Je hond kopen via Marktplaats. Moet je dat wel willen?

Het is mij, en velen met mij, al jarenlang een doorn in het oog. De mogelijkheid om zomaar even een hond te kopen via Marktplaats. De impulsaankopen bij malafide handelaren en commerciele fokkers zijn bijna niet te tellen. En het daarbij komende leed is niet te overzien. Het aantal officieuze adopties van volwassen honden neemt ook alsmaar toe. Tienduizenden dieren, volwassen en jong, worden hier verkocht, ter adoptie aangeboden of zelfs gratis weggegeven. Maar het aan banden leggen van deze online handel blijkt niet zo makkelijk als gedacht. De hoogste tijd om mijn lezers eens te informeren en wat feiten voor te schotelen.

De Statistieken

In 2014 zijn er volgens een telling van DIVEBO ongeveer 1,5 miljoen honden in Nederland. Let wel: dit zijn honden die geregistreerd staan bij bijvoorbeeld de gemeente of de Raad van Beheer. Naar schatting is er nog eens een groep van ongeveer 500.000 honden die NIET geregistreerd zijn. We mogen er dus vanuit gaan dat er op dit moment ongeveer 2.000.000 honden worden gehouden in Nederland.

Zoeken naar betrouwbare statistieken rondom het aanschaffen van honden in Nederland was nog niet zo makkelijk. Mijn zoektocht begon bij het CBS. Helaas konden zij mij niet helpen met de vraag “Hoeveel honden worden er op jaarbasis aangeschaft via Marktplaats of andere tweedehands platforms?”

Via het “Stray Animal Foundation Platform” ben ik nog een aantal statistieken tegengekomen die het vermelden waard zijn:

  • Naar schatting zijn er in 2013 133.000 honden in Nederland verkocht die afkomstig zijn uit de commerciele fok. 95% van deze honden is geboren in Oost-Europa en dus afkomstig van malafide fokkers en handelaars.
  • In een periode van 48 uur werden er op Marktplaats in juli 2014 10.277 honden geteld die aangeboden werden door Commerciele fokkers (malafide fokkers, broodfokkers en grote handelaars)
  • In diezelfde periode van 48 uur werden er 2.358 honden geteld die aangeboden werden door herplaatsingsorganisaties  stichtingen voor zwerfhonden.

Verder is het nog interessant om te vermelden dat er in 2014 ongeveer 37.000 stambomen zijn afgegeven door de Raad van Beheer.

Je ziet meteen al welke groep het meest gebruik maakt van Marktplaats en waar wij Nederlanders het liefst onze honden aanschaffen. Jawel. Via Marktplaats. Via de commerciele fokkers.


Onder Commercieel gefokte honden, versta ik:

  • Alle honden die met opzet gefokt zijn en geen stamboom hebben (dit kan bij een grote fokker zijn, maar ook bij een particulier die voor een extra zakcent een nest fokt).
  • Honden die afkomstig zijn uit nestjes die niet doelbewust gefokt zijn. De zogenaamte “Oeps-nestjes”.

Redenen om online je hond aan te schaffen

Het feit dat er per dag meer dan 10.000 advertenties te vinden zijn van commercieel gefokte honden deed mij wel even verschieten! Ik wist dat de markt groot was. Maar zo groot!? Per jaar worden er maarliefst 133.000 honden aangeschaft via Marktplaats volgens de statistieken van het Stray Animal Foundation Platform.

Dit betekent dus ook dat er nog steeds een hele grote groep mensen is die de aanschaf van een huisdier via Marktplaats een hele logische keuze vindt. Maar waarom is dat een logische keuze? De meest gehoorde redenen (en mijn weerlegging hiervan) zijn:

“Ik hoef geen hond met een stamboom en bijbehorend prijskaartje. Ik loop toch geen shows.”

hond kopen via Marktplaats
Het hebben van een stamboom betekent veel meer dan alleen het recht hebben om shows te lopen met je hond. Bron foto: www.facebook.com/nipponinu

Het hebben van een stamboom betekent veel meer dan dat een hond mag meedoen aan shows. Het is een bewijs van afstamming. Door een hond met stamboom aan te schaffen, ben je er zeker van wie de ouders zijn van je hond. Maar niet alleen dat. Je weet ook zeker dat je met een raszuivere hond te maken hebt. En wanneer die raszuivere hond vervolgens volgens de regels van een rasvereniging is gefokt (waar het meestal verplicht is om ouderdieren te laten testen op erfelijke afwijkingen) is het risico op een ongezonde pup veel en veel kleiner. Bovendien wordt een stamboom alleen afgegeven als de fokker aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoet die de Raad van Beheer heeft opgesteld.  Let wel! Een hond met stamboom HOEFT door de fokker niet getest te worden op erfelijke aandoeningen, maar dit wordt wel ten strengste aangeraden door de Raad van Beheer en rasverenigingen.

“Ik wil geen maanden of jaren wachten op een hond.”

Waar je bij de aanschaf van een koelkast misschien wat makkelijker over 1 nacht ijs gaat, zou je bij de aanschaf van een hond eigenlijk veel grondiger te werk moeten gaan. Toch zijn er nog steeds heel veel mensen die het moeilijk vinden om geduldig af te wachten tot een goede stamboomfokker een nest heeft. Een platform als Marktplaats is dan de uitgelezen plek om toch snel die pup aan te schaffen. Je kunt de hond dezelfde dag nog ophalen. En er zijn zelfs adverteerders die “aan huis” leveren! Waarom is dit gevaarlijk? Omdat je eenvoudigweg niet weet wat je in huis haalt. Er is geen informatie over de voorgeschiedenis van de pups. En de fokker bekijkt zelfs niet eens of dit ras voor jou wel de meest geschikte keuze is. Want dat interesseert ze niet. Het enige dat hun interesseert is dat jou geld zo snel mogelijk op hun bankrekening staat.

“Ik wil een volwassen hond adopteren. Dat gaat via Marktplaats veel makkelijker dan via officiele instanties.”

In de basis klopt het als een bus. Het adopteren van een hond via een particuliere adverteerder op Marktplaats IS veel makkelijker. Je pleegt een telefoontje, je stuurt een mailtje en je kunt de hond bij wijze van spreken al gaan ophalen. Waar veel mensen echter niet bij stilstaan, is dat het adopteren van een dier zonder tussenkomst van een officiele instantie wel eens heel verkeerd kan uitpakken. Er zijn voorbeelden te noemen van mensen die een hond via een particulier adopteren en waar plots een rechtmatige eigenaar komt opdraven. Iemand die zijn hond misschien al weken kwijt was. En die persoon kan, zonder officiele adoptiepapieren, nog jarenlang aanspraak maken op de hond die jij hebt geadopteerd. En hoe moet dat voelen voor dat rechtmatige baasje? Dat zijn hond “gewoon” is doorverkocht?

Verder stellen veel herplaatsingsorganisaties bepaalde (belangrijke) eisen aan hun adoptanten. En dat doen ze niet voor niks. Ze zoeken eenmalig een gouden mand voor hun honden. Het is niet de bedoeling dat het “draaideur-adoptanten” worden.
Zo wil men bij een goede organisatie bijvoorbeeld eerst uitgebreid kennismaken met de mogelijke adoptant, het gezin en de overige huisdieren. Ze willen zien, voelen en horen dat er een klik is met de hond. En ze willen een kijkje in je leven. Weten hoe jou dagen gevuld zijn. Of je op een flat of boerderij woont. Dit soort zaken wordt vaak niet goed bekeken bij een impulsieve aanschaf van een herplaatser via Marktplaats. Het is dan ook zeker geen uitzondering te noemen dat dergelijke honden vaak binnen no-time opnieuw ter adoptie staan via…jawel…datzelfde platform.

“Omdat het kan!”

Er zijn vast nog veel meer voorbeelden te noemen waarom mensen een hond aanschaffen via Marktplaats. Maar de belangrijkste reden is “OMDAT HET KAN”.
Omdat Marktplaats het mogelijk maakt om dieren te verhandelen, zullen er dus ook klanten zijn. Marktplaats is immers een betrouwbare plek om een tv of wasmachine op de kop te tikken. Dus waarom zou dat bij huisdieren anders zijn?

Oplichting en Misleidende informatie

Broodfokkers, handelaars en Malafide types zijn er sterren in geworden om jou via Marktplaats om de tuin te leiden. Zij zijn dan ook de heersers van het handelskoninkrijk op Marktplaats. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. En elke keer weer trappen hele volksstammen in hun mooie verhalen. En ergens is dat ook wel te begrijpen. Want oh, wat brengen ze het mooi! En wat wordt hun een mooie hand boven het hoofd gehouden door Marktplaats en de overheid. Dit blijkt ook weer uit dit artikel over een beruchte handelaar uit Tilburg.

Een aantal veel geziene voorbeelden van hoe de consument wordt opgelicht:

Een bevriende stamboomfokker schreeuwt met recht moord en brand wanneer een grootschalige broodfokker in een advertentie een foto gebruikt van een bij haar geboren pup. De hond is inmiddels al 9 jaar oud. Toch durft deze fokker in een mailwisseling te beweren dat deze pup bij hem geboren is, 6 weken oud is en gekocht kan worden als hij 15 weken oud is. Het is meer uitzondering dan regel dat deze broodfokkers en handelaars adverteren met foto’s die niet de daadwerkelijke “koopwaar” vertegenwoordigen, maar klakkeloos van internet gehaald zijn.

