De Japanse honden

Gisteren had ik een interessant gesprek op facebook over van origine Japanse hondenrassen. Volgens mij gesprekspartner zijn dat er 9. Ik kom niet verder dan 6. 7 met een beetje creativiteit. In dit artikel leg ik je graag uit wat het verschil is tussen de van oorsprong Japanse hondenrassen en hondenrassen uit Japan. Twee verschillende dingen namelijk. En dat heeft alles met de geschiedenis van deze prachtige rassen te maken.

Hoeveel Japanse rassen zijn er?

Volgens de Japanse Kennel Club, het orgaan dat bijhoudt welke raszuivere rassen en honden er gehouden worden in Japan, zijn er in totaal 10 hondenrassen die de titel “Japans” verdienen. Dat zijn:

  • De Japanse Akita (Ook gewoonweg Akita genoemd)
  • De Hokkaido
  • De Japanse Spaniel (ook bekend als Japanse Chin)
  • De Japanse Spits
  • De Japanse Terriër
  • De Kai, of Kai Ken
  • De Kishu
  • De Shiba Inu (tegenwoordig volstaat “Shiba”)
  • De Shikoku
  • De Tosa

Wat al deze rassen, logischerwijs, met elkaar gemeen hebben, is dat ze bij Japan horen. Maar de reden waarom is verschillend. Misschien valt je iets op in dit lijstje…Het ontbreken van de American Akita. De Japanners zien de Amerikaanse Akita niet als een Japans ras, ondanks dat het van oorsprong wel Japans is. De American Akita heeft danwel dezelfde roots en veelal vergelijkbare karaktertrekken als de Japanse Akita, doordat dit ras in Amerika werd ontwikkeld, wordt het door de Japanners zelf niet als een Japans ras gezien.

Van oorsprong Japans versus Japans

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen die twee termen? Eigenlijk is dat vrij eenvoudig uit te leggen. Van de 10 Japanse hondenrassen, zoals ze door de Japanse Kennelclub worden erkend, zijn er maarliefst 6 die al honderden, zo niet duizenden jaren in Japan voorkomen. Het zijn zuivere honden. Rassen die “oer” zijn en allemaal als verre voorouder eenzelfde type wolf hadden. Naar alle waarschijnlijkheid de Aziatische wolf, die toen ook in de bergen van Japan voorkwam.

Vier Japanse rassen zijn weliswaar ontwikkeld in Japan, maar hebben hun roots elders liggen. Dat noemen we dus bewust geen “van oorsprong” Japanse rassen, maar rassen uit Japan. Wat deze vier rassen veelal met elkaar gemeen hebben, is dat ze ontstonden doordat overzeese handelaars hun honden meenamen naar Japan en ze gingen kruisen met van oorsprong (en inmiddels uitgestorven) Japanse rassen.

De zes oorspronkelijke Japanse rassen hebben hier ook onder te lijden gehad, maar zijn goddank aan het begin van de vorige eeuw weer teruggefokt naar een gezonde populatie en worden nu beschermd als Nationaal Erfgoed van Japan.

Ik zou een boek kunnen vullen over de Japanse rassen en hun herkomst. Maar om het artikel leesbaar te houden, zal ik de informatie kort en bondig houden 🙂 Voor uitgebreide informatie over alle rassen, verwijs ik je naar de rasverenigingen die de rassen vertegenwoordigen. Ik zal links naar hun websites onderaan dit artikel plaatsen.

De van oorsprong Japanse rassen

De van oorsprong Japanse rassen behoren allemaal tot rasgroep 5: Keeshonden en Oertypen en  zijn zonder uitzondering te herkennen aan de dubbele vacht, rechtopstaande oren en een krul- of sikkelvormige staart.

