Het steriliseren of castreren van een teef

steriliseren teefCastratie bij de teef? Is dat niet voor reuen? In de volksmond wordt inderdaad gesproken over sterilisatie als je het hebt over een teef. Theoretisch gezien is zowel castreren als steriliseren bij een teef mogelijk. In dit artikel hoop ik je van wat shibagerelateerde informatie te voorzien als het gaat om beide ingrepen.

Inspiratiebron hierbij is de castratie van Kimiko, die gisteren heeft plaatsgevonden. We hebben er twee jaