Sania en Sulley: Stress en commando “Kijk”, “Pootje” en “High Five”

Foto: Zsa Zsa Faes

De vorige week kon je in de eerste gastblog van Sania en Sulley al lezen hoe je kunt starten met de Clickertraining. En vandaag nemen ze je aan de hand bij de volgende stapjes om van je hond een echte circushond te maken. Belangrijker eigenlijk: Terwijl je een awesome band met je hond opbouwt, doordat je samen een toffe activiteit doet!

Hallo iedereen.
Is het clicken goed gegaan deze week? Dan kunnen we deze week vast een stapje verder.
In dit artikel leg ik uit hoe je stress signalen herkent bij je hond, hoe je op de juiste manier aandacht kan vragen en hoe je je hond het commando ‘pootje’ en een ‘high five’ aanleert.

Stress

Honden kunnen, net als mensen, ook stress ervaren. Wat het lastig maakt, is dat het voor ons minder makkelijk te herkennen is bij honden.  Vandaag wil ik je leren hoe je stress herkent bij honden en wanneer je in moet grijpen. Want wist je dat een beetje stress trijdens een training juist heel nuttig kan zijn?

Positieve en negatieve stres

Positieve stress herken je aan de volgende dingen

 • Je hond wordt snel enthousiast
 • Je hond maakt snelle bewegingen
 • Je hond maakt contact met jou
 • Je hond wil alle trucjes die hij kent tegelijk laten zien

Een eenvoudig voorbeeld:
Je komt thuis na een dag werken en je hond rent de hele kamer door. De hond weet dat je na het werk meteen met hem naar het bos gaat dus als het kon pakte hij de riem alvast voor je ;).

Tijdens een training is positieve stress erg handig. Je wilt namelijk dat je hond enthousiast is en zich verheugt op een leuke traning. Wanneer je aan je hond merkt dat hij er nog plezier in heeft en nog steeds kan begrijpen wat jij van hem verwacht is er weinig aan de hand.

Negatieve stress daarentegen willen je vermijden.
Deze vorm van stress herken je, tijdens de oefeningen, als volgt:

 • Je hond begint zichzelf te krabben
 • Je hond loopt weg tijdens de training (en negeert je, zoals het een echte Shiba betaamt!)
 • Je hond gaat gapen of hijgen
 • Je hond kijkt weg
 • Je hond neemt de beloning niet meer aan.

Als je hond een van deze tekenen vertoont tijdens de training hoef je niet meteen te stoppen. Wanneer het toch wel even aanhoud en je hondje loopt ook nog eens van je weg dan is het tijd om de oorzaak van de  stress  te achterhalen. Dit kun je doen door even een stapje terug te doen tijdens een training of voor sommige slimmerikken juist weer wat moeilijker maken om de uitdaging erin te houden. Het kan namelijk zijn dat je hond de oefening nog te moeilijk vindt. Of zich, zoals het slimste jongetje in de klas, verveelt en de rebel gaat uithangen.
Heeft dit niet geholpen? Dan ga je bij wijze van even lekker wandelen en stop je met je training.

Het is onwijs belangrijk dat je een training altijd positief eindigt. Zometeen gaan jullie aan de slag met het commando ‘pootje’. Stel, je hond gooit, zonder dat jij het commando gaf, zijn poot al op je hand met een smekende blik. “Waar blijft mijn snoepje mam?!”. Dit is een teken dat hij het commando donders goed snapt! Een mooi moment om, voor nu, de training dus positief af te sluiten en het later vandaag of morgen weer lekker op te pakken. Zo blijft het einde van elke training positief.

Andersom: Stel je geeft het commando “pootje”, maar je hond tilt zijn pootje maar een klein stukje op richting jouw hand. Als dat het hoogst haalbare is op dat moment, dan is dat een beloning waard! De volgende training kun je dan een stapje verder gaan!
De reden waarom ik dit zeg is omdat je hond er dan plezier in blijft houden. Falen vindt niemand leuk, je hond ook niet. Stop daarom ook altijd met trainen als je merkt dat je geirriteerd raakt. En ook als je hond telkens weer signalen afgeeft waaruit je kunt opmaken dat hij er wel klaar mee is (de negatieve stress signalen stapelen zich dan op)

Kijk naar mij!

Nu je weet hoe je ervoor kan zorgen dat een training leuk bijft voor jou en vooral je hond, is er 1 heel handig en belangrijk commando waarmee je je hond vervolgens bij alle andere trucjes kunt leren om jou in de gaten te houden. Het commando “Kijk naar mij”.

