Een shiba als eerste hond. Why not?!

“De Shiba is geen beginnershond.”

“Een Shiba is een geschikt ras voor de ervaren hondenbezitter.”

“Neem geen Shiba als eerste hond.”

Ik dacht, laat ik dit artikel eens beginnen met wat veelgehoorde quotes in de hondenwereld. Want toen Rob en ik een hondenras gingen “uitzoeken” was dit wat keer op keer weer terug kwam tijdens mijn ‘google-avonden’. En vanaf dat moment heb ik me eigenlijk afgevraagd waarom mensen dit zeggen. Waarom zou een Shiba ongeschikt zijn als eerste hond? En is dat eigenlijk wel zo?

Ik durf te stellen, uit eigen ervaring, dat Shiba’s uitstekende honden zijn voor ‘first time dog owners’. Niet omdat het allemaal van een leien dakje ging met Kimiko hoor, want we hebben genoeg met haar te stellen gehad. Niet eens zozeer omdat ze een Shiba is, maar vooral omdat ze een herplaatser is met een klein rugzakje/groot handtasje;). Het heeft vele maanden geduurd voordat ze ons haar volledige vertrouwen schonk en zeker wist dat ze bij ons nooit meer weg hoefde te gaan. Ik heb hartkloppingen gehad toen Rob me belde dat ze in een losloopgebied was weggevlucht voor een Berner Sennen. En ik heb avond aan avond huilend naast haar op de bank gezeten, omdat ze paniekaanvallen had. Neuj…we hebben er echt wel flink werk aan gehad in dat eerste halfjaar.

Maar om dan te concluderen dat een Shiba, gezien zijn karakter, geen beginnershond is…Ik durf dat tegen te spreken. Wij zijn gevallen voor het ras om zijn innerlijk en uiterlijk. Maar, als je de uitspraken van hierboven moet geloven, zouden we dus eerst een Labrador of Yorshire Terriër moeten nemen, omdat je een Shiba beter niet als eerste hond ooit kunt nemen.
Natuurlijk! Het zijn koppige, stoicijnse, intelligente en soms onbegrijpbare wezentjes. Maar maakt dat ze misschien niet juist geschikt als eerste hond? Als je dat eenmaal gewend bent? Als dat je standaard is voor hoe het is om een hond te hebben…Dan valt alles wat volgt vanzelf mee:)

Shiba eerste hond
Kenji. Neuj. Ik ben even druk bezig. Wacht maar even.

Wat ik wel vind, is dat je een bepaalde kennis en intuitie moet hebben als het op honden aankomt. Als je nooit iets met honden gehad hebt, dan is een Shiba geen beginnershond nee. Hun lichaamstaal is een vak apart om af te lezen soms en ze zijn niet altijd even vriendelijk tegen andere honden. Als ze spelen lijken ze op moordzuchtige machines, ze zijn in de regel niet allemaal kind vriendelijk en zullen niet snel bij je moeder op schoot kruipen als je op visite gaat. Hebben ze hun zinnen gezet op een prooi? Ga er dan maar even bij zitten. Dan wordt er niet naar je geluisterd. En willen ze niet verder wandelen, dan steken ze hun denkbeeldige middelvinger naar je op en kun je maar het beste even je Facebookprofiel gaan bijwerken terwijl je wacht. Maar als je dit weet…Als je dit herkent als normaal gedrag voor dit specifieke ras, dan ben je al een heel eind!

Doe je vervolgens ook nog eens de moeite om het ras te onderzoeken via internet, fokkers en rasverenigingen…dan kun je je geen buil vallen eigenlijk. Weet je wat je te wachten staat, heb je een flinke dosis humor en geduld? En weet je dat je verwachtingen van het ras reeël zijn, dan vind ik de Shiba een ontzettend geschikt ras om als eerste hond in huis te halen!

Shiba eerste hond
Yugi. Onweerstaanbaar. Van binnen en van buiten:) (klik op de foto voor het Instagram Account van deze mooie man!