Door een prachtige foto van een nestje pups van internet af te halen, proberen de broodfokkers te verbloemen hoe hun pups er daadwerkelijk bij zitten. Foto's: Perez Hilton en Pawsandaffection.org
Door een prachtige foto van een nestje pups van internet af te halen, proberen de broodfokkers te verbloemen hoe hun pups er daadwerkelijk bij zitten. Foto’s: Perez Hilton en Pawsandaffection.org

Ook krijgen ze het voor elkaar om te liegen over de aanwezigheid van de ouderdieren. Omdat bij deze fokkers geen stambomen worden uitgegeven, kun je nooit of te nimmer weten of de ouderdieren, als je ze uberhaupt al te zien krijgt, ook daadwerkelijk de ouders van de pups in kwestie zijn.

En de meest schrijnende vorm van oplichting is wel het inzetten van “gastgezinnen”. Miep Janssen (fictieve naam) en haar man krijgen betaald van een broodfokker voor het in huis nemen van een volwassen hond (de zogenaamde moeder) en pups die klaar zijn om verkocht te worden. Vervolgens moeten zij de klant ervan overtuigen dat de hondjes bij hun geboren en verzorgd zijn. Dat de honden daadwerkelijk geboren zijn onder erbarmelijke omstandigheden in een schuur in het Oostblok wordt zo handig verbloemd.

Kan de online handel gestopt worden?

hond kopen via MarktplaatsNa het lezen van dit artikel zou je denken dat het tijd is voor actie. Zou je denken dat ook de mensen achter Marktplaats zelf dit een halt willen toeroepen. Wat geen enkel zichzelf respecterend platform wil zijn handen branden aan dierenmishandeling. Toch? Helaas is niks minder waar. Wanneer je dergelijke adverteerders aangeeft bij Marktplaats, verschuilen ze zich achter hun faciliterende rol. Een voorbeeld van deze struisvogelpolitiek lees je in dit artikel.

Al jaren proberen de Partij voor de Dieren en organisaties als Dierenbescherming en Hondenbescherming de online handel in dieren een halt toe te roepen. Of in elk geval aan banden te leggen. Hoe komt het dan dat zij nergens komen met hun acties? Dat heeft te maken met een aantal juridische kwesties.

 

Marktplaats is sinds 2004 eigendom van het Amerikaanse bedrijf Ebay.  Ebay zelf heeft een strikt beleid als het gaat om het aanbieden van dieren. Honden mogen NIET via E-bay verkocht worden. En daarmee Basta! Helemaal top als je het mij vraagt. Gek genoeg wordt dit beleid niet doorgevoerd op Marktplaats.

En dat heeft met niets meer of minder te maken dan de Nederlandse wetgeving rondom het verhandelen van dieren. Marktplaats verschuilt zich vervolgens maar al te graag achter deze wetgeving, zoals te lezen is in een quote op deze website:

“Marktplaats volgt de wet maar maakt de wet niet, dat is aan de wetgever zij zijn de expert. Zodra de wet wordt veranderd, veranderen wij mee. Wij zien de nieuwe dierenlijst van Bleker dan ook graag tegemoet, liever vandaag nog dan morgen”

Gek genoeg nemen ze wel de vrijheid om, ondanks de wetgeving, bepaalde producten en productgroepen te weren van Marktplaats. Ookal zijn deze producen volgens de wet gewoon legaal te kopen of verkopen.

“De verkoop en aankoop van objecten en diensten op Marktplaats is in beginsel toegestaan als de handel hierin niet is verboden door nationale of internationale wet- en regelgeving. Uitgangspunt is dat een object of dienst dat offline mag worden verkocht over het algemeen ook via Marktplaats mag worden verkocht.

Daarnaast stelt Marktplaats zelf ook regels met betrekking tot het plaatsen van advertenties en het gebruik van haar platform. In sommige gevallen wijkt Marktplaats hierbij af van bovenstaand uitgangspunt en verbieden deze regels het aanbieden van sommige objecten en diensten, ook als handel in deze volgens geldende wet- en regelgeving niet verboden is.”

Mijn antwoord op deze vraag is dus: “Nee”. Hoe graag we het ook zouden willen met z’n allen. De online handel in dieren kan niet gestopt worden. Niet zolang onze overheid de wetgeving niet aanpast.

En misschien HOEFT de online handel ook niet te worden gestopt. Misschien moet deze wel worden omgebogen naar een manier van “handelen” waarbij het welzijn van dieren op de eerste plek

hond kopen via Marktplaats
De standaard links voor meer info over de aanschaf van een hond wordt door het merendeel van de kopers helemaal niet bekeken.

staat. Waar broodfokkers buiten spel worden gezet en de mensen met een echt hart voor dieren de kans krijgen om het dierenwelzijn in Nederland te handhaven. Iets dat nu duidelijk nog niet het geval is. Want hoe je het ook wendt of keert…het gros van de op Marktplaats aangeboden honden is op dit moment afkomstig van Broodfokkers. En ondanks de link naar het LICG die marktplaats onder elke advertentie plaatst, blijft de impulsieve aankoop bij dit soort boeven aan de orde van de dag.

In een volgend artikel wil ik daarom graag eens brainstormen over hoe we de online handel kunnen veranderen. Verbeteren.

Wordt dus vervolgd…:)