Urajiro bij de Shiba

We adopteerden vier jaar geleden een “Black and Tan” teefje. En ik kreeg het maar niet voor elkaar om die kleuraanduiding te snappen…Ze heeft toch drie kleuren? Zwart (Black), Roodbruin (Tan) en Wit? Heet het dan niet Tricolor? En rode en sesam Shiba’s, die zijn toch ook Rood mét wit?

Urajiro
Black and Tan? Toen we Kimi net adopteerden snapte ik die aanduiding niet meteen. Ze heeft toch drie kleuren?

Toen ik me eenmaal ging verdiepen in de rasstandaard en de geschiedenis van het ras, kwam ik erachter dat er achter die witte kleur een hele filosofie schuil gaat. Dat deze zelfs kenmerkend is voor het ras! En ze noemen die prachtige witte aftekening het “Urajiro”. En dit “Urajiro” komt bij alle kleuren voor. Ja…zelfs bij witte Shiba’s!

Urajiro, wat betekent het?

Urajiro (裏白) is een samenvoeging van twee woorden. “Ura” betekent zoveel als “andere kant”, “binnenkant” of “het tegenovergestelde”. Jiro, eigenlijk Shiro, betekent “wit”. Met deze uitleg erbij is meteen duidelijk wat er met Urajiro wordt bedoeld. “Witte onderkant”. Een contrasterende witte aftekening in de vacht van de Shiba. De vacht is echter niet spierwit, maar heeft een warme, creme-gloed.

Urajiro Volgens de rasstandaard

Volgens de rasstandaard die werd opgesteld in Japan, en wordt bewaakt door de JKC (Japanese Kennel Club), hoort Urajiro bij elke Shiba voor te komen op de volgende plekken:

  • De zijkant van de snuit en de wangen
  • De onderkant van de kaak en nek
  • Op de borst en buik (een duidelijke grote witte baan op de borst en vlak daarboven een lichtere streep is zeer gewenst!)
  • Onderkant van de staart
  • Binnenkant van de poten.Witte tenen of voetjes zijn overigens ook zeer wenselijk!

    Bij Ebi is de tweede witte rand die het Urajiro dient te hebben in de hals heel goed zichtbaar. Het is net een bontkraagje :)
    Bij Ebi is de tweede witte rand die het Urajiro dient te hebben in de hals heel goed zichtbaar. Het is net een bontkraagje 🙂

Pinto

Urajiro
Lulu The Shiba Inu. Prachtige Pinto dame!

Heeft een Shiba (Creme Shiba’s uitgezonderd natuurlijk) Veel meer wit of witte vacht op plekken die niet in dit lijstje staan, dan noem je het een “Pinto Shiba”. Dit staat los van het Urajiro, maar is een hele uitgesproken tekening in de vacht. Niks mis mee, prachtige hondjes, maar officieel is het, voor de Raad van Beheer en rasverenigingen, een zogenaamde “niet erkende vacht”. Net als Creme en langhaar. Dit heeft echter niks te maken met de gezondheid of het karakter van het dier, maar is nu eenmaal zo geregeld 🙂 Al zou je hond paars met gele stippen zijn…als hij gezond en gelukkig is, klinkt de benaming “niet erkend” misschien wat heftig, maar er is niks heftigs aan voor jou als eigenaar 🙂

Zichtbaarheid

Vooral bij de Creme Shiba is het bijzonder om te weten dat ook zij Urajiro bezitten. Als je kijkt naar de vacht, zie je dat deze heel vaak toch nog een hele lichte rode gloed heeft. En op de plekken waar het Urajiro zit, is die rode gloed niet aanwezig. Als je heel goed kijkt, zie je dat Yuu een rode gloed op zijn neus heeft. Verder naar beneden, op de wangen en hals, is de vacht puur creme van kleur, zoals het Urajiro hoort te zijn. Net als zijn voetjes. Ook die zijn witter dan de rest van zijn pootjes. Zoals je las, een ontzettend wenselijke eigenschap voor alle Shiba’s!  Wat ook een leuk weetje is, is dat elke Shiba op ongeveer dezelfde plek als het borst-urajiro, een aantal weerborstels in de vacht heeft. Bij de Creme Shiba lijkt het Urajiro daardoor dus toch zichtbaar 🙂

Urajiro
By Yuu zie je heel duidelijk de weerborstels in de vacht.

