Nee! Mijn Shiba is geen Vos. En ook geen Husky.

De vragen die wij wekelijks krijgen als we met Kimi ergens wandelen komen jullie vast bekend voor: “Is dat een vosje?” “Wat een lieve mini husky!” en ga zo maar door. Het leek me daarom eens amusant om een artikel te wijden aan de look-a-likes van onze Shiba’s:)

Het is een Vos!

Nee. Het is geen vos! Al wat de Shiba en Vos met elkaar gemeen hebben, is dat ze uit de Canidae familie stammen. Een wetenschappelijke en biologische aanduiding voor vossen, wolven, wilde en gedomesticeerde honden. Nergens in het DNA van Shiba’s (of gedomesticeerde honden in het algemeen) is te vinden dat deze rassen elkaar ooit op amoureuze wijze benaderd hebben.

Het is een Wolf!

Nee. Het is ook geen wolf! Dat gezegd hebbende, is het natuurlijk wel tof om te weten dat, van alle hondenrassen die onze wereld rijk is, de Shiba genetisch gezien het dichtst bij de wolf staat. Zowel qua gedrag als uiterlijk is dat nog steeds zichtbaar, zoals je in dit artikel kunt lezen dat ik er al eens over schreef. Maar…deze genetische verwantschap maakt van een Shiba nog geen wolf 😉

Dan is het een mini Husky!

Zeker niet! Al behoren de Shiba en de Siberische Husky beiden tot rasgroep 5 (keeshonden en oertypen), ze zijn alles behalve hetzelfde! First and farmost zijn ze met een totaal ander doel gefokt. De Shiba is een meesterjager. De Husky een trouwe werkhond! In Amerika is het inmiddels bij broodfokkers “hip” om zogenaamde miniatuur husky’s te fokken. Ze zijn qua schofthoogte vergelijkbaar met een Shiba. Misschien ontstaat daardoor de verwarring. Zonde!

Dan moet het een Dingo zijn!

Je kunt niet ontkennen dat deze twee hondensoorten sprekend op elkaar lijken! Ondanks veel studies is het nog onduidelijk of de Shiba en Dingo familie van elkaar zijn. Wat wel bekend is, is dat de Dingo zijn roots vindt in Oost Azië. China. En vanuit daar terecht kwam in Australië, waar het (wilde!) hondenras zich verder ontwikkelde, maar ook isoleerde. Mochten er al sporen van verwantschap zijn, wat op zich niet onlogisch is gezien de oorsprong in Azië, dan zijn ze nog niet duidelijk aangetoond. In dit engelstalige artikel kun je er wat meer over lezen.

Ik keek “Animal Planet” en weet het nu echt zeker. Jij hebt een mini Akita!

Shiba Akita
Naruto (Akita) en Hinata (Shiba)

Deze hoor ik ook vaak! “Dat is die van Richard Gere of niet”. Nee. Ook niet! De Shiba en Akita zijn allebei van oorsprong Japanse hondenrassen. De Shiba de kleinste van in totaal acht van oorsprong Japanse Hondenrassen. De Akita de grootste. En daarmee houdt het op. De Shiba is geen “kleine Akita”. En de Akita is geen “grote Shiba”. Het zijn op zichzelf staande hondenrassen die toevallig allebei rond dezelfde periode ontstonden in hetzelfde land.

Dan weet ik het ook niet meer!

Gelukkig weet ik, als baasje, het wel. Ik heb een Shiba! Een kleine, koppige, eigenwijze intelligente hond. Onverschrokken en gevoelig. Een hond die stoppen in zijn oren heeft als ze een konijn ruikt. Een hond die weigert op mijn schoot te liggen. Een hond die mijn voeten warmt als ik op de bank lig. Mijn Shiba!

Shiba