Hond commando

Oogcontact is iets waar de meeste honden wel wat moeite mee hebben. Het is immers een behoorlijk confronterend iets.
Toch kan het, als je het als commando gebruikt, heel goed werken, zonder een bedreigend effect te hebben op je hond. Sulley kent dit commando als ´kijk naar mij´ en geloof me of niet, dit trucje is vaak mijn redder in nood geweest! We gebruiken het bij de dierenarts, in het hondenpark, tijdens bezoek, en bij het trainen natuurlijk maar ik heb sulley ook een keer kunnen vangen dankzij dit trucje:

Ons (toen nog) duivelhondje was slechts 4 maanden oud en vond zijn halsband helemaal niet nodig tijdens ons rondje uitlaten. Hij ontsnapte uit zijn halsband en ging even lekker zijn gang bij een drukke autoweg. “Daaaag mam, ik zie je thuis wel!”
Gelukkig kon ik hem naar me toe lokken door keihard ´SULLEY KIJK NAAR MIJ!!!´ te roepen. Meneertje ging braaf voor mijn voeten zitten terwijl hij me recht in mijn ogen aankeek.
Zijn halsband kon ik weer omdoen (en heb ik meteen wat strakker gezet) en we konden weer verder.

Er gaat geen dag voorbij dat ik dit trucje niet gebruik.
Maar hoe heeft Sulley dit geleerd?

De ingrediënten voor deze truc:

 • Goede zin 😉
 • Je hond
 • Snoepjes of een speeltje
 • Clicker

(Voor dit commando moet je hond al het commando “zit” kennen. Hiervoor houd je het snoepje boven zijn hoofd en beweeg je het naar achteren tot de hond automatisch gaat zitten. Zodra de billen de grond raken click je en geef je het snoepje)

 1. Je begint door je hond netjes voor je te laten zitten. Je laat zien dat je heel veel lekkere snoepjes of een leuk speeltje bij je hebt en je gaat zelf op je hurken zitten. Zo ben je dichter bij je hond.
 2. Klem het snoepje tussen je duim en wijsvinger en breng je wijsvinger naar je neus terwijl je een gek geluidje met je mond maakt (denk aan een kus geluidje of fluit een keer).  Je zult merken dat je hond je vinger volgt en zo naar je ogen kijkt. Kijkt hij naar je? Dan click je! En natuurlijk geef je meteen daarna het snoepje. Herhaal dit een aantal keer totdat je merkt dat je hond het snapt.
 3. Maak nu dezelfde handbeweging, maar zonder snoepje en click wanneer hij naar je kijkt. Daarna geef je hem pas zijn beloning met je andere hand. Herhaal dit ook een aantal keren.
 4. Wanneer dit makkelijk gaat, ga je pas een commando eraan toevoegen. Dit kan zijn wat jij fijn vind.  Wij zeggen “Kijk naar mij” maar als jij liever “Pannenkoek” zegt mag dat ook 😉
 5. Nu ga je de afstand tussen jou en je hond vergroten. Je hebt nu een tijd gehurkt gezeten dus nu ga je op je knieën en zo ga je steeds een stapje omhoog totdat je helemaal rechtop staat.Hond commando
 6. Wanneer dit goed gaat, gaan we de hond uittesten. Vraag of iemand je hierbij kan helpen. Jij vraagt aan je hond ´Kijk naar mij´ en doet de bijbehorende handbeweging. Nu geeft persoon 2 de snoepjes! Mocht je niemand in de buurt hebben dan kan je de clicker even aan de kant leggen en het volgende doen: maak van je andere hand een stevige vuist en bewaar daar de snoepjes in. Je hond zal daardoor afgeleid zijn. Zeg je commando en wanneer hij naar je keek geef een een snoepje uit je vuist. Dit herhaal je. Het gaat er hier dus om dat hij de aandacht verkiest boven het lekkers. Hiermee kun je, zoals je net al las, je hond zelfs dwingen om uit een gevaarlijke situatie te komen als dat nodig is. Het commando moet sterker zijn dan het andere alternatief (snoepjes van vreemden, ontsnapt zijn uit de halsband, die stoute dierenarts) dat geboden wordt.

Nu je alle stappen hebt doorgenomen en je hond in staat is om oogcontact te maken kan je oefenen op verschillende plekken.
Loop niet te hard van stapel! Begin eerst in de gang, dan voor de deur, dan een paar meter van de deur etc. Babystapjes. Hierna kun je het ook tijdens jullie wandelingen oefenen.
Blijf ook thuis oefenen maar probeer het oogcontact dan langer vast te houden.

Begin pas met het trainen van andere trucjes (op “zit” na), wanneer je hond dit trucje makkelijk beheerst in huis. Zo kan je makkelijk zijn aandacht erbij houden en weet je hond dat hij met jou bezig moet zijn. Voordat ik begin met trainen is dit het eerste wat ik van Sulley vraag. Hij weet nu dat hij zijn aandacht bij mij moet houden!