DE AKITA

De Akita is het nationale ras van Japan. Hij is genoemd naar de prefectuur waarvan hij afkomstig is, namelijk Akita. Een belangrijk deel van zijn werk bestond uit krijgslustige taken. Zo werd hij getraind voor de jacht op beren en als gevechtshond. In het tijdperk van de samoerai, vormde de Akita diens vaste metgezel. De sterke genegenheid tegenover zijn baas heeft er toe geleid dat de Akita een plaats is gaan innemen in de Japanse mythologie, en nog worden Akita-beeldjes heden ten dage als teken van vriendschap en voorspoed geschonken. De Akita wordt ook gezien als een geluksbrenger.

DE SHIKOKU
Japanse honden
Shikoku Tetsu in volle vaart! (foto: Kasatori Sou Shikoku Kennel)

De Shikoku is het meest zeldzame en primitieve Japanse ras. Het ras draagt veel gelijkenissen met wolven en volgens de overlevering zou er ook nog heus wolvenbloed door zijn aderen stromen. Waarschijnlijk is dit beeld te danken aan het feit dat men vermoedt dat de oerwolven van Japan op het eiland Shikoku, waar het ras is ontstaan, het langst hebben kunnen overleven.

DE HOKKAIDO
Japanse Honden
Bron: www.nihonken.org

De Hokkaido staat ook wel bekend als Ainu-Ken. Dit, omdat het Ainu volk (de originele bewoners van het eiland Hokkaido, waar het ras zijn oorsprong vond) het ras gebruikte voor de jacht op beren en herten. De fysieke kracht van dit ras maakt het mogelijk dat de hond een extreme kou kan weerstaan en extreme omstandigheden zoals sneeuw, dichte bossen en ruw terrein.

DE KAI
Japanse Honden
Bron: www.kennel-sankt-xandors.dk

De Kai wordt ook wel Tora genoemd, wat “Tijger” betekent. Deze prachtige bijnaam heeft het ras te danken aan zijn bijzondere vachttekening. Dit ras werd in de provincie Kai gefokt voor het opsporen van Beren en Herten. Het ras zoefde moeiteloos door het water en zou zelfs in bomen kunnen klimmen!

DE KISHU
Japanse Honden
Bron: www.nihonken.org

Van oorsprong werd de Kishu vooral ingezet bij de jacht op wilde zwijnen. In eerste instantie waren de vachten van deze honden vaak opvallend gemarkeerd met kleuren zoals rood, sesam of brindle. Vanaf 1934 werden alleen egaal gekleurde vachten toegestaan. De vachten met markeringen waren verdwenen in 1945, en kwamen nooit meer terug. Tegenwoordig ziet men ook witte vachten.

DE SHIBA
Japanse Honden
Mooie Kaida (Foto: Irma Jansen, Go Kuroakasou Shiba Kennel )

Al van oudsher is de Shiba een inheems Japans ras. Rond het jaar 7000 v. Chr. zouden voorouders van onze huidige Shiba de eerste immigranten naar Japan, de Jomonjin, vergezeld hebben. Archeologische opgravingen tonen aan dat zij inderdaad kleine honden hadden. In de derde eeuw v. Chr. bracht een nieuwe groep immigranten hun honden mee naar Japan. Deze honden werden gekruist met de nakomelingen van de Jomonjin, en hieruit ontstonden honden met rechtopstaande oren en een gekrulde staart. Bijzonder om te weten is dat de Shiba het enige van oorsprong Japanse Hondenras is dat niet genaamd is naar een regio of provincie. Hoe dat kan, lees je in dit artikel dat ik eerder schreef.

De Japanse Rassen

Dit zijn vier hondenrassen die geen Japanse oorsprong hebben, maar wel in Japan werden ontwikkeld, en dus ook tot de groep “Japanse honden” behoren.

DE TOSA
(Rasgroep 2: Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden)
Japanse Honden
Bron: www.wikiwand.com

De Tosa behoort tot de groep van de Molossers, de zware dogachtigen.De Tosa is een ras dat 150 jaar geleden ontstond in de voormalige provincie Tosa in Japan. De naam Tosa inu betekent dan ook “de hond van Tosa”. Het ras is ontstaan door kruising van inheemse Japanse honden met verschillende Europese rassen zoals de Sint-Bernard, mastiff, Duitse dog, bloedhond, pointer, bulterriër. Later zijn er nog Bordeaux doggen en Amerikaanse Pitbull terriërs doorheen gekruist.

