Hydrotherapie voor honden

Foto boven: Marley van Jennifer Westen.

Hydrotherapie of Aqua-therapie is een prachtige manier om je hond, zonder overbelasting door zijn eigen gewicht, te laten revalideren na een operatie bijvoorbeeld. Ook is het een mooie manier om honden met ernstig overgewicht te laten beginnen met lichaamsbeweging en spieropbouw. In dit artikel vertel ik je wat hydrotherapie precies kan betekenen voor je hond.

Gecontroleerd en veilig bewegen in het water

Bij hydrotherapie draait alles om controle, beweging en balans. Het begint al met de watertemperatuur. Die ligt tussen de 28 en 34 graden celcius. Door die temperatuur verwijden de bloedvaten zich en kunnen voedingsstoffen en zuurstof sneller door de bloedbaan getransporteerd worden. Ook worden de spieren wat sneller warm in het water, waardoor de kans op spierpijn en stijfheid na de therapie een stuk minder is.

Omdat alles bijna gewichtloos is in het water, zou je het misschien niet meteen verwachten, maar hydrotherapie biedt echt een stevige workout voor je hond! Door de dichtheid van het water moeten de spieren flink werken om tegen die weerstand in te gaan. Maar omdat de gewrichten bijna niet belast worden door het eigen lichaamsgewicht, is de kans dat de hond verder geblesseerd raakt bijna nul.

Lopen of zwemmen

Hydrotherapie voor je hond kan op een aantal verschillende manieren gebeuren. De hond kan getraind worden in de aquatrainer, zwemmen in een hondenzwembad, of zwemmen in buitenwater.

Zwemmen

Bij het zwemmen zal de hond gewichtsloos en zonder te hoeven lopen getraind worden. Vooral honden met ernstige rugproblemen en honden die geen stafunctie hebben, zijn hierbij gebaat. Wanneer je de hond in buitenwater laat zwemmen, zorg dan wel dat je zeker weet dat het water warm genoeg is. Helaas is het water in Nederland zelden van de juiste temperatuur. Een hondenzwembad dat buiten ligt en verwarmd kan worden is dan een ideale oplossing. In het filmpje een Shiba die met hydrotherapie revalideert van een knie-operatie.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=6fy7Rt51CDE[/embedyt]

Aquatraining

Bij Aquatraining worden de gewrichten van de hond voor minimaal 40% belast. Door de hond in een tuigje te laten lopen dat boven het water wordt vastgemaakt, kan die belasting iets verlaagd worden als dat nodig is. Omdat je in een aquatrainer ook het waterpeil kunt aanpassen, kun je heel nauwkeurig werken aan het opbouwen van de belasting van de gewrichten.

Aquatraining vraagt een loopfunctie en een toegestane belasting van ten minste 40%. Eventueel kan een vermindering van de gewrichtsbelasting verkregen worden door gebruik te maken van een tuigje of broekje. Dit hulpmiddel kan aan de stang boven de aquatrainer bevestigd worden. Aquatraining is daarnaast ook heel erg geschikt voor honden die niet durven te zwemmen.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=C_2FTUX4ezY[/embedyt]

Wanneer kies je voor hydrotherapie?

Als je hond herstellende is van een operatie aan zijn gewrichten, herstelt van een blessure of last heeft van overgewicht, is hydrotherapie eigenlijk het eerste waar je aan wil denken als je gaat revalideren of bewegen.

Revalideren na een gewrichtsoperatie.

Een operatie aan een gewricht is vaak aan de orde als de hond een afwijking of blessure heeft. Hierbij kun je denken aan artrose, heupdysplasie, patella luxatie, gescheurde kruisbanden etc. Bij dit soort operaties is het niet alleen belangrijk dat de hond goed revalideert, maar vooral dat je zijn lijf pijnvrij en soepel houdt, terwijl je genoeg spiermassa opbouwt om het gedane werk in dat mooie lijfje te ondersteunen! Omdat honden vlak na een operatie vaak geen gewicht mogen dragen op het betreffende gewricht, is hydrotherapie dus de ideale manier om al vroeg te werken aan die spieropbouw.

