Sania en Sulley: Clickertraining

Foto: Zsa Zsa Faes

In de facebookgroep van Shibalog is het een drukte van jewelste! Dagelijks stroomt de pagina vol met foto’s, vragen, verhalen en plezier! Een van de “vaste kern”-posters is Sania. Zij en haar Shiba Sulley hebben er een sport van gemaakt om samen te werken aan allerlei leuke trucjes! Toen Sania hierover een filmpje postte, werden veel Shibaloggers erg enthousiast. “Hoe doe je dat?!”, “Wat knap!”, “Dat willen wij ook gaan doen!”.  Daarom besloot ik Sania en Sulley te vragen of ze het leuk vonden een aantal gastblogs te schrijven over hun “circustrucjes”. En wat denk je? Het antwoord was een volmondig “JA!”. De komende weken zullen ze ons elke vrijdag verblijden met een post over de commando’s en trucjes die Sulley kent en hoe je ze aan je eigen hond kan leren. Daarbij zal Sania ook veel informatie geven over hoe je die training aanpakt en hoe je omgaat met de aandachtsboog van je hond en het vermijden van frustratie en stress tijdens het werken aan deze te gekke commando’s. Ik wens je alvast veel leesplezier toe bij dit eerste artikel, waar Sania je de basis van haar trainingsmethode uitlegt.

Shiba ClickertrainingHey hoi! Mijn naam is Sania en ik woon samen met mijn vriend Niels, Sparkle de poes en Sulley onze shiba.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik met mijn vriend op de bank zat en dat we een gesprek voerden over hondjes. Ik vertelde mijn vriend hoe geweldig het mij leek om eindelijk weer een hond te hebben, aangezien ik mijn hele leven al met honden leef. We hebben een kat waar mijn vriend en ik dol gelukkig mee zijn maar een hond voelt voor mij toch anders.
Eindelijk was het zover! We gingen zoeken naar een geschikt ras en na een paar maanden goed nadenken kwamen we bij de shiba uit.

Na het zoeken van de juiste fokker was daar eindelijk die dag waar je van begint de dromen.
Sulley mocht mee naar huis!
Het opvoeden kon beginnen…

Shiba ClickertrainingWaar moest ik toch mee beginnen? Het was net alsof er een duiveltje in mijn lieve kleine schattige teddybeer was gekropen en mijn blijdschap veranderde soms in angst. Wat een pittig ventje! Kan ik dit wel? Was dit wel de juiste keuze? Hoe ga ik hiermee om en heb ik nog wel tijd voor mezelf? Ook niet onbelangrijk natuurlijk 😉

Gelukkig zijn Sulley, zo noemde ik ons kleine duiveltje, en ik heelhuids uit de puppytijd gekomen en kan ik nu aan andere mensen uitleggen hoe ik mijn duivelse teddybeer heb veranderd in een schattig circushondje (soms dan, het blijft een shiba).

Sulley is een eigenwijs en vooral leergierig mannetje. Zo was hij al vanaf het eerste moment dat ik hem zag.
Hij is ook actief en speelt graag met een balletje en lege flessen. Vooral kleine drinkflesjes waar je dan zelf net uit wilt drinken zijn natuurlijk heel interessant. Het is me meer dan eens gebeurt dat ik in een “cola outfit” rondliep met een zwerm bijen die achter me aan danste haha.
Sulley’s favoriete hobbies? Eten…en slapen! En als het kon, deed hij dit tegelijk!
Ow, en samen met mij trainen. Trucjes leren! Want ook dit kan hij heel goed.

Toen ik baby Sulley wilde leren om te zitten en liggen op commando, merkte ik al heel gauw dat ik te maken had met een hondje die net iets anders werkt dan anderen.
Zo was hij sneller afgeleid en pikte hij alles zo snel op dat hij het al snel niet meer leuk vond (“weet ik allang mam!”). Hierdoor verslapte zijn aandacht best snel.
Dit was vrij pittig maar toen ik door had hoe ik hem gemotiveerd kon krijgen ging er een wereld voor ons beiden open.
Wat was dit ontzettend gaaf! Samen nieuwe dingen leren. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Maar wat is dat fijn! En ontzettend goed voor je band met je hond!

Shiba Clickertraining

Sulley kreeg steeds meer zelfvertrouwen in hetgeen hij deed en hij zag het als samen spelen terwijl ik het zag als een ontspanning die mij en Sulley dichter bij elkaar bracht en ons beide leerde meer geduld te hebben naar elkaar. Echt even een stukje quality time voor Sania en Sulley 🙂
Zo is mijn circushondje ontstaan.

En de komende weken zullen Sulley en ik jullie elke vrijdag een van zijn circustrucjes uitleggen, zodat jullie zelf ook aan de slag kunnen. Vandaag beginnen we met het uitleggen van de trainingsmethode.

Wat is clickertrainingShiba Clickertraining

Een clicker is een heel klein kastje met een metalen plaatje erin dat je in je hand kunt houden. Druk je erop, dan hoor je…jawel…”KLIK!”.

Er zijn natuurlijk ontzettend veel trainingsmethoden. Waarom ik voor de clicker koos?
1. Het geluid blijft hetzelfde. Train je je hond met je stem, dan kan de intonatie verschillen (doordat je moe bent of gefrustreerd raakt)
2. Je bent iets sneller met belonen en kunt beter het juiste moment pakken om te belonen. Dit omdat je de beloning aan het geluid van de clicker koppelt.

Een voorbeeldje

Je leert je hond het commando “zit” aan. Je hond raakt met zijn billen zijn grond en jij roept enthousiast GOED ZOOOO IK BEN ZO TROTS MIJN KLEINE OEPIEPOEPIE. Waarschijnlijk is je hond ondertussen al opgestaan en denkt je hond juist dat hij voor het opstaan beloond wordt. Misschien zeg je het morgen iets minder enthousiast, omdat je in je hoofd een boodschappenlijstje voor het weekend maakt.
Als je klikt is het geluid al voorbij wanneer je hond zijn billen op de grond heeft. Nog voordat hij bedenkt weer op te staan. Gewoon klik en klaar! Daarna kan je wel even flink blij zijn over hoe goed hij/zij het heeft gedaan maar het moment is duidelijker voor de hond.

Het is absoluut niet zo dat je hond alleen luistert wanneer je een clicker bij hebt. Het is alleen een manier om te zeggen: Goedzo!

Het begin

Zo’n kastje werkt natuurlijk niet als een afstandsbediening. Je hond weet niet meteen wat de bedoeling is. De link die je hond legt tussen zijn gedrag en het geluid, bouw je stap voor stap op.
Je begint eerst met een geschikte beloning en het maakt niet uit of dit een favoriete speeltje is of een onweerstaanbaar snoepjes. Als je hond het maar geweldig vindt en hij dit alleen mag hebben tijdens het trainen.  Dan blijft het speciaal.

De allereerste stap is het maken van een verbinding tussen het geluid en de beloning. Je legt als het ware een nieuwe connectie aan in het hoofd van je hond. Dit doe je door de clicker achter je rug te houden. Je clickt en vervolgens geef je de hond de beloning die je gebruikt.Doe dit ongeveer 2x per dag 5 minuutjes. Sluit altijd af met een beloning of een lekker robbertje stoeien!

Nadelen

De nadelen van een clicker is dat je ook een beloning geeft wanneer je fout hebt geklikt tijdens een trainingssessie. Je wil dat de hond het geluid ALTIJD koppelt aan iets lekkers. Click je verkeerd en geef je niks? Dan raakt je hond in de war. Het vraagt dus goede timing van het baasje. Oefen het clicken dus ook zonder je hond erbij. Door bijvoorbeeld een tennisbal te laten stuiteren en te clicken zodra deze de grond raakt. Hierbij mag je jezelf bij succes belonen met een stukje chocolade 😉

Liever niet clicken?

Denk je nu nog, Sania, die clicker is niks voor mij! Dan kan je hetzelfde toepassen met een woord. Gebruik korte woorden zoals ” yes” of gewoon “ja” in plaats van de clicker. Zorg er wel voor dat je intonatie stabiel is. Zeg het altijd met een enthousiaste toon. Onthoud wel dat je met een clicker alsnog sneller bent en vergeet ook niet met je woordje te oefenen op een balletje.

De volgende week: Hoe zorg je ervoor dat je hond niet gefrustreerd of gestressed raakt tijdens de oefeningen. En hoe houd je zijn aandacht bij de les?

En we gaan aan de slag met twee “kunstjes”  voor je eigen circushond: Poot! en High Five!

Shiba Clickertraining

Heb je vragen? Stel ze in een reactie op dit bericht of stuur een mailtje naar shibaloginfo@gmail.com

Tot de volgende keer.

Groetjes van Sania en een pootje van Sulley