Teken: Ziekte en preventie

Elk jaar als de bloemen beginnen te bloeien en het bos veranderd in een groene oase, zijn ze weer het gesprek van de dag voor hondenbezitters en natuurliefhebbers: Teken. En, nu ons koude kikkerlandje vergeten lijkt om ons een paar echte winters te geven, zijn teken in steeds grotere getalen aanwezig. Gisteren kon je al lezen wat je moet doen als je een teek vindt op je eigen lichaam of dat van je huisdier. Vandaag meer informatie over de ziektes die ze overbrengen en hoe je dit kunt voorkomen.

Teken concentratie Nederland

Wat is een teek nu eigenlijk?

Honden en tekenWereldwijd komen er, net als bij andere diersoorten, verschillende soorten teken voor. Het zijn spinachtige insecten die zich ontzettend thuis voelen in bossen, struine, gras, duine, heides en zelfs stadsparken. Teken kunnen niet springen of vliegen. Ze komen al kruipend of klimmend op hun “gastheer” terecht. Wat een teek uniek (en daardoor ook een rotbeest ūüėČ ) maakt, is dat er geen scheiding is (een nek zeg maar) tussen het hoofd en het lijf. Deze fysieke eigenschap maakt dat je heel secuur en voorzichtig te werk moet gaan als je een teek wil verwijderen bij jezelf of je huisdier. Hierover kon je al lezen in een eerder artikel: “Teken verwijderen. The good, the bad and the ugly” hier op Shibalog.

Teken en de ziektes die ze overbrengen

Als je aan teken denkt, denk je meteen aan de ziekte van Lyme. Maar er zijn nog veel meer nare en chronische aandoeningen die teken kunnen overbrengen.Voor een compleet overzicht van de ziekten die overgedragen kunnen worden op mensen kun je een kijkje nemen op de website www.tekenbeetziekten.nl. In dit artikel zal ik slechts een paar ziekten benoemen die ook voor onze viervoeters erg gevaarlijk zijn.

stichting tekenbeetziektenLYME

De Ziekte van Lyme is een ernstige aandoening voor mens en dier. Het wordt veroorzaakt na een besmetting van de Borrelia bacterie na de beet van een teek. We zien het steeds vaker in Nederland voorkomen. Mits in een vroeg stadium behandeld is de prognose goed. Tekenpreventie is de belangrijkste maatregel om de ziekte te voorkomen.

BABESIOSE

Babesiose wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet Babesia canis. Deze leeft in de rode bloedcellen van de ge√Įnfecteerde gastheer. De teken die deze parasiet bij zich dragen konden voorheen in Nederland niet overleven, maar door de zachtere winters zijn ze tegenwoordig wel in Nederland aanwezig. Vanaf het moment dat een teek begint met bloedzuigen duurt het ongeveer 3 dagen voordat de ziektekiemen worden overgedragen op de hond. De ziektekiemen dringen door in de rode bloedcellen en gaan zich daar vermenigvuldigen. Dit zorgt ervoor dat de rode bloedcellen openbarsten.

ERLICHIOSE

Ehrlichiose is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten die in bepaalde witte bloedcellen leven. Ehrlichiose heeft, wanneer de hond niet behandeld wordt, vaak een dodelijke afloop of krijgt een chronisch verloop. Ook na een behandeling blijft de ziekte soms chronisch aanwezig. Er ontstaat dan een zeker evenwicht tussen de ziekteverwekker en het immuunsysteem van de hond. De hond is niet echt ziek, maar ook niet fit. De symptomen kunnen terugkomen als de hond stress heeft of een periode van verminderde weerstand door ziekte of medicijngebruik doormaakt.

(Voor uitgebreide informatie en een lijst met symptomen: www.dierenartsvankessel.nl)

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen…Dat gaat natuurlijk ook op voor tekenbeten en hun gevolgen. Hoe voorkom je nu dat die viezerikken zich tegoed doen aan jouw bloed of dat van je viervoeter?¬†En wat doe je als je geen voorstander bent van chemische bestrijdingsmiddelen die je je hond toedient of om doet?

Kunstmatige Preventie

De meest effectieve en agressieve manier om een tekenbeet te bestrijden, is een “chemical war”. Omdat ik “chemische preventie” wel erg heftig vind klinken, noem ik het “kunstmatig”. Omdat je met niet-natuurlijke producten aan de slag gaat. Er zijn natuurlijk veel meer middelen op de markt dan het handjevol dat ik hier deel, maar dit zijn de meest gebruikte middelen. Over elk middel zul je op internet goede en slechte verhalen vinden. Persoonlijk heb ik met de eerstgenoemde, de serestoband, goede ervaringen. Een echt paardenmiddel als je in een gebied woont dat vergeven is van teken! Het voordeel is dus dat je er zo goed als zeker van kunt zijn dat teken zich niet aan je dier hechten. Het nadeel is dat je, omdat er met redelijk heftige stoffen gewerkt wordt, vaak moet uitkijken met kleine kinderen of andere huisdieren die je dier aanraken, schoonlikken etc.

Informatie en uitgebreide bijsluiters: Medpets.nl

Seresto band

honden en teken seresto

Seresto is een innovatieve, geurloze en waterbestendige halsband ter preventie en bestrijding van vlooien, teken en luizen bij honden. De halsband met een werkingsduur tot 8 maanden geeft continu een lage dosering van de werkzame stoffen imidacloprid en flumethrine vrij.

