Teken verwijderen: The good, the bad and the ugly

Onze grootste kleine vijand. De teek. Een populair gespreksonderwerp voor hondeneigenaars nu de zomer nadert. Wat te doen als de teek eenmaal “beet” heeft en zich tegoed doet aan het bloed van je hond, kat of jezelf? Tientallen tips zag ik al voorbij komen via internet en social media. En sommige van deze tips zijn ronduit levensgevaarlijk! Daarom in dit artikel de juiste manieren om teken te verwijderen en een waarschuwing met uitleg bij de gevaarlijke tips en hoaxes die de ronde doen.

Do’s: Teken veilig verwijderen.

Verwijder teken altijd zo snel mogelijk! Check jezelf en je hond daarom even goed na elke wandeling die je maakte door het bos, gras, struikgewas of stadspark. Heb je een kat die graag buiten op avontuur is? Controleer hem dan zeker ook als hij zijn avondeten komt claimen;) Hoe eerder je een teek ontdekt -en dus verwijderd-, hoe minder de kans op ziektes en ongemak!

Ik heb een zeer bedreven dierenartsassistente wel eens een teek ziek verwijderen met haar handen. Met duim en wijsvinger pakte ze het lijfje vast en met een snelle ruk en draai verwijderde ze lijf én kop. Ideaal…Maar de gemiddelde hondeneigenaar zal die behendigheid misschien niet hebben. Sterker nog: Ik zou altijd het zekere voor het onzekere nemen en de teek met een geschikt hulpmiddel verwijderen!

TEKENTANG

Veilig teken verwijderen tekentang

Met de tekentang pak je de teek tegen de huid aan vast. Terwijl je het drukknopje bovenop de tang indrukt. Zit de tang op de juiste plek, dan laat je het knopje los en trekt de tang de teek voorzichtig uit de huid los.

TEKENKAART

Veilig teken verwijderen tekenkaart

Super handig om in je portemonnee mee te nemen! Het kaartje heeft de grootte van een pinpas. Je schuift het “mondje” tussen de huid en het tekenlijf en wipt het er voorzichtig uit.

TEKENLEPEL

Veilig teken verwijderen tekenlepel

De lepel werkt eigenlijk hetzelfde als de tekenkaart. Het verschil is, dat je met de lepel meer een scheppende beweging maakt om de teken te verwijderen.

KOEVOETJE

Veilig teken verwijderen koevoet

Bij dit handige dingetje denk ik nog altijd aan het TV programma “Breekijzer” van Pieter Storms. Remember? 😉 Je kiest het juiste formaat koevoet (er zitten er standaard twee in de verpakking) en “krikt” de teek voorzichtig los. Nog niet volgezogen teken kun je verwijderen met de kleine koevoet. “Dikke rakkers” met de grote.

LASSO

Veilig teken verwijderen lasso

Voor de echte cowboys en cowgirls kan een echte lasso niet ontbreken natuurlijk. Je “werpt” je lasso om de teek heen, daar waar zijn lijf stopt en je huid begint, en je trekt de lasso voorzichtig aan. Daarna trek je, voorzichtig en met een draaiende beweging, de teek uit de huid.

Dont’s: Onveilige tips en HoaxesTeken verwijderen hoax

Wat ik misschien nog belangrijker vind dan het benoemen van manieren om teken te verwijderen, is het benoemen van de gevaarlijke tips en trucjes die de ronde doen! Het komt er over het algemeen op neer dat je de teek enorm laat schrikken, ziek maakt of volledig lazarus laat worden…Levensgevaarlijk! En ik zal je uitleggen waarom.

Ieder levend wezen dat je laat schrikken, ziek maakt of stomdronken voert, zal hierop instinctief reageren. Zowel ziekmakerij als schrik levert bij teken een hele gevaarlijke reactie op: Ze braken! De maaginhoud van deze kleine monsters zit vol met ziektemakers en soms bloed van andere gastheren waaraan ze zich al te goed doen. Je kunt je wel voorstellen welk effect dat kan hebben op jezelf en je hond.

Teken hebben daarnaast een hele lage ademfrequentie. Ze ademen slechts 3-15 keer per uur. Voordat ze echt bedwelmd raken van irriterende stoffen als alcohol en zeep, ben je uren verder! Uren die je veel beter kunt besteden aan een ritje naar de dierenwinkel voor een tekentang als je die nog niet in huis hebt!

Ik zet voor de zekerheid nog even alle “hoaxes” over het verwijderen van teken voor je op een rijtje:

KATOEN EN AFWASMIDDEL

Teken verwijderen hoax

Dit is een vrij hardnekkige Hoax die bovendien nogal wat geloofwaardigheid met zich mee draagt, omdat de bedenker van deze manier om teken te verwijderen een schoolverpleegster zou zijn. En ja…juffen weten alles, toch? Jammer genoeg is er nooit een juf geweest die dit bedacht…Waar dit linke idee wel vandaan komt is een raadsel.

Het idee is dat je een wattenprop of wattip drenkt in afwasmiddel en de prop 10-20 tellen op de teek drukt. Het effect zou zijn dat de teek los laat en zich aan de wattenprop vast houdt…HOAX!
Het daadwerkelijke effect is dat de teek geirriteerd raakt vanwege het afwasmiddel en zijn maaginhoud leegt in de bloedbaan van zijn gastheer.

(ALCOHOL)VERGIFTIGING

Teken verwijderen hoax

Een hele oude truc, een beetje uit grootmoeders tijd misschien, is het bedwelmen van de teek met alcohol of waterstofperoxide. Het diertje zou dan op termijn door een vergiftiging los laten en sterven. Je kunt op deze manier uiteraard de teken verwijderen. Maar voordat hij sterft zal hij, jawel, nog even zijn maaginhoud dumpen in de bloedbaan van je hond, kat of jezelf. Met alle voorgenoemde gevolgen van dien!

Alcohol of een ander ontsmettingsmiddel is natuurlijk wel aan te raden om de huid mee te ontsmetten nadat je de teek hebt verwijderd.

DE FIK ERIN!

Teken verwijderen hoax

Hoe reageer jij als mens wanneer je je hand verbrand aan de oven of aan een kaart? Je schrikt en je trekt je hand snel terug! Hoe reageert een teek als je hem wil verwijderen door er een brandende lucifer aan te houden? Juist…Die schrikt zich een hoedje, braakt en laat daarna los om 112 te bellen 😉 Resultaat: De bloedbaan van de gastheer zit vol braaksel met ziekmakers. En met een beetje pech houdt je huisdier (of jijzelf) hier nog een brandwond aan over ook!

WEG ERMEE!

Ter afsluiting nog een tip om teken veilig weg te gooien. Het diertje leeft immers nog als je het hebt verwijderd. Terug “uitzetten in het wild” is geen strak plan…Het dier zal een aantal dagen teren op het bloed dat hij opnam en daarna een nieuwe gastheer zoeken. Door het toilet spoelen wil meestal wel lukken, maar soms blijven ze drijven…Je kunt de teek het beste in een afgesloten doosje stoppen samen met een wattenprop die in alcohol is gedrenkt. Een dag of wat later is de teek dood en kun je hem, samen met de wattenprop, bij het vuilnis gooien.

ZIEKTE EN PREVENTIE

Vookomen is beter dan genezen! Daarom morgen een artikel vol informatie over de ziektes die teken overbrengen en de preventie!