LICG Rashondengids

“Jeetje, wat goed zeg!” Dacht ik daarstraks. Via een gesponsord bericht op facebook zie ik een link die gedeeld wordt door het LICG. Het LICG (Landelijk InformatieCentrum voor Gezelschapsdieren) heeft een website gelanceerd met hierop informatie over de gezondheid van rashonden. In deze tijd, waarin discussies over gezonde rashonden, fairfok en fairpup elke dag te volgen zijn via online media, vond ik het super om te lezen dat ze met een onafhankelijke lijst met feiten komen.

De website ziet er prachtig uit, is overzichtelijk en lijkt ontzettend compleet. Het LICG schrijft op de homepage dan ook trots:

“De LICG rashondengids biedt u uitgebreide informatie over de eigenschappen van rashonden. U kunt eenvoudig een rashond opzoeken en meer lezen over het karakter, het gedrag, de gezondheid en de erfelijke aandoeningen. Mocht u geïnteresseerd zijn in de aanschaf van een rashond, dan kunt u zich hier zorgvuldig oriënteren. Bepaalde eigenschappen zijn van groot belang voor het maken van een weloverwogen keuze.”

LICG Rashondengids

Natuurlijk, als shiba-baasje, ging ik meteen op zoek naar wat ze schrijven over de Shiba. In het zoekschermpje “Shiba” ingetikt en...”geen resultaten gevonden”. Wat gek! Dan maar eens de Akita proberen. “Geen resultaten gevonden”. Najah! Ik dacht nog even dat het misschien alleen om Nederlandse rashonden zou gaan. Maar als je de beschikbare lijst bekijkt staan daar toch echt een hele hoop rassen met allerlei oorsprongen.

LICG Rashondengids
De Shiba en Akita komen niet voor in de lijst van rashonden die het LICG publiceert op hun nieuwe website.

Vreemd…Je geeft aan dat je een website bent waar mensen informatie kunnen opzoeken over de gezondheid van een rashond. En je doet dit zodat je mensen kunt voorlichten en helpen bij de aanschaf van een hond. Hoe wil je dat doen als de lijst met rashonden ontzettend onvolledig is? Heeft het LICG zelf een keuze gemaakt m.b.t. de rassen die in Nederland het meest populair zijn? Dat lijkt me sterk, want bijvoorbeeld de Bouvier de Flanders is niet echt een enorm populair ras op dit moment volgens mij. Zij ze misschien nog bezig met onderzoeken en wordt de website aangevuld naarmate er meer informatie bekend is? Of hebben ze gewoon een aantal willekeurige rassen eruit gepikt om te onderzoeken?

LICG Rashondengids
De Bouvier de Flanders komt wel voor in de lijst van onderzochte honden.

Het LICG:

“Op dit moment zijn er 38 rassen opgenomen. De keuze voor de rassen is gebaseerd op de top 25 van hondenrassen waarvan de afgelopen jaren de meeste pups met stamboom zijn geboren (bron: gegevens Raad van Beheer op Kynologisch Gebied). Daaraan zijn de 9 Nederlandse hondenrassen toegevoegd en vier rassen die weliswaar niet in de top 25 voorkomen bij de Raad van Beheer, maar wel veel in het straatbeeld worden gezien (veel look-alikes hebben).”

Ok…makes sense…maar ik moet wel vrij ver graven in de site om deze informatie te lezen.

Betekent dit dat strakjes niemand meer een Shih-Tzu of Shiba neemt omdat hij niet in deze lijst voorkomt? Betekent het dat strakjes meer mensen een American Staffordshire Terriër aanschaffen omdat deze bovenaan de lijst staat?  Ik neem tenminste aan dat het de hoop van het LICG is dat iedereen hun site raadpleegt alvorens naar een fokker te stappen.

Mijn jubelstemming is inmiddels iets minder frivool geworden.

Wat me ook opvalt is de manier waarop er onderzoek gedaan hebben.

Hebben ze onderzoek gedaan naar Rashonden met een stamboom? Waarvan zeker is dat ze 100% zuiver zijn? Nee hoor. Ze hebben onderzoek gedaan naar honden met en zonder stamboom. Raszuivere honden en look-a-likes. Honden die gefokt zijn door malafide fokkers, handelaars of thuisnestjes. Dieren zonder stamboom. Zonder informatie over hun medische wortels. Zonder zelfs maar te weten of de honden echt 100% raszuiver zijn.

De resultaten van een onderzoek naar de gezondheid van rashonden kunnen aardig verschillen afhankelijk van je manier van onderzoeken. Je kunt er namelijk gif op innemen dat, als er ook look-a-likes worden onderzocht, het percentage honden met ernstige erfelijke afwijkingen vele malen hoger ligt dan wanneer je alleen raszuivere honden zou onderzoeken.  In mijn ogen mag zo’n onderzoek niet de naam “Rashondengids” meegeven aan de resultaten wanneer je niet met zekerheid kunt zeggen dat je ook alleen maar Rashonden hebt onderzocht. Want in mijn boekje staat “Rashond” immers gelijk aan “Raszuiver”.

Zelf zegt het LICG hierover:

“Voor het doen van degelijk wetenschappelijk onderzoek is een grote groep dieren nodig. Het aantal stamboomhonden is bij de dieren die tot nu toe onderzocht zijn vaak nog te klein om betrouwbare uitspraken te doen over alleen stamboomhonden. Door ook rashonden zonder stamboom bij het onderzoek te betrekken, die vrijwel dezelfde genen zullen hebben, zijn betrouwbare uitspraken wél mogelijk.”

Even wachten hoor…Mijn oren moeten even stoppen met klapperen…Ze schreven eerder toch dat ze bewust de 25 rassen hebben gekozen waarvan er de meeste Stamboomhonden in Nederland zijn? Maar in bovenstaande quote wordt gezegd en dat ze een onderzoek gedaan hebben dat BETROUWBAARDER is door ook kruisingen en niet-raszuivere honden te onderzoeken. Ik begrijp de logica niet meer. Er zijn te weinig stamboomhonden met afwijkingen bekend om een betrouwbaar onderzoek te doen. Dat staat er. Zou dit niet zijn omdat gezonde rashonden met stamboom de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren zelden bezoeken? O.a. op deze plek zijn dossiers en statistieken verzameld. Maak je op deze manier je onderzoek niet JUIST onbetrouwbaarder? Schotel je mensen het idee voor dat een Cane Corso ongezond is, omdat er toevallig veel broodfok-corso’s zijn met ernstige Heup- of Elleboogdysplasie?

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind dit een super initiatief. Hoe meer mensen zich bewust worden van de gezondheidsrisico’s bij bepaalde rassen, hoe beter. Toch is de website misleidend. Alleen bovenaan de lijst met rashonden staat redelijk onopvallend vermeld: “Dit zijn de rassen die onderzocht zijn. Scroll of zoek op een ras via de zoekfunctie.” Terwijl daar boven toch duidelijk staat “vind uw ras en bijbehorende informatie”.

Hmmm….ik weet het niet…Wat vind jij?