dan komen we op een bedrag van  €9250,-.

Voila! Irma heeft dus in acht jaar tijd maarliefst €9250,- euro “verdiend” aan “maar” 9 pups. Daar moet toch zeker wel wat van overblijven voor een leuke vakantie of een nieuw bankstel, niet?  Laten we eens op een rij zetten welke kosten Irma gehad heeft aan de 5 dekkingen en 4 nesten die Yuuki ter wereld heeft gebracht.

Aanschaf reu€1500,-
Aanschaf teef€1100,-
HD onderzoek reu en teef€125,-
OogonderzoekReu en teef hebben beiden zes onderzoeken gehad€300,-
Test Patella Luxatie beide honden€60,-
2 verplichte showuitslagen (inschrijfgeld en reiskosten)€400,-
2 progesteron prikken bij elke dekking Per dekking €100,-€500,-
Piton spuiten, antibiotica, nutridrops€50,-
Puppymelk voor pap/moeder70,- per nest€350,-
Extra voeding moeder€100,- per nest€500,-
Vlees en supplementen voor de pups€50 per pup€450,-
Keizersnede€350,-
Stroom (heeft Irma ooit eens uitgerekend bij een winternest)€200,-
Dekreuen van andere fokker2 maal, waarvan 1x de dracht uitbleef€1125,-
Dekking door eigen reu3 maal. Deze dekking kost de fokker dan wel niks, maar het zorgen voor deze reu komt op jaarbasis op hetzelfde bedrag uit als de kosten voor een dekreu van een andere fokker. Voor elke keer dat hij gedekt heef, telt Irma de "kosten" van 1 jaar "kost en inwoning" even mee.€2250,-
Verzorging fokteef gedurende acht jaarVoeding en inentingen€6000,-
TOTAALBEDRAG €15260,-

Ok. Dus…om in 8 jaar tijd 4 nesten uit 5 dekkingen te fokken,  heeft Irma MINIMAAL €15260,- uitgeven. En ze heeft €9250,- verdiend aan de nesten van Yuuki. Een snelle rekensom leert ons dan dat ze MINSTENS  €6010,- uit eigen zak heeft betaald om deze pupjes gelukkig, gezond en wel de wijde wereld in te sturen.

Need I say more?!

Waar ik al van overtuigd was, is nu hopelijk ook bevestigd voor de mensen die geloven dat stamboomhonden te duur zijn. Een hond die op een verantwoorde manier gefokt is maakt niet rijk!

Nu is het natuurlijk niet zo, dat de aanschaf van haar eerste reu en teef een zakelijke overweging was. Er wordt bij deze fokker veel van de honden gehouden en ze hebben een leven als huishond. Maar, om eens duidelijk te maken wat het nu zo allemaal kost, moet je soms de kosten gewoon eens ijskoud en zakelijk op een rijtje zetten 😉

Dankjewel Irma, voor deze ontzettend uitgebreide lijst!

 

Deze foto’s mogen niet zonder de uitdrukkelijke toestemming van Shiba Kennel Go Kuroakasou of Shibalog gebruikt worden door derden.