Nadat we Kimi adopteerden, kreeg ze thuis een eigen “laatje”. Hierin liggen haar paspoort, haar borstels, oordruppels, honingzalf. En haar stamboom. En die stamboom intrigeerde me eigenlijk al vanaf het begin. Hij stond vol ingewikkelde namen van voorouders zoals “FIRE DRAGON HNEDA TVRZ” en “ARIYEK-MALEYGMYUTS TOMOMI INOUE”. Ik vond het vooral een leuk extraatje. Weten hoe haar opa en oma en hun ouders heten. De meerwaarde van het hebben van een “stamboom Shiba” drong pas later tot me door.
Na een paar maanden begon ik me, via de website van de Raad van Beheer, toch eens wat meer te verdiepen in die stamboom. En wat blijkt? Je haalt er zo ontzettend veel informatie uit! Daarom, in dit artikel, een uitleg van hoe de online afstammings gegevens van de Raad van Beheer werken en wat ze je vertellen. Je kunt, als je de stamboom gegevens van je eigen schat kent, zijn of haar stamboom nummer, chipnummer of naam gebruiken om deze informatie op te zoeken. Heb je die niet, maar vind je het wel interessant? Gebruik dan Kimi’s stamboom nummer maar: 2572003
Informatie over je eigen hond
Wanneer je op de website van de Raad van Beheer naar “Generaties en gezondheid online” gaat, links in het menu, kun je via het chipnummer, stamboom nummer of de stamboomnaam van je hond, zijn of haar gegevens erbij zoeken. Het eerste dat je ziet is een soort samenvatting. Je ziet als het ware de N.A.W. gegevens van je hond.
In de database zijn uitsluitend gezondheidsuitslagen opgenomen van screeningsonderzoeken die door de Raad van Beheer geprotocolleerd en geadministreerd worden. Bij de Shiba wordt, en dit is vanuit de rasvereniging verplicht, getest op Heupdysplasie, Patella Luxatie en Oogafwijkingen. Helaas is Patella Luxatie (knie afwijking), nog niet opgenomen, maar wel staan de uitslagen van HD (Heupdysplasie) en erfelijke oogafwijkingen ( die is beperkt geldig! ), in de stamboom online van de Raad van Beheer.
Zie je, zoals bij Kimiko, geen uitslagen staan bij het stukje “gezondheidsonderzoeken, dan is de kans zeer groot dat deze onderzoeken nooit gedaan zijn bij de betreffende hond. Op zichzelf is dat geen drama. Pups die als huishond het nest verlaten, worden immers niet getest. In Kimi’s geval ligt het anders. Zij heeft in een ‘vorig leven’ meerdere nesten op de wereld gebracht. Door het ontbreken van testen bij haar als moeder, is het voor de pupkopers dus maar de vraag of hun hond gezond is en zal blijven op termijn. Oriënteer je je op de aanschaf van een pup met stamboom? Check deze gegevens dan zeker van de ouderdieren. Je zadelt jezelf en de pup mogelijk met ontzettend veel narigheid op, op het moment dat de erfelijke afwijkingen zich openbaren. En een goede fokker? Die neemt dat risico onder geen beding!
Informatie over de ouderdieren
Wat voor elke pup eigenaar misschien nog wel belangrijker is dan de gegevens over zijn eigen hond, zijn de gegevens over de ouders en grootouders.
Als deze honden ook zijn opgenomen in de database van de Raad van Beheer, dan is de naam blauw gekleurd en kun je er op klikken. Je ziet dan eenzelfde scherm als bij je eigen hond, met alle informatie over pa of ma, opa of oma. Is de naam niet blauw? Dan geef ik je verderop in dit artikel een link naar een andere website waar je heel veel Shiba’s kunt terugvinden.
Wat hier erg belangrijk is, als je wil weten of je hond op een verantwoorde manier gefokt is, zijn natuurlijk de gezondheidsuitslagen. Als voorbeeld heb ik even de gegevens erbij gepakt van Kimiko’s vader, Fire Dragon Hneda Tvrz. Wat mij meteen opvalt, is dat de uitslag voor Heupdysplasie alles behalve rooskleurig is. Zoals je op deze pagina van mijn website kunt lezen, betekent HD-D niet veel goeds.
Voor het welzijn van de nakomelingen is het absoluut niet wenselijk dat er gefokt wordt met honden met een HD-C, laat staan een HD-D uitslag. Toegegeven, wanneer de moeder goede uitslagen heeft, wordt de kans weer verminderd dat de pups op termijn last krijgen van hun heupjes, maar je moet het risico gewoon niet willen nemen. Dan ga je gokken… Dit geldt natuurlijk niet alleen voor HD, maar ook voor de oogonderzoeken (die elke 2 jaar opnieuw gedaan moeten worden!) en Patella Luxatie. Honden kunnen aan zowel HD als Patella Luxatie operatief goed geholpen worden, waardoor je misschien niks geks ziet aan het gangwerk van de ouderdieren als je ze ontmoet. Bekijk daarom altijd even goed de informatie in het online stamboek!