Dieren die de halsband dragen zouden niet in hetzelfde bed mogen slapen als hun eigenaars, in het bijzonder bij kinderen.

Scalibor

honden en teken scalibor

De geurloze Scalibor Protectorband voorkomt het bloedzuigen door zandvliegen en hartwormmuggen en werkt bestrijdend en werend tegen teken bij honden. Tevens werkt de band preventief tegen door deze parasieten overgedragen (dodelijke)ziekten. De Scalibor Protectorband heeft een werkingsduur van 5 tot 6 maanden. De Scalibor tekenband is op maat te maken en af te knippen.

Dieren die de halsband dragen zouden niet in hetzelfde bed mogen slapen als hun eigenaars, in het bijzonder bij kinderen.

Advantix

honden en teken advantix

Advantix is een snelwerkend middel dat vlooien, teken en luizen doodt. Ook is het een middel dat teken, zandvliegen, muggen en stalvliegen afweert. Advantix zorgt voor het zogenoemde hot foot effect. Teken die terechtkomen op de vacht van de behandelde hond reageren alsof ze op een hete plaat lopen. Ze hebben geen tijd om zich vast te hechten en vallen op de grond waar ze sterven.

Frontline Combo

Frontline Combo is een combinatieproduct omdat het twee verschillende actieve bestanddelen bevat. Daarom doodt Frontline Combo naast volwassen vlooien en teken ook de eieren en larven van vlooien. Dit middel wordt door de meeste dierenartsen standaard gebruikt om de hond te ontvlooien en daarmee meteen tegen teken te beschermen.

honden en teken frontline combo

Natuurlijke Preventie

Ben je, net als ik, geen groot voorstander van kunstmatige middelen en woon je in een gebied waar de tekenpopulatie niet extreem hoog is, dan zijn ook natuurlijke middelen zeker aan te raden bij de preventie van teken.

Knoflook

Honden en teken rodi schapenvet knoflook

 

Knoflook is, in grote hoeveelheden, schadelijk voor je hond. In kleine hoeveelheden, zoals in de schapenvet tabletten van Rodi, kan het geen enkel kwaad! Door je hond, afhankelijk van zijn formaat, 1-3 tabletjes per dag te geven, weer je teken en vlooien. Bovendien is het schapenvet een ontzettend gezonde toevoeging aan het dieet van je viervoeter:) Omdat in onze omgeving op dit moment geen hoge concentratie teken is, is dit voor ons de ideale manier om Kimi op een veilige (en smakelijke!) manier te beschermen tegen teken en vlooien.

Etherische Olie

Honden en teken etherische olie

Een paar druppels etherische olie, met werkzame stoffen die teken weren, kunnen een goed natuurlijk alternatief zijn voor de druppels van bijvoorbeeld Frontline of Advantix. cdVet is een goed voorbeeld van een tekenwerende olie. De geur van cdVet Teek & Vlo exit is voor mens en dier onschadelijk, maar voor insecten en andere plaaggeesten ondraaglijk. Als de hond behandeld is kan hij meteen weer aangeraakt worden. Meer informatie: KLIK!

Amber

Honden en teken amber

Zelf zou ik niet zo snel vertrouwen op de werking van een steen…Maar als je in een gebied woont waar teken nauwelijks voorkomen, is het wellicht toch een optie. En daarbij…het is een mooi steentje om aan de halsband erbij te hangen, toch? ūüôā¬†Volgens de kenners¬†werkt amber (ook wel bekend als Barnsteen) goed tegen vlooien en teken. Het angst en onzekerheid en helpt honden die moeite hebben om voor zichzelf op te komen. Het helpt bij oorproblemen, pollenallergie, (kennel)hoest, koortsverlagend, reuma, oogklachten, maagklachten, artrose en suikerziekte. Meer informatie: KLIK!

Tickless

honden en teken tickless

Dit kleine electronische apparaat, dat als een hanger aan halsband of tuig bevestigd kan worden, is de ideale oplossing om teken en vlooien weg te houden bij honden en kattten. Ecologisch verantwoord en niet giftig. TickLess Pet werkt met ultrasone geluidsgolven, onschadelijk en niet waar te nemen door zowel mens als dier, maar zeer storend voor teken en vlooien.

Een behoorlijk revolutionair hangertje vind ik. Voor mens en dier. Met twee kleine nadelen: Heb je een waterrat in huis, dan verzuipt de Tickless met hem mee;) En als de batterij leeg is, zul je een volledig nieuw apparaatje moeten aanschaffen. Meer informatie: KLIK!

CHECK, CHECK, TEST, TEST

Afsluitend nog een handige tip. Veel mensen denken dat, als de teek jou of je huisdier daadwerkelijk besmette met de ziekte van Lyme, je een rode kring op de huid ziet ontstaan. Niet helemaal waar…In 20%-40% van de gevallen is er geen rode kring zichtbaar.¬†Wil je zeker weten of de teek die jou of je dier beet, Lyme bij zich droeg? Dan kun je een teken test halen bij de dierenwinkel of drogist.

 

honden en teken test de teek