Pootje

Dit commando is niet alleen super schattig, het is ook heel erg handig! Je hond raakt er zo aan gewend dat jij en andere mensen aan zijn pootje zitten.
Ik zal 2 manieren omschrijven om pootje aan t leren. 1 voor de hondjes die alles graag zelf uitzoeken (wat ook mijn persoonlijke voorkeur heeft) of nummer 2 voor hondjes die wat voorzichtiger zijn en wat meer hulp nodig hebben.
Ik stel voor om eerst nummer 1 te proberen en wanneer je teveel stress opmerkt bij je hond omdat het echt te moeilijk is, door te gaan naar methode nummer 2.

Methode 1
 • Clicker
 • Snoepjes of speeltje
 • Je hond
 • Goede zin 🙂
 1. Vraag aandacht van je hond en laat je hond voor je zitten. Ga zelf weer gehurkt of in een kleermakerszit bij je hond zitten. Maak een vuist met daarin snoepjes of een speeltje en draai je vuist zodat de opening van je vuist naar het plafond wijst.
 2. Laat je hond lekker aan jouw hand snuffelen en denk eraan dat je hond nu even wat stress zal ervaren om dat snoepje te pakken. Dit is niet erg zolang het niet te lang duurt (als het een hele lange tijd duurt en je hond negatieve stress laat zien, stap je over naar methode 2 🙂
 3. Op een gegeven moment zal je hond met zijn poot gaan proberen bij de snoepjes te komen. Door te krabben of tikjes aan je hand te geven. Hij gaat er zelfs hun bek bij gebruiken misschien. Je hond kan nu hele gekke dingen gaan uithalen dus ben voorbereid 😛 (denk aan kwijl aan je handen). Click en geef het snoepje zodra je hond je hand aanraakt met een poot en blijf deze oefening herhalen tot hij het snapt.
  DSC03955bew
 4. Nu doe je hetzelfde met een lege vuist. Natuurlijk geef je wel een snoepje nadat je hebt geclickt. Die snoepjes heb je in je andere hand, bij de clicker.
 5. Wanneer je hond nu zijn poot op je vuist legt kan je langzaam aan je hand openen totdat je een volledige poot hebt gehad van je hond.
 6. Nu kan je je commando erbij aanleren!  Iedere keer voordat je je hand uitsteekt zeg je “poot” of “pootje” en dan steek je je hand uit. Dit blijf je herhalen.
Methode 2

Hiervoor heb je hetzelfde nodig bij methode 1. Houd er wel rekening mee dat het bij deze methode iets langer duurt voordat je hond het commando onder de knie heeft.

 1. Raak de poot van je hond aan met een vlakke hand. of pak hem zachtjes vast. Je tilt de poot niet op. Terwijl je dit doet, click je en geef je een beloning.
 2. Til de poot van je hond een kleine cm van de grond, click en geef de beloning. Blijf dit herhalen totdat je de poot van je hond wat hoger van de grond kunt houden.DSC03977bew
  DSC03964bew
 3. Als het goed is heeft je slimmerik nu door dat jij zijn poot vast wil gaan pakken en zal hij zijn poot al richting jou hand brengen. Click en beloon elke beweging richting jouw hand en breid dit uit totdat hij zijn poot zelf op jouw hand legt.
  DSC03969bew
 4. Koppel nu je commando eraan zoals bij methode 1 en blijf lekker oefenen!
High Five!

Wanneer je hond het commando “pootje” goed beheerst en reageert op het commando, is het tijd om het wat verder uit te breiden naar een echte high five!

 1. Steek je hand uit zoals je doet als je een pootje vraagt. Je zegt nu alleen geen commando. Ik vraag met mijn rechterhand om pootje dus ik draai mijn hand ook al naar rechts.  Wanneer je hond je hand raakt click je.
 2. Nu houd ik mijn hand naar voren en omhoog (alsof je een high five gaat geven dus) en dicht bij de hond. Wacht tot de hond een pootje wil geven tegen je uitgestoken hand. Geeft je hond geen pootje? Draai je hand dan weer plat en fop je hond door snel je hand nog omhoog te draaien terwijl hij zijn pootje op je hand wil leggen. Click en beloon!DSC03975bew
 3. Nu bouw je langzaam de high five naar boven tot de gewenste hoogte
 4. Koppel nu het commando ” high five” aan het nieuwe kunstje en blijf veel oefenen.

Veel plezier met oefenen en laat ons vooral weten hoe het is gegaan!
Mochten er vragen zijn stel ze dan in een reactie op deze post.

Groetjes Sania en een pootje van sulley

13382234_1064191446986953_1309530040_n