Sania en Sulley: Commando “Praat”

Foto: Zsa Zsa Faes

Bijna weekend! En dus tijd voor alweer de derde gastblog van Sania en haar Shiba Sulley. In de twee voorgaande artikelen leerde Sania je al de basis van de clickertraining en kreeg je informatie over stress bij het trainen. Ze leerde je ook al drie commando’s! Vandaag is het tijd voor het eerste echte trucje dat de meeste honden niet vaak zullen leren. Je leert je hond vandaag het commando “praat”! En…als dit heel goed lukt, leer je je hond vandaag zelfs tellen! Veel plezier samen!

Hoi iedereen! Hoe is het afgelopen week gegaan met de eerste trucjes? Nu jullie kanjers al een basis hebben opgebouwd en jullie (waarschijnlijk) al weten hoe je je hond lekker kunt motiveren om te trainen, is het deze week tijd voor een bijzonder trucje waarmee je zeker de aandacht krijgt van mensen op straat (of op een feestje of natuurlijk van je visite).
Deze week gaan we aan de slag met het commando ‘’praat’’.

De afgelopen weken heb ik vooraf verteld welk nut ieder trucje heeft en waar je het kan toepassen. Zo kan het commando “pootje” heel handig zijn bij de dierenarts als deze bijvoorbeeld de voetzooltjes wil onderzoeken. En hoe handig is het als je hond het commando “Kijk naar mij” kent als je een drukke weg wil oversteken of hem wil afleiden tijdens een wandeling.
“Praat” is een totaal ander trucje en heeft eigenlijk geen toegevoegde waarde aan het gedrag van je hond. Toch is het een ontzettend leuk kunstje om te laten zien aan mensen!
Voor mensen met een hond die juist wel veel blaft is dit bovendien een handig trucje om aan te leren om vervolgens ‘’stil’’ te introduceren.
De meeste honden zullen veel gaan blaffen wanneer ze dit kunstje aan hebben geleerd. Dit zorgt namelijk voor een beloning! Daarom laat ik in dit artikel niet alleen zien hoe je je hond kunt laten praten, maar ook hoe je je hond duidelijk kunt maken stil te zijn wanneer het ongepast is om te blaffen.

Het commando “Praat”


Voor dit leuke commando heb je de volgende dingen nodig:

 • Extreem lekkere snoepjes (met nadruk op echt extreem lekker!) en normale snoepjes
 • Clicker

Let op! Sommige honden zijn niet te motiveren met snoep. Voor deze opdracht kan je dus ook gebruik maken van speeltjes. Werkt dit nog niet? Dan kun je het blaffen ook triggeren door op de deur te kloppen of (vraag hierbij even hulp van een huisgenoot) door aan te bellen. Dit heeft niet mijn voorkeur, omdat je hiervoorje hond wel beloont met ongewenst gedrag (het blaffen is slechts een uiting van opwinding, geen blaf op zich). Juist voor deze honden is het dus extra belangrijk om het commando stil aan te leren zodat je daarna je hond kunt leren dat blaffen als de bel  gaat ongewenst is 😉 

 1. Laat je hond voor je zitten en begin met de aandachtsoefening uit het vorige artikel. (met normale snoepjes)
  Hond commando
 2. Laat nu aan je hond zien dat je iets extreem lekkers bij je hebt (of het favoriete speeltje waar hij voor wil werken), maar geef het hem niet. Je kunt je hond even plagen door het lekker langs zijn neus te laten gaan en het weer weg te halen. Omdat je hond natuurlijk niks anders wil dan dit lekkers/leuks krijgen, zal hij zich gaan uitsloven en uiteindelijk gaan blaffen of geluid maken. Zodra je hond blaft click je en geef je de super lekkere beloning.
 3. Herhaal dit totdat je hond door heeft dat blaffen werkt tot een beloning.

  Aangezien ik het vorige week heb gehad over stress tijdens de training, kun je je misschien voorstellen dat deze oefening ook negatieve stress kan opwekken. Train dus niet te lang en wanneer je hond echt niet wil blaffen is het verstandig om een andere beloning te pakken of over te stappen op de “Deurbel methode”. Sommige honden willen helemaal niet blaffen en dit moet je zeker ook accepteren. Denk erom dat het leuk moet blijven voor beide! Heb je dus echt, echt, echt geen blaffer in huis, sla deze truc dan over, oefen deze week lekker verder aan de vorige commando’s en ga de volgende week weer samen met ons verder 🙂
 4. Wanneer je hond snapt dat hij moet blaffen koppel je een commando aan je kunstje. Wij noemen het hier “Praat” maar “Blaf”, “Woef” of “Spreek” kunnen bijvoorbeeld ook.
 5. Blijf de oefening herhalen totdat je hond praat wanneer jij dit vraagt!

 

Het commando “Stil”

Gefeliciteerd! Je hond kan nu blaffen wanneer jij dat vraagt 😉 Leuk he?!

Ondertussen zul je een kleine hekel aan me hebben omdat je hond nu niet meer stil wil zijn. Dit komt helemaal goed, dat beloof ik. ☺

Het is belangrijk dat je je hond alleen beloont wanneer je daadwerkelijk vraagt om een ‘’Praat’’. Dat maakt dit commando voor jezelf en je hond best een lastige! Het is immers niet de bedoeling dat je hond een andere vorm van aandacht krijgt wanneer hij blaft zonder jouw toestemming (negatieve aandacht is ook aandacht). Blaft hij toch in het wilde weg of telkens wanneer hij vindt dat hij iets lekkers mag hebben? Dan keer je letterlijk je rug naar je hond toe en wacht je totdat hij stil is. Daarna beloon je je schat voor de stilte met….jawel…iets lekkers! Je maakt ook hier dus een oefening van. Alleen bouw je deze niet zozeer stap voor stap op, maar je past de click en beloning toe op de juiste momenten.

Wanneer je hond stil is (nadat hij flink blafte dus) zeg je ‘’Stil’’, je clickt en geeft je hond een beloning. Je hond zal zichzelf even (misschien wel letterlijk) achter zijn oren krabben want blaffen is toch oke?  En ik doe nu helemaal niks waarom is dit dan een beloning waard? Als je dit doorzet snapt je hond door het commando ‘’Stil’’ dat hij nu juist helemaal niks moet doen en dus ook niet hoeft te blaffen.

Let op! Onthoud wel dat blaffen normaal is voor honden. Vraag je hond dus niet constant om stil te zijn. Zo gaat namelijk je goed aangeleerde commando verloren.

Leren tellen (voor de gevorderde “praters”)

commando praat

Je kunt met het commando “Praat” je hondje leren ‘’rekenen’’.  Natuurlijk kan je hond niet echt rekenen, maar met wat handige vingervlugheid kunnen jullie samen de mensen aardig voor het lapje houden. Hoe je dat doet?

Voeg, naast het stemcommando voor “Praat” en “Stil” ook een subtiel uit te voeren handgebaar toe aan elk commando (bijvoorbeeld: gesloten vuist met gekromde voor “Praat” en een volledig gesloten vuist voor “Stil” en leer je hond om ook alleen op de gebaren te reageren, zonder het commando erbij. Oefen met je hond tot hij deze twee gebaren vrij snel achter elkaar kan gehoorzamen.

Vraag nu bijvoorbeeld aan je visite of ze een som hebben met een uitkomst onder de 10. Bij voorbeeld: “Wat is 2+2”.  Geef je hond nu heel subtiel 4x achter elkaar het commando “Praat-Stil”. Succes gegarandeerd ;)!

In dit fimpje zie je Yuki. Een ultra-gevorderde Shiba die het “praten” samen met haar baasje tot een ware kunst heeft verheven 🙂

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=LPjblqE3xHk[/embedyt]

Heb je vragen, tips of opmerkingen? Je weet het! Een reactie op dit bericht is voldoende 🙂

Tot de volgende week!

Groetjes Sania en een kusje van Sulley

Clickertraining praat