Hersenwerk voor Shiba’s

De Shiba is een kleine hond, met een klein hoofd. Maar oh wat zit er veel in dat koppie! En als ze zich eenmaal iets in hun hoofd hebben gehaald…:)

Vanwege hun intelligentie, onafhankelijkheid en koppige aard ben ik gevallen voor dit ras. Een ras dat je vanwege die eigenschappen ook mentaal flink bezig moet houden. Geregeld krijgt Kimi dus ook een denkspelletje om te doen. Hersenwerk. Een doos vol krantenproppen waar soms een snoepje in zit, een opgerold vaatdoekje met een knoop erin waar kaasjes in verstopt zitten, of een cupcake-tray met snoepjes erin waarna de vormpjes worden afgedekt met een bekertje of balletje.

Met veel plezier blader ik dan soms ook door de pagina’s van verschillende websites met hondenproducten om hondenpuzzels en denkspelletjes te bekijken. En wat zijn ze allemaal mooi! De een nog uitdagender dan de ander. Maar door het pittige prijskaartje en het karakter van Kimi heb ik er nog nooit een durven bestellen. Wat nu als ze na drie keer spelen denkt: “Ik snap t wel. Doe maar weer mooi weg”. Dan sta je mooi te kijken.

Op de website www.huisdierplein.nl vond ik echter een paar ontzettend mooie hondenpuzzels. Van Kong tot Nina Ottensen. Van spotgoedkoop tot “Jeetje!”;)
Omdat huisdierplein.nl benieuwd was wat de Japanse honden van deze puzzels zouden vinden, stuurden ze me geheel kostenloos een vrij eenvoudige puzzel van het merk IQuties. Een mooi vormgegeven houten puzzel waarbij de hond de ronde schijven met zijn bek of poten moet verplaatsen om bij de snackjes te komen die je hebt verstopt. Denkspelletje voor Shiba's

De schijfjes zitten goed vast in de puzzel, waardoor je hond ze er niet uit kan halen om erop te knagen.
De schijfjes zitten goed vast in de puzzel, waardoor je hond ze er niet uit kan halen om erop te knagen.

Wat ik erg goed vind is dat de hond de ronde schijfjes NIET uit de puzzel kan halen. Als je dus een knager in huis hebt, loop je niet het risico dat de schijfjes binnen de kortste keren in zijn mand liggen, voorzien van honderden tandafdrukken;)

Ook is de kleur (bewust of onbewust) erg slim gekozen! Vaak zie je in hondenpuzzels de kleur rood terug komen. Maar zoals je in dit artikel kunt lezen dat ik eerder schreef, kunnen honden de kleur rood helemaal niet waarnemen:)

 

 

Dan het puzzelen zelf. Zogauw er iets te snacken valt, is Kimi erbij. Dus toen ze eenmaal in de gaten had wat ik in de keuken stond te doen (puzzel op aanrecht, keukenkastje met beestjes-snoep open) was ze natuurlijk meteen alert;)
Ik stopte snoepjes in 4 van de in totaal 12 vakjes en bedekte die vakjes met een schijfje. Het vijfde snoepje stopte ik in een vakje dat ik niet afdenkte, zodat ze zou snappen dat er iets te halen valt;)

"Ik lig er klaar voor hoor!"
“Ik lig er klaar voor hoor!”

Nu is dit een vrij eenvoudige puzzel. De iets ingewikkeldere puzzels vergen vaak verschillende handelingen (schuifje open doen, schijf verplaatsen, bekertje optillen). Het verbaasde me dan ook niet dat ze hem METEEN doorhad. Binnen 1 minuut had ze alle snoepjes gevonden. En daarna bleef ze nog een minuut lang doorsnuffelen om er zeker van te zijn dat ze niks had overgeslagen hahaha.

WP_20151007_015Twee dagen later heb ik de puzzel opnieuw tevoorschijn getoverd. Dit keer stopte ik aan de zijkanten in 2 van de 3 vakjes een snoepje, zodat ze ook wat meer op en neer moest schuiven met die twee schuifjes. Een extra uitdaging dus. En inderdaad…het duurde dit keer een paar minuten voordat ze alle snoepjes gevonden had. Ze moest aan de zijkanten immers 2 schuifjes verplaatsen om bij een snoepje te kunnen. En ze daarna weer terug schuiven om te controleren of ze er geen gemist had;)

Al met al is dit een hartstikke leuke puzzel. Maar voor een Shiba is hij eigenlijk te eenvoudig. De volgende keer dat ik de puzzel doe zal Kimi zonder twijfel weten hoe die extra uitdaging werkt. En na een paar keer denk ik dat ze gewoon hap-snap de snoepjes pakt en er niet eens meer bij na hoeft te denken. En ja…dan is het geen denkspelletje meer natuurlijk;)

Maar…gezien de prijs van deze puzzel (€10,95) al met al geen slechte puzzel voor de “beginneling”. Je valt je geen breuk wat betreft de prijs en de puzzel is van hartstikke goed materiaal (mdf en hout) gemaakt.