De Tosa is de Japanse toernooihond. Hij werd enkel voor hondengevechten gefokt. Inmiddels wordt het ras in Japan ook graag als waakhond ingezet. (buiten Japan wordt hij ook als gezelschapshond gehouden).

DE JAPANSE SPANIEL
(Rasgroep 9: Gezelschapshonden)
Japanse Honden
Bron: www.eerstegezelschapshondenclub.nl

De Japanse Spaniel, ook wel bekend als de Chin, stamt uit China. De voorvaderen van het ras kwamen in de zestiende eeuw met boeddhistische monniken naar Japan. Ze werden al snel de favoriete honden van de bovenklasse en werden zo gewaardeerd dat ze tchin werden genoemd, hetgeen kostbaarheid betekent. Bij de adelijke dames in Japan was het de gewoonte om een Chin als gezelschapshond te houden. De hond was zo klein, dat hij in de mouw van de Kimono kon worden meegedragen.

DE JAPANSE SPITS
(Rasgroep 5: Keeshonden en Oertypen)
Japanse Honden
Bron: www.morningstarpride.nl

De Japanse Spits is afkomstig uit het Verre oosten. Hij lijkt sterk op de Duitse Middenslag Keeshond, of een Samojeed in pocket formaat. Ooit, in een ver verleden, is hij naar Japan geïmporteerd. Hoe hij in Japan is terechtgekomen, is onbekend. Er zijn theorieën die claimen dat hij is ontstaan uit de Samojeed. Over het algemeen wordt echter aangenomen dat hij afstamt van de grote, witte Duitse Keeshonden die rond 1920 via Siberië en Noord-Oost China (het oude Mantsjoerije) in Japan kwamen. Tussen 1918 en 1925 werden er ook witte honden van het Spitstype uit Canada, de Verenigde Staten, China en Australië geïmporteerd en gekruist om het ras te behouden en te verbeteren.

DE JAPANSE TERRIER
(Rasgroep 3: Terriërs)

De Japanse terriër is een hondenras dat afkomstig is uit Japan. Het ras is ontstaan doordat Europese zeelieden hun terriërs meenamen naar Japan. Het wordt zelfs algemeen aangenomen dat de Nederlandse Boerenfox Terriër aan de wieg staat van dit ras. Deze dieren werden gekruist met Japanse honden. Hieruit ontstond dit ras, dat in gebruik is als gezelschapshond en, een hele enkele keer, als jachthond. Het ras komt vrijwel uitsluitend voor in Japan. Ook in Japan zelf is de hond zeldzaam.

Zo…dan blijft er nog een pracht exemplaar over.

De American Akita
(Rasgroep 5: Keeshonden en Oertypen)
Japanse Honden
Grizzly (Foto: Dynamic Force Akitas)

De Japanners zien de Amerikaanse Akita niet als een Japans ras, ondanks dat het van oorsprong wel Japans is. Wil je uitgebreid lezen hoe de American Akita is geworden wat hij nu is? Dan verwijs ik je, om dit artikel overzichtelijk te houden, naar de prachtige historische rasomschrijving op de website van rasvereniging NIPPON INU.

Voor uitgebreide informatie over al deze prachtige rassen, verwijs ik je graag naar de Nederlandse Rasverenigingen die de belangen van deze rassen behartigen.

Voor de van oorsprong Japanse Hondenrassen, American Akita en Tosa zijn dat:

Nippon Inu

Nederlandse Akitaclub

Voor de Japanse Chin:

Pekingees en Dwergspanielclub

Voor de Japanse Spits:

Nederlandse Keeshondenclub

Voor de Japanse Terrier is er geen Nederlandse Rasvereniging.