Uniek

Vooral het Urajiro op de borst is een kenmerk dat bij elke Shiba uniek is. Baasjes zullen hun eigen hond zonder enige problemen herkennen aan die tekening alleen al! Het is zelfs zo dat sommige fokkers aan het Urajiro van honden kunnen zien of het hun nakomelingen zijn of niet. Het is niet bewezen dat de vorm van het Urajiro erfelijk wordt doorgegeven, maar als je de foto hier beneden bekijkt, is het niet te ontkennen dat er in dezelfde familie vaak een bekende tekening telkens weer opduikt (Zoals bij Jinzu en Ichigo). Sommige baasjes zien er een adelaar in, hartjes of zelfs een hint naar een bestaan als Musketier 🙂

Geduld loont

Als Shiba pups geboren worden, hebben ze niet altijd meteen Urajiro. En zelfs als ze opgroeien, kan het jaren duren voordat het Urajiro zich uiteindelijk manifesteert. Je ziet dit vooral bij Black and Tan Shiba’s goed. Bij geboorte zijn er kleintjes bij die bijna gitzwart ter wereld komen. In de loop van de eerste acht weken zie je het Urajiro voor je ogen verschijnen! Omdat het contrast in vachtkleur bij Black and Tans het grootst is, lijkt het ook alsof het Urajiro zich bij hen het snelst ontwikkelt. Maar…dat is gezichtsbedrog:) Het is bij deze kleur gewoon heel goed zichtbaar hoe die kleur zich ontwikkeld. Voordat het Urajiro bij de Black and Tan helemaal “af” is gaan er, net zoals bij de andere kleuren, vaak maanden of zelfs jaren overheen.

Bij Black and Tan pupjes zie je het Urajiro heel goed tot ontwikkeling komen in de eerste acht weken.
Bij Black and Tan pupjes zie je het Urajiro heel goed tot ontwikkeling komen in de eerste acht weken.

Ook bij Sesam Shiba’s duurt het soms wel tot vijf jaar voordat het Urajiro zich op de juiste plekken laat zien. Vaak zie je dan wel al een verkleuring van de vacht op die plekken die in de loop der jaren steeds wat lichter optrekken.

Bij Emi ontwikkelt het Urajiro zich nog steeds. Deze Sesam dame is een echte toverbal!
Bij Emi ontwikkelt het Urajiro zich nog steeds. Deze Sesam dame is een echte toverbal!

Veel pups worden geboren met een kenmerkende witte vlek op de borst, die je zou kunnen verwarren met Urajiro. Dit is echter “gewoon”  een witte tekening. Als de hond volwassen wordt, ontwikkelt het Urajiro zich om die tekening heen. Dat is goed te zien op de foto van Aiko.

Urajiro
Als pup had Aiko een hele duidelijke witte vlek op haar borst. Door het doorkomen van het Urajiro bijna niet meer zichtbaar.

 

Geen Urajiro, toch een echte Shiba!

minoshiba1
De Mino Shiba. Een rasechte Shiba-variant die geen Urajiro heeft.

Heeft een Shiba, zoals wij hem hier kennen, geen Urajiro, Dan kun je er vanuit gaan dat het geen raszuivere Shiba is. Urajiro IS wat een Shiba een Shiba maakt. Er bestaan echter Shiba’s die geen enkel Urajiro bezitten. Dat zijn de hondenrassen in Japan die regionaal gezien met “Shiba Inu (kleine hond)” worden aangeduid. Dat is dus iets anders dan het ras Shiba dat wij hier kennen. Je kunt over deze rassen in DIT artikel meer lezen.

Urajiro…Een onmiskenbaar stukje stralende vacht dat van elke Shiba een unieke personality maakt dus:) Zelfs als hij er te veel van heeft, of het mist…Urajiro maakt dat jij je hondje altijd uit duizenden kunt herkennen!

 

Foto boven artikel: Luna <3