Zand, sneeuw en herfstbladeren: Waarom honden hier zo blij van worden.

Er zijn een aantal zaken in de natuur waar onze viervoeters heel blij van worden. Zo kunnen ze zich heerlijk uitleven als ze los mogen rondbanjeren in het bos. En er is natuurlijk niks fijner dan heerlijk door het gras rollen op een mooie lentedag. Maar is het je wel eens opgevallen dat honden heel erg gelukkig, uitgelaten en blij worden van het strand, sneeuw en herfstbladeren? Mij in elk geval wel! De Shiba500 lijkt eeuwig door te gaan op het strand en in de sneeuw. En herfstbladeren vindt Kimi heerlijk om doorheen te lopen. En als toilet 🙂 Waarom vinden onze geliefde viervoeters deze kadootjes van moeder natuur zo fijn?

Zand en strand

Honden strand
Foto: Marga van Steenbruggen

Het strand, zandverstuivingen in de duinen, of het losse zand in een heidegebied. Ze lijken allemaal dezelfde aantrekkingskracht te hebben op onze viervoeters. Vaak is het zo dat je in een groot zandgebied veel overzicht hebt over je omgeving. Denk maar aan het vlakke strand waar je honderden meters overzicht hebt. De ideale plek om eens flink wat sprintjes te trekken zonder je zorgen te maken over wie er om de hoek komt piepen.

Ook fungeert zand als een natuurlijker demper. Maak je als hond een uitglijder of ga je tijdens de Shiba500 op je snufferd, dan komt dat lang niet zo hard aan als op een kort gemaaid grasveld of kiezelpad. Ik denk dus dat honden zand en strand vooral fijn vinden vanwege de veiligheid. Geen plotselinge verrassingen van honden die op je af komen. En geen pijnlijke neusjes als ze uit de bocht vliegen 🙂

Hefstbladeren

honden herfstbladeren
Foto: Tien Rens

Er zijn verschillende redenen waarom honden de herfstbladeren zo leuk vinden. Kimi gebruikt ze vooral als grote snuffelmat. Andere honden maken er echt een feestje van en gaan als een dolle door de bladeren rennen en rollen. Ook hier speelt, net als bij de sneeuw, echt een stukje pure lol mee, net als bij jonge kinderen. Maar…grote hopen, kleine hopen, alle verzamelingen van bladeren zijn ook de ideale plek om te markeren. Om aan te geven dat je er bent. En omdat herfstbladeren op de meeste honden die werking hebben, verandert een bijeen geharkt hoopje bladeren voor een hond al heel snel in 1 grote snuffelmat. Ze ruiken welke honden er allemaal langs zijn gekomen en zullen ook zelf even een berichtje willen achterlaten 🙂

Sneeuw

honden sneeuw
Foto: Christianne Noor

Wanneer we in Nederland een goede winter hebben, en het voor ons lastig is om veilig op ons werk te komen, zijn Shiba’s op hun best! Ze zijn dan het liefst de hele dag buiten in de sneeuw. Waarom ze de sneeuw zo fantastisch vinden, kan twee redenen hebben.

Oerinstinct

Een verandering in de omgeving is voor roofdieren vaak iets positiefs. En al helemaal als de omgeving bedekt is door een laagje sneeuw. De wereld wordt stiller, waardoor ze hun prooi beter kunnen horen. En de prooi is ook makkelijker op te sporen door de pootafdrukken die ze achterlaten. Bovendien zijn urine en uitwerpselen van prooidieren beter te ruiken en zijn hun schuilplekken (denk aan ingangen van ondergrondse gangenstelsels) beter zichtbaar in een witte omgeving. Omdat de in- en uitgang vaak gebruikt wordt, is hier de sneeuw vaak al wat gesmolten en zie je de donkere aarde goed afsteken tegen het wit van de sneeuw.

Voor de lol!

Een andere reden waarom honden de sneeuw zo leuk vinden, is omdat het gewoon leuk is! Net als bij kinderen eigenlijk. De wereld ziet er even anders uit. Je kunt er flink in graven en dollen. En er is niks fijners dan lekker warm voor de kachel gaan slapen nadat je je neus flink diep in de sneeuw hebt gestoken! Sneeuw verandert iedereen weer in een klein kind eigenlijk. Dus waarom zou dat bij honden niet zo zijn? Zo wordt de omgeving weer even 1 grote speeltuin, zoals ze dat als pup misschien ook zagen.

En zo zie je maar. Honden genieten net zo van hun omgeving als kinderen. Zeker als de wereld plotseling lijkt te zijn veranderd in een oneindig witte speeltuin of een veld vol knisperende herfstbladeren.