Neurologische problemen

Je zou er misschien niet meteen bij stilstaan, maar ook bij problemen in het zenuwstelsel, kan hydrotherapie ontzettend goed werken! Door de therapie stimuleer je zenuwprikkels en houd je de hond in een gecontroleerde omgeving in beweging. Omdat hij gewichtloos is, kan hij ook niet omvallen of struikelen en dat is wel zo prettig! Bij neurologische problemen kun je denken aan een hernia, verlammingsverschijnselen of zenuwuitval.

Blessures

Is je schat uit de bocht gevlogen op de renbaan? Of mankt hij al een tijdje zonder dat je precies weet wat er gebeurde? Grote kans dat het met een paar sessies bij de hydrotherapeut al een heel stuk beter gaat!

Ouderdom

Kom op een doordeweekse dag in een overdekt zwembad en je zult merken dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers behoorlijk aan de hoge kant is. Niet geheel onlogisch. Als we ouder worden, treedt er slijtage op in ons hele lichaam. We worden sneller stijf en krijgen allerlei kwaaltjes zoals Artrose, stijfheid in de gewrichten en slijtage. Niks is beter dan in beweging blijven in het verwarmde water van een binnenzwembad. En voor onze viervoeters is het niet anders!

Hydrotherapie honden
Bron: The huffington Post

Een heel bijzonder voorbeeld hiervan zijn John Unger en zijn hond Schoep. Toen Schoep flink op leeftijd begon te raken en steeds meer moeite had met wandelen, nam John hem elke dag mee de zee in om een heerlijk eindje te dobberen en watertrappelen. Ik denk dat, mede dankzij die zelf bedachte therapie, Schoep de prachtige leeftijd van 20 jaar heeft mogen bereiken. Hij overleed in juli 2013.

Overgewicht

Honden die last hebben van overgewicht, kunnen ernstige problemen krijge met hun gewrichten. Maar meteen een marathon lopen om vet te verbranden en af te vallen is natuurlijk geen goed idee! Daarom krijgen veel baasjes van honden met obesitas de tip om te beginnen met hydrotherapie. De hond bouwt zo uithoudingsvermogen en spiermassa op, zonder de gewrichten onnodig te belasten. Heeft de hond eenmaal genoeg kracht en conditie opgebouwd? Dan kan zijn beweginsschema worden uitgebreid met langere wandelingen en therapie op het droge 🙂

Aan het begin van zijn lange weg naar een gezond leven, volgde ook Shiba Cody hydrotherapie. Je ziet aan zijn snoet hoe intens hij er van geniet! Inmiddels is Cody uitgegroeid (of gekrompen?) tot een gezonde en fitte Shiba dankzij de onaflatende steun van zijn nieuwe baasjes die hem adopteerden toe hij op zijn zwaarst was. Zijn journey to fitness kun je volgen op zijn eigen facebookpagina

hydrotherapie hond
Bron: Cody the Overloved Shiba

Wanneer kies je NIET voor hydrotherapie?

Het spreekt voor zich dat er heel veel honden zijn die baat kunnen hebben bij deze therapie. De enige honden waarbij het wordt afgeraden, zijn honden met een hartafwijking of longproblemen. Omdat de therapie heel intensief is, doet het bij deze honden meer kwaad dan goed.

Het spreekt voor zich dat, met het oog op hygiene, ook loopse honden en honden met open wonden beter even kunnen wachten met de waterpret tot de wond dicht is en de loopsheid voorbij is 🙂

Meer informatie?

Heb jij een hond die gebaat kan zijn bij Hydrotherapie? Kijk dan eens rond in je omgeving voor een goede therapeut. Samen met jou wordt er dan een behandelplan opgesteld dat aansluit op de problematiek/behoefte van jouw hond, waardoor de therapie het best mogelijke effect zal hebben op zijn herstel en gezondheid.

Via de Vakgroep Hydrotherapie Hond kun je op zoek gaan naar een therapeut bij jou in de buurt.

www.hydrotherapiehond.nl