Werd akita Djeno vermoord?

De vorige week bereikte mij dit in- en in trieste bericht. Akita Djeno, die eind vorig jaar ingeslapen dreigde te worden, overleed 2 weken geleden. Hij raakte gewond toen hij van de riem los kwam en een weide met koeien en kalveren in rende. De beschermende mama’s trapten hem om hun kroost te beschermen. Djeno raakte hierbij dusdanig gewond dat de baasjes hem moesten laten inslapen. Een bericht waar ik ontzettend verdrietig van werd. Hoeveel pech kan een hond hebben in zijn leven? 3 jaar asiel, na heel veel werk van dierenliefhebbers gered worden van een onterecht spuitje en dan het ondenkbare. Als je net een paar maanden “thuis” bent in Duitsland, alsnog overlijden na een noodlottig ongeval. Gek genoeg rijst links en rechts de vraag: Werd Akita Djeno vermoord?

Akita Djeno

Ik had me voorgenomen hiervan verder geen melding te doen op Shibalog. Het boek was voor mij immers gesloten. De dierenbescherming heeft het asiel dat de euthanasie wilde uitvoeren op het matje geroepen en Djeno werd een voorbeeld voor velen. Hij stelde, via de mensen die hem redden, het euthanasiebeleid aan de kaak.

Vandaag ging het boek echter weer een beetje open, nadat ik door een kennis op een misselijkmakend gebeuren werd gewezen. Op een facebookpagina die maanden geleden een heksenjacht opende op de Dierenbescherming. Eigenlijk werd er gewoon ordinair gejaagd op Djeno en zijn nieuwe bazen. Ze eisten bewijs van zijn nieuwe thuis in Duitsland. Eisten foto’s zodat ze konden zien dat hij echt een nieuw thuis vond. Stemmingmakerij die ik bewust niet heb gevolgd. Maar nu…nu maken ze het over de rug van een overleden hond echt te bont! En dan kan ik niet op mijn handen blijven zitten. Djeno kon nooit spreken. En nu hij overleden is al helemaal niet meer. Laat ik dan maar in zijn naam mijn mond eens opentrekken.

Op de plek waar men de heksenjacht naar Djeno begon, wordt alles aangegrepen om maar te bewijzen dat Djeno toch werd ingeslapen. Dat hij nooit werd herplaatst naar Duitsland. Het zou een ordinaire moord zijn, die wordt verbloemd met mooie verhalen. Een aantal van hun beweringen wil ik in dit artikel weerleggen. Omdat hun theorieen op niks zijn gebaseerd. En op onjuiste informatie. Ik deed dit het liefst rechtstreeks in een reactie op de betreffende pagina, maar helaas worden berichten die niet in hun straatje passen verwijderd.

De dierenbescherming zegt niks. Dus akita Djeno is vermoord

Dit argument hoor ik al vanaf november 2015. De dierenbescherming is aan niemand verplicht om inhoudelijke informatie over de zaak “Djeno” met “ons” te delen. Zij hebben ervoor gekozen om de tafel te gaan zitten met een kleine delegatie die Djeno goed kent. Een groep mensen die begaan is met het welzijn van dieren en op de hoogte is van de regelgeving rondom het euthanaseren van dieren. Deze kleine harde kern boxte het voor elkaar om hem in leven te houden en herplaatst te zien worden, nadat zijn gedrag opnieuw door een specialist werd ge-evalueerd. Het bericht dat naar buiten werd gebracht door de dierenbescherming over zijn nieuwe thuis, is voldoende informatie voor buitenstaanders om het boek mee te kunnen sluiten.

De nieuwe bazen zeggen niks. Dus  akita Djeno is vermoord

Kun je het je voorstellen? Je adopteert een akita uit je buurland waar maandenlang iedereen een mening over had. Waarbij mensen zijn verzorgers in het asiel bedreigden en dreigden de directeur van de Nederlandse dierenbescherming iets aan te willen doen. Zou jij je dan vrolijk melden in de betreffende groepen om te vertellen hoe leuk je het met Djeno hebt? Ik zou me volgens mij bijna als een kluizenaar gaan gedragen. Puur uit angst dat ze die hond strakjes nog eens uit mijn handen zouden grissen. Want de enige persoon die het zou verdienen om hem in huis te nemen, mag dat “plotseling” niet meer. De nieuwe bazen zijn aan niemand verplicht (behalve misschien aan de Dierenbescherming als hier afspraken over zijn gemaakt) om openbaar te melden hoe het Djeno vergaat. En ze zullen, al hadden ze dit uit eigen beweging willen doen, al snel zijn afgeknapt door de agressiviteit en negativiteit die er heerst op Social Media rondom Djeno’s tweede kans.

Niemand heeft een recente foto. Dus akita Djeno is vermoord

Akita Djeno
De foto van Djeno, gemaakt bij zijn nieuwe baasjes in Duitsland

Weer gaat hier hetzelfde op als hierboven: De nieuwe bazen zijn niemand iets verplicht! Toen Djeno pas herplaatst was, werd er een foto gedeeld waarin je hem in zijn nieuwe thuis zag. Hij zag er goed uit. Droeg niet meer de halsband die het asiel hem gaf en was in een andere omgeving dan op alle tot dan toe bekende foto’s. Prachtig dat die foto er was. Maar ook hier werd meteen van gezegd dat dit wel een oude foto moest zijn en dat men niet geloofde dat dit een recente foto van Djeno was. Om moedeloos van te worden!

