Keep ’em safe! Aanvallen van honden voorkomen en afbreken

In de babbelgroep op Facebook die bij deze pagina hoort, zijn de afgelopen weken twee Shiba’s aangevallen door een loslopende hond. Twee op zichzelf staande aanvallen, die niks met elkaar te maken hebben. Behalve dat ze me aan het denken hebben gezet. Wat moet je nu eigenlijk doen als je hond op straat wordt aangevallen door een andere hond? Hoe breek je zo’n ruzie/aanval af? En hoe zorg je ervoor dat je hond en jijzelf er zoveel mogelijk zonder kleerscheuren vanaf komen?

Waarom valt de ene hond de andere aan?

Tsja…Een vraag waar ik geen antwoord op heb. Waarom valt de ene hond de andere aan? Hiervoor kunnen ontelbare redenen zijn. Verkeerde opvoeding, niet lekker in zijn vel, onzeker, ziek…Misschien staat de lichaamstaal van jouw hond hem wel niet aan, of zit je eigen hond niet lekker in zijn vel. Hoe dan ook. Wees eerlijk. De reden waarom de andere hond aanvalt is niet belangrijk. Jij wil ervoor zorgen dat hij zo snel mogelijk stopt!

Voorkomen

aangevallen hond

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Hoe kun je proberen de aanval te voorkomen?

De meeste incidenten met honden die andere honden aanvallen, gebeuren waneer de “aanvaller” los loopt en niet luistert naar zijn baas. Of misschien is het baasje meer van het type “Hij doet toch niks!”.  Is je eigen hond wel aangelijnd dan wordt hij enorm in zijn bewegingsruimte beperkt en is het een “makkelijke prooi”. Zie je een loslopende hond op je af komen die niet onder appel staat? En zit je daar, om welke reden dan ook, niet op te wachten? Schroom dan niet om je “scheur” open te trekken en het baasje toe te roepen dat hij zijn hond bij zich moet houden. Geen reactie? Schreeuw vooral nog even door, zwaai met je armen, maak je groot! De hond die op je af komt zal hierdoor hopelijk nog een tweede keer nadenken en de conclusie trekken dat hij zicht beter kan omdraaien.

Ook is het verstandig, als de omgeving het toelaat en je niet langs een drukke weg loopt, je eigen hond los te laten. Zo kan die eventueel een veilig onderkomen zoeken terwijl jij je met de aanvaller bezig houdt. Vaak zal je hond niet ver van je vandaan dwalen, omdat er zoveel hectiek is. Heb je een notoire sprinter? Doe dit dan liever niet!

Is de “aanvaller” ook een aangelijnde hond en kan het baasje hem niet meer onder controle houden? Dan heb je te maken met een hond die aan de lijn al enorm veel spanning heeft opgebouwd. Schiet de riem los? Dan komt al die spanning vrij, als bij een springveer. Je kunt er op rekenen dat er dan een behoorlijk ongeleid projectiel jouw kant op komt. Ook hier geldt: Veel kabaal maken, je groot maken en hopen dat dit voldoende is. Je kunt dan ook proberen om de lijn van de aanvallende hond vast te pakken en de honden van elkaar weg te houden (armen spreiden) tot de andere baas arriveert.

Als het ‘te laat’ is

Heeft je scheldkannonade niet geholpen en is de aankomende hond in de aanval gegaan richting jouw hond? Met deze tips en trucs zorg je ervoor dat je het gevecht zo snel mogelijk afbreekt. Vanwege de adrenaline die zich in je eigen lijf opbouwt, zul je instinctief misschien dingen doen die de situatie alleen maar gevaarlijker maken. Daarom ook wat uitleg over de gevaren van bepaalde handelingen. Niet dat je dat absoluut niet moet doen, maar het brengt wat risico’s met zich mee waarvan je je op zijn minst even bewust moet zijn.

Je hond optillen

Het is een eerste reactie. Je hond weghalen bij de aanvaller door hem op te tillen. Veilig weg van de grond. Denk er alleen wel aan dat de aanvaller nu zal gaan springen en happen in alles wat hij tegenkomt om toch maar bij jouw hond te komen. Je weet bovendien niet hoe jouw hond reageert als je hem optilt. Misschien staat die zelf al zodanig in “survival modus” dat hij jou zal bijten als je hem optilt. Beter van niet dus.

Kaak open wrikken

Break SticksHeeft de aanvaller je hond te pakken? Pas dan goed op als je de kaak van de aanvaller wil openbreken! Vooral rassen met een zogenoemde klemkaak (dit is niks anatomisch hoor, maar meer de wilskracht die zorgt dat de hond niet los wil laten) lukt dit je vaak niet met je blote handen! Je kunt proberen een stok als breekijzer te gebruiken, maar de tijd die je nodig hebt om een stok te zoeken…die besteed je beter aan een andere manier om de honden uit elkaar te halen. Baasjes van honden met zogenaamde klemkaken hebben trouwens ongetwijfeld allemaal wel eens van een “Breekstok” gehoord. En de echte verstandige baasjes dragen hem misschien zelfs wel bij zich. Ontstaat er een gevecht tussen twee honden en heb je het geluk dat je een baasje treft dat deze bij zich heeft: Meteen laten gebruiken!

Bij het nekvel of halsband pakken

Door een hond bij zijn nekvel of halsband te pakken, loop je het risico zelf lelijk gebeten te worden. Nu zal dit op het moment zelf vast geen prioriteit voor je hebben, maar bijtwonden kunnen erg lelijke wonden met mogelijk blijvend letsen veroorzaken. Pas hier dus goed mee op.

Kruiwagen

Ken je het spelletje nog van vroeger? Dat je op handen je handen loopt terwijl iemand anders je gestrekte benen vastpakt? Kruiwagentje spelen helpt ook enorm goed om een aanvallende hond te laten stoppen. Grijp de hond bij zijn achterpoten en wacht tot hij los laat (dat duurt niet lang). Slinger hem dan aan de kant. De hond zal zo verbaasd zijn dat hij waarschijnlijk even zijn gedachten op een rijtje moet zetten en vergeet dat hij midden in een aanval zat. Dit moment kun jij gebruiken om je, samen met je eigen hond, uit de voeten te maken. Bovendien kan de hond jouw op deze manier onmogelijk bijten.

Pijn doen!

Als dierenliefhebber moet je er eigenlijk niet aan denken natuurlijk…een dier pijn doen of verwonden met opzet. Maar als het leven van je eigen hond op het spel staat…In liefde en oorlog is alles geoorloofd. Sla de aanvaller met een riem, schop hem in zijn flanken of bonk met je vuist op zijn hoofd. Alles om de hond uit zijn rode waas te halen!

Gebruik je intuitie!

Wat nog de allerbeste tip is, die ik je ter afsluiting meegeef is: Gebruik je intuitie! Probeer zo snel mogelijk te reageren op een situatie. Liefst nog voordat deze zich voordoet. Natuurlijk is dit niet altijd te doen. Als een hond uit een openstaande voordeur komt stormen terwijl jij net langs loopt met je schat, dan heb je aan die intuitie weinig natuurlijk. Maar…Als ik met Kimi wandel, scan ik inmiddels onbewust de omgeving af naar situaties waarop ik moet ageren. Ik registreer loslopende honden op tientallen meters afstand, honden die ze niet moet, daarvan heb ik inmiddels een lijstje in mijn hoofd. Vertrouw ik het niet, omdat ik zie dat de loslopende of aankomende hond hoog in zijn energie zit? Dan pas ik mijn looproute aan of pak ik Kimi kort bij me en loop in stug tempo door. Zo kom ik misschien wat nors over op mijn tegenligger, maar liever dat, dan dat we uit het niks verrast worden 🙂

Verzorging en nazorg

Is je hond tijdens de aanval gewond geraakt? Neem altijd contact op met je dierenarts!

Zorg er voor dat je hond zo snel mogelijk weer zijn normale wandelroutine oppakt met jou. Het is natuurlijk hartstikke eng en je zult je onzeker voelen als je weer de straat op gaat. Maar…zoals de cowboys al zeiden: “Just get back in the saddle!”. Ben zelf kalm, maak wandelingen op rustige momenten en beloon je hond als hij weer lekker met je mee wandelt. Laat je eigen angst geen invloed hebben op zijn/haar gedrag. Vaak is het je eigen angst, die je projecteert op je hond, die ervoor zorgt dat ook hij angstig wordt of blijft.

Logo-Politie
Verder doe je er verstandig aan om altijd, ALTIJD, aangifte te doen bij de gemeente of politie. Wellicht ondernemen ze na 1 enkele melding geen actie, maar misschien is jouw melding wel de vijfde over deze baas en kan hij er op worden aangesproken door de politie of gemeente. Er zijn korpsen waar moeilijk wordt gedaan over de aangifte. Het brengt voor een voor hun wellicht onbelangrijke situatie veel papierwerk met zich mee. Laat je alsjeblieft niet afschepen en dring er op aan dat je aangifte wordt opgenomen!