Uiterlijke kenmerken van de oerhond

Vroeg jij je wel eens af waarom oerhonden, en dan natuurlijk je Shiba in het bijzonder, eruit zien zoals ze eruit zien? Ik ging op onderzoek uit en kwam ontzettend interessante informatie tegen! Dus…vandaag een artikel over het uiterlijk van de oerhond.

De staart

Is het je wel eens opgevallen? Bijna alle oer- spits- en poolhonden hebben een krulstaart of sikkelstaart. Deze rassen, waaronder bijvoorbeeld de Malamute (werkhond), IJslandse Spits (herder) en Shiba (jachthond), leefden van oorsprong veel buiten. Sliepen er zelfs. In de kou en sneeuw. En om hun lange snuit goed warm te houden in de kou, ontwikkelden ze een pluizige krulstaart die, als ze opgekrult liggen de slapen, hun neus warm houdt. Ze gebruiken de staart als een kussen, een soort bontlaagje tussen hun neus (gevoelig!) en de sneeuw.

De Vacht

Ik borduur even verder op het slapen in de kou en sneeuw. De neus…die blijft warm door die prachtige pluimstaart. De rest van het lijf wordt warm gehouden door de dubbele vacht waardoor, zelfs als ze ondersneeuwen, hun lichaamstemperatuur in stand blijft (de sneeuw fungeert dan zelfs als een extra isolatielaagje!). De dubbele vacht, die je bij bijna alle oertypen ziet, bestaat uit een wollige en waterafstotende ondervacht en een iets langere en gladdere bovenvacht. Heb je je Shiba na een wandeling door de regen al eens goed bekeken? Een keer flink schudden en de vacht is zo goed als droog! De bovenvacht kan nog een beetje hulp gebruiken van een handdoek als je het huis niet nat wil hebben. Maar water en sneeuw dringen niet door tot op de huid. De ondervacht houdt dit tegen! Deze zelfde vacht beschermt oerhonden ook tegen warme temperaturen! Hij isoleert dus beide kanten op. Daarom is het ook een slecht idee om deze honden te scheren! Daardoor verliest de hond zijn vermogen om zijn eigen lichaamstemperatuur onder controle te houden.

Yuna is flink nat geregend. Maar haar dubbele vacht zorgt dat haar huid kurkdroog blijft :)
Yuna is flink nat geregend. Maar haar dubbele vacht zorgt dat haar huid kurkdroog blijft 🙂

De oren

Rechtop staande oren zijn een ander kenmerkend deel van het uiterlijk van oertypen en poolhonden. En hierover is een interessante theorie te vinden. Het zou te maken hebben met de mate van domesticatie van de hond. Hondenrassen die nog relatief dicht bij de wolf staan, zouden namelijk spitse en rechtop staande oren hebben. Ze zouden “wilder” zijn dan hun tammere familieleden met hangende oren of flaporen 😉

Honden zouden in feite gezien moeten worden als jong volwassen wolven. Speels, vrolijk en sociaal. Volwassen wolven, die spelen immers niet meer. In Rusland werd een bijzonder experiment gedaan met rode vossen. Niet met wolven, maar wel met een dier uit dezelfde dierenfamilie dus. Dit, omdat ze een experiment wilden doen met dieren die geen enkele verwantschap met tamme honden hebben, maar wel hetzelfde gedrag naar mensen vertonen als wolven. Op die manier zou hun domesticatie-theorie betere uitkomsten hebben.

uiterlijk oerras
Yuna de Akita. Prachtige puntige oren die, meestal, ook goed werken 😉

Er werd in dit experiment gefokt met vossen die de minste angst voor de mens hadden. Generatie na generatie werden de vossen almaar tammer en qua gedrag steeds “jonger”, net als jong volwassen wolven. En met dat proces, hing ook een verandering in uiterlijk samen. Zo veranderde de vachtkleur van rood naar zilver, werden er grotere verschillen in formaat gezien en gingen bij steeds meer vossen de oren hangen. Hieruit concludeerden de Russische wetenschappers dat, hoe minder verwantschap een hondachtige heeft met de wolf, hoe groter de kans dat de oren gaan hangen als ze tam worden gemaakt. Omdat de oertypen genetisch zeer dicht bij de wolf staan, kun je volgens dit onderzoek dus concluderen dat ze rechtop staande oren hebben, omdat ze van alle hondenrassen het minst “getemd” zijn door de mens. Interessante theorie! Of deze stand houdt…Geen idee. Maar ik vond hem het delen waard!

Uiterlijk oerhond
Een tamme zilvervos met hangende orden

Zijn er volgens jou nog meer kenmerken bij de oerrassen die het bespreken waard zijn? Laat het me weten en ik kijk of ik er een artikel aan kan wijden!