Zomertip: Zoutvergiftiging aan zee bij de hond

Op de titelfoto: Kaya van Marga van Steenbruggen

Als middel om vergiftigde of zieke honden te helpen braken, dienden dierenartsen jarenlang zout toe. Hop, gewoon een lepel zout naar binnen en de hond zou vanzelf alles uitbraken dat hem dwars zat of schadelijk was. Inmiddels wordt dit overal ten strengste afgeraden. Dit, omdat honden vanwege een zoutvergiftiging zouden kunnen overlijden! Gek genoeg is er veel minder informatie over het gevaar dat schuilt in het drinken van zeewater. Ook dit kan zorgen voor een zoutvergiftiging bij de hond.

Waarom drinkt een hond zout water?

Honden zijn lang niet zo kieskeurig als mensen. Dorst? Dan moet je water drinken. En of dit nu een flesje spa blauw is of een goede slok uit een poel regenwater, dat maakt ze niet zoveel uit. De zee is voor honden dan vaak ook niet meer dan 1 grote drinkbak waar je ook nog eens lekker in kunt zwemmen en spelen! Overigens krijgt de hond ook altijd wel onbewust zeewater binnen tijdens het zwemmen of dollen in het zeewater.

Wat is zoutvergiftiging?

Als een hond zout binnenkrijgt (dat kan zijn in de vorm van zeezout, keukenzout, strooizout etc), neemt het lichaam dit zout op in het bloed via de darmen. Het zout onttrekt vervolgens vocht aan cellen en organen, waardoor de organen minder goed gaan functioneren. Nu kunnen de bloedvaten overvuld raken van het opgenomen vocht.

Ook kan het resulteren in vocht dat zich achter de longen ophoopt. Ook uit de hersencellen wordt vocht onttrokken. Door deze enorme aanslag op het lichaam kan de hond een versnelde hartslag krijgen, in coma raken en, in vrij korte tijd, overlijden wanneer er geen actie wordt ondernomen.  De hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden ligt tussen 1,9 en 3,7 gram zout per kg hond. Als je bedenkt dat onze Noordzee gemiddeld 35gr zout per liter bevat en een Shiba gemiddeld rond de 10 kg weegt, dan merk je dat er maar 1/2-1 liter water nodig is om een teveel aan zout binnen te krijgen. En die halve liter? Die hebben ze zo binnen!

Wat zijn de symptomen bij zoutvergiftiging?

Zwom je hond net in de zee, nam hij een flinke slok uit de zee? En herken je in zijn gedrag een van de volgende symptomen? Dan heeft hij hoogstwaarschijnlijk een zoutvergiftiging! Let op! Het kan tot 72 uur duren voordat de symptomen zich kenbaar maken. Ook als je al lang en breed thuis bent en je al bijna vergeten bent dat je aan zee was, kan de vergiftiging de kop opsteken! Waar je op moet letten zijn de volgende symptomen:

  • Rusteloos, prikkelbaar of juist sloom
  • Spiertrekkingen / toevallen
  • Verhoogde temperatuur
  • Veel plassen en drinken
  • Versnelde ademhaling en hartslag
  • Hartritmestoornissen
  • Een relatief kleine hoeveelheid zout (1 theelepeltje in de bek van een klein hondje) kan leiden tot de dood!

Behandeling

Vermoed je een zoutvergiftiging bij je hond? Ga dan niet zelf dokteren, maar bezoek met spoed de dierenarts. Deze zal het zoutgehalte (natrium) in het bloed (serum) meten en afhankelijk hiervan een tweetal dingen kunnen doen.

Als het zoutgehalte relatief laag is, zal hij je hond kleine beetjes laten drinken, waardoor het natriumgehalte afneemt in het bloed en lichaam.

Bij een ernstige vorm van zoutvergiftiging zal de hond een infuus krijgen. Zo kan er sneller en meer vocht het lichaam binnenkomen om de natriumconcentratie te verlagen. Die concentratie mag echter niet té snel zakken! Dat kan ook weer schadelijke gevolgen hebben!

Helaas is, zeker bij een ernstige vorm van vergiftiging, niet altijd te voorkomen dat de hond overlijdt.

Voorkomen

Nu je weet hoe vreselijk gevaarlijk zeewater kan zijn voor je hond, is het goed je te realiseren dat je een zoutvergiftiging kunt voorkomen door simpelweg ALTIJD genoeg kraanwater mee te nemen als je naar het strand gaat. Bied het aan je hond aan zodra hij uitgezwommen is. Doet hij een poging uit de zee te drinken? Bied dan meteen het drinkwater aan! Tegenwoordig zijn er genoeg handige spulletjes op de markt waarin je het drinkwater kunt meenemen en zonder al te veel moeite ook meteen kunt aanbieden.

Andere boosdoeners

Omdat het zomer is, is dit artikel vooral gericht op zoutvergiftiging door het drinken van zeewater. Maar natuurlijk is het het hele jaar door oppassen geblazen. Daarom nog deze tips ter afsluiting:

• In de winter, wanneer er gestrooid wordt tegen gladheid, kan je hond zout binnenkrijgen als hij zijn pootjes poetst na een wandeling. Spoel de poten van je hond dus goed af na een wandeling of vermijd plekken met veel strooizout.
• Paarden, koeien, herten…Deze dieren hebben vaak “likstenen” (zoutblokken) in de wei liggen, omdat ze die nodig hebben om al hun voedingsstoffen binnen te krijgen. Het spreekt voor zich dat het likken aan zo’n zoutsteek ook kan resulteren in een zoutvergiftiging bij je hond. Laat je hond dus nooit zonder toezicht een wei inlopen!

Het lijkt misschien alsof ik je angst wil inboezemen met alle zomertips en gevaarlijke situaties die ik je voorschotel. Alsof je je hond maar beter lekker thuis kunt hebben en houden. Natuurlijk niet! Ga er lekker op uit. Geniet van het leven. En sla de informatie, ook uit dit artikel, gewoon goed op in de harde schijf. Je weet wel. Die tussen je schouders op je nek rust 😉

Zoutvergiftiging hond
Gina geniet op en top van een dagje strand. En zo hoort het!