Koeien zijn niet agressief. Dus akita Djeno is vermoord

Akita Djeno
Bron: Landidee.nl

Djeno is overleden aan verwondingen die hij opliep toen hij twee weken geleden een wei met koeien en kalveren inrende. “Kolder!”. Dat is wat de complot-theoristen meteen riepen. “Koeien zijn niet agressief” riep nog iemand. “Wat een slechte smoes om te verbergen dat ze hem toch hebben ingeslapen!” En de hele kudde (haha) volgde.

Dat koeien rustige en relaxte wezens zijn is een feit. Maar…heb je met moeders en kroost te maken, dan wordt het een ander verhaal, waarmee ook  dit stukje van het complot weer kant noch wal blijkt te raken. Jonge kalveren kunnen erg nieuwsgierig zijn en nietsvermoeden op wandelaars of andere bezoekers af stappen. Boeren en deskundigen raden mensen altijd aan om het kalf niet aan te raken aanraken of aan te moedigen tot contact, omdat de moederkoe hierin een bedreiging kan zien en haar kalf verdedigen. En hierbij zijn bij de moeder alle middelen geoorloofd. Mama koe zal bezorgd zijn geweest om het leven van haar kalf toen Djeno van de lijn los raakte en de wei in kwam. Een tragisch maar logisch potje zelfbeschermende actie van moeders werd Djeno hierbij dus fataal. Ik kan hieraan helemaal niks ontdekken dat zou wijzen op een leugen. Bovendien zou dit wel een erg ver gezochte smoes zijn van de dierenbescherming.

De dierenbescherming kreeg ook nog de wind van voren over de timing van de mededeling dat Djeno was overleden. Want hij was “al twee weken” dood toen zij het bericht uitdeden. Gek genoeg staan de complot-theoristen er niet bij stil dat dit misschien komt, doordat de baasjes zelf eerst dit verdriet hebben verwerkt alvorens de Dierenbescherming in te lichten. Of misschien hebben ze gewacht met het naar buiten brengen van deze informatie, omdat ze de bui al voelden hangen. De niet-gelovers die weer stampij zouden maken.

In Duitsland mag je geen Akita hebben. Dus akita Djeno is vermoord

Dit is het meest recente bewijsstuk dat de aanhangers van de moord-theorie willen aanhangen. Ze beroepen zich op een redelijk vaag artikel waarin het woord “Akita” niet 1x voorkomt. Maar hieruit zouden we wel moeten concluderen dat het een ras is dat je niet mee mag nemen als je naar Duitsland verhuist? “Djeno kan onmogelijk in Duitsland wonen, want hier mag je helemaal geen Akitas houden”. En dus is de conclusie, wederom, dat hij in het geniep werd ingeslapen. Maanden geleden al. Hoe pijnlijk moet dit zijn voor de baasjes die nu tranen laten om zijn overlijden. Hoeveel respect heb je dan eigenlijk voor de mens achter het dier?

Om deze theorie te ontkrachten, volstaat het om een kijkje te nemen op Wikipedia en hier te zoeken naar “Rassenliste”. Op geen enkele lijst (verbod op invoeren/predikaat “gevaarlijk”) komt de Japanse of Amerikaanse Akita voor. Duitsland heeft zelfs drie rasverenigingen die de Akita vertegenwoordigen. Bovendien is Duitsland geregeld gastheer voor Nationale en Internationale hondenshows waar natuurlijk ook Akitas aan mee doen. Wil je de informatie op wikipedia nalezen? Dat kan hier: KLIK!

Benieuwd naar de rasverenigingen? Klik dan op de afbeelding.

Akita Djeno

Akita Djeno

Akita Djeno

Nu weet ik dat informatie op Wikipedia door Jan en alleman kan worden aangeleverd en aangepast. Daarom zocht ik contact met de Nederlandse Rasvereniging. Ook zij bevestigen: De Akita is GEEN verboden ras in Duitsland.

Wel is het zo dat je voor bepaalde rassen in Duitsland aan strenge regels moet voldoen om een hond van dat ras in je bezit te hebben. Zo kan het zijn dat je een bewijs van goedkeuring van politie of gemeente moet hebben. En je leest ook dat je met bepaalde rassen niet welkom bent op openbare plekken, zoals braderieen en dorpsfeesten. Maar met een akita? Daarmee mag je overal komen!

Djeno is gevaarlijk.

Nu is het argument ook dat hij in Duitsland niet welkom zou zijn, omdat hij het stempel “gevaarlijk”  zou hebben vanwege zijn eerdere negatieve gedrags beoordeling. Ook dit is onzin! Bij het opnieuw afnemen van een gedragstest kwam Djeno als NIET gevaarlijk en herplaatsbaar uit de test. En een Akita zonder het stempel gevaarlijk…Die is ook overal in Duitsland van harte welkom!

Zo. Namens Djeno het weerwoord op alle agressie, leugens en complotten. Djeno heeft een leven vol tegenslag gekend. Maar vermoord? Dat is deze prachtige ziel zeker niet!

Djeno: Rust zacht

Let it go…

Foto: www.zandvoortsecourant.nl
Akita Djeno