Een lesje geschiedenis
Naast de website van de Raad van Beheer zelf, is het ook erg interessant om de voorouders er eens via google bij te zoeken. Vaak vind je dan zelfs foto’s en showuitslagen terug van meerdere generaties! Vooral de foto’s vond ik erg leuk om te zien. De meest bijzondere is voor mij deze. De hond op de foto is de reu die 13 generaties geleden zorgde voor de lijn waaruit Kimi uiteindelijk 75 jaar later geboren is. Zijn geboortejaar, 1930, is voor het ras erg bijzonder. Rond het begin van de vorige eeuw was de Shiba, zoals je bij de Rasstandaard op deze website kunt lezen, namelijk zo goed als uitgestorven. Ishi Go Shimane Yamashita is dus zeer waarschijnlijk een van de originele Shiba’s die zijn teruggefokt door de Nihon Ken om het ras opnieuw zo zuiver mogelijk in stand te kunnen houden. Een bijzonder heerschap dus! Vooral de oudere generaties vind je vaak nog terug op de website Shibainu.fr. Door hier te zoeken op de namen die bij de Raad van Beheer niet zijn opgenomen in de lijst, kom je ontzettend veel te weten over de afstamming van je eigen Shiba!
Broers en Zussen
Als je een Shiba op volwassen leeftijd adopteerde, is de kans groot dat je niet weet of er broers of zussen zijn. Heeft je hond een stamboom, dan kun je met een heel slim trucje op de site van de Raad van Beheer zoeken of er nog broertjes en zusjes zijn! Door het laatste cijfer van het stamboom nummer naar boven of beneden te wijzigen en dan te zoeken, vind je namelijk de nestgenootjes. Ik deed dit voor Kimiko en ontdekte dat ze maar liefst 2 broers en 2 zussen heeft. De moppies heten, op volgorde van nummer Macho, Sulo, Kimiko, Kyra en Kiera (Stamboom nummers 2572001 tot en met 2572005). Je komt er niet achter waar ze nu wonen en of ze nog leven, maar het is toch een leuk extraatje om te zien met welke hondjes ze de boel onveilig maakte die eerste acht weken:) Heb je goed contact met de fokker? Dan kun je via die weg misschien eens vragen naar foto’s of informatie over de broers en zussen en waar ze zijn gebleven:)
Nakomelingen
Adopteerde je net als wij een Shiba met een stamboom die bij een fokker als fokteefje diende? Of heb je een reu die als dekreu diende? Misschien heb je wel een hond geadopteerd waarvan je dit niet weet, maar waarvan je wel de gegevens kent zoals ze bekend zijn bij de Raad van Beheer. Dan kun je via de site van de Raad van Beheer ook de nakomelingen van je hond zoeken. Je vindt dan niet alleen de nesten, maar ook de “partners” die werden gebruikt. Via deze link, kun je via het zoekscherm links bovenin je zoektocht beginnen. In het scherm dat opent, voer je de informatie die je voor handen hebt in. Dat kan alleen de (stamboom) naam van je hond zijn of het NHSB (stamboom) nummer. Bij het invoeren van Kimi’s nummer, 2572003, vond ik in totaal 5 nesten. Geboren tussen oktober 2007 en oktober 2012.
Nest 1: 9-10-2007
Nest 2: 29-09-2008
Nest 3: 09-06-2010
Nest 4: 01-09-2011
Nest 5: 13-10-2012
Wat me opvalt hierin, is dat de eerste twee nesten ( 09-10-2007 en 29-09-2008) minder dan 12 maanden na elkaar geboren zijn. De geboorte van deze twee nesten is inmiddels in strijd met het reglement van de Raad van Beheer. In 2007 en 2008 was het wel toegestaan om 2 opeenvolgende nesten bij dezelfde teef te krijgen met minimaal 10 maanden er tussen. Inmiddels is die regelgeving veranderd.
Conclusie
Het opzoeken van de afstammings gegevens van je hond, van verre voorouders, nestgenoten en nakomelingen is best wel een taakje. Maar wat is het leuk! Bovendien is deze database een perfecte plek om, als je een fokker op het oog hebt, eens grondig onderzoek te doen naar de geschiedenis van de beoogde ouders van het nest. Wanneer je de regelgeving van de Raad en de informatie die je op de websites van de rasverenigingen er bovendien nog eens bij pakt, heb je binnen no time in de gaten of het bij de betreffende fokker wel allemaal pluis is.
Wil je nog meer lezen over stambomen en goede fokkers en het belang hiervan? Lees dan zeker eens de onderdelen “wat is een goede fokker” en “De stamboom” door op deze website.