Zomertip: De Grasaar, de kleine vijand van je hond

In de zomer gaan we graag naar buiten. Heerlijk met je hond wandelen in het bos, rennen door het hoge gras en snuffelen aan de bloemetjes! Of wat dacht je van een prachtige fotoshoot in het hoge gras! Als het gras niet gemaaid wordt, komt het tot bloei. Dit ziet er prachtig uit, maar de grasaren die dan ontstaan kunnen voor lelijke ontstekingen zorgen bij je hond. In dit artikel lees je er alles over!

Grasaar hond
Yuu en Iki. Genieten in het hoge gras! www.tinekeboerfotografie.nl

Wat is een grasaar?

Een grasaar is eigenlijk het zaad van het gras. Hij bevat meerdere weerhaken waarmee het zaadje in de natuur makkelijk kan meereizen door zich vast te haken aan de vacht van langslopenden herten en konijnen bijvoorbeeld. Maar ze kunnen, juist vanwege die weerhaken ook behoorlijk wat schade aanrichten bij dieren. Een grasaar dringt namelijk vrij makkelijk door in de huid van een dier. En door de weerhaken is er geen weg terug. De grasaar zal alleen maar dieper en dieper in de huid reizen en ontstekingen veroorzaken. Vooral honden met een langere vacht en hangende oren lopen een grotere kans om grasaren met zich mee te nemen tijdens een heerlijke stoeipartij door het hoge bloeiende gras.

De grasaar kruipt vaak tussen de tenen van je hond, maar vindt ook wel eens zijn weg via de oren, ogen, neus en keel, waardoor ze zelfs inwendig behoorlijke schade kunnen aanrichten. Dit, in enkele gevallen, zelfs met de dood als gevolg!

Grasaar hond

Grasaar tussen de tenen

Zie je tussen de tenen van je hond een klein wondje of gaatje in de huid? Dan is er een kans dat een grasaar zich een weg naar binnen baande! Het is zaak dan zo snel mogelijk de dierenarts te bezoeken om de grasaar uit de huid te laten snijden. Het is ook zeker mogelijk dat er geen gaatje zichtbaar is, maar dat je hond mank loopt. Ook dan is een bezoekje aan de dierenarts geen overbodige luxe!

Grasaar in het oog

Wrijft je hond tijdens en na de wandeling fervent met zijn pootjes door zijn oog? Dan kan het zijn dat er een grasaar in zit. Ook hier: Neem het zekere voor het onzekere en ga naar de dierenarts. Wacht je hier te lang (weken) mee, dan kunnen de zaadjes tot in het oogslijmvlies “reizen”. Ze zijn dan niet meer zichtbaar, ook niet voor de dierenarts, maar kunnen daar veel en blijvende schade aanrichten.

Grasaar In het oor

Bij de Shiba is de kans dat een grasaar zich vastklampt aan de vacht een stuk kleiner dan bij langharige rassen. Toch is het mogelijk dat een grasaar zich via het oor een weg baant naar de inwendige gehoorgang. Hier kan blijvende schade (doofheid) door ontstaan! Schudt je hond tijdens de wandeling met het hoofd en blijft dit langer (meerdere dagen) aanhouden? Geeft de hond aan pijn te hebben? Hup! Naar de dierenarts! Het kan een onschuldige irritatie of ontsteking zijn, maar zeker wanneer het gras bloeit moet je in je achterhoofd alert blijven op grasaren.

Grasaar in de neus

Heel soms lukt het een grasaar om in de neus terecht te komen. Hier vindt deze gelukkig niet veel houvast. Je hond zal stevig niesen en zo de grasaar kwijtraken. Twijfel je of hij toch is blijven zitten? Precies! Dierenarts.

VoorkomenGrasaar hond

Zoals bij alles: Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Nu is het natuurlijk erg lastig om bloeiend gras te vermijden en het is vaak een plek waar honden graag ravotten en jagen op konijnen en
ander klein wild misschien 🙂 Het enige advies dat ik kan geven is net als bij teken: Check je hond bij thuiskomst even goed op de gevoelige plekken (neus, tussen de tenen, oren en ogen).

Uitgelichte foto boven titel: Katsu, Jacqueline v.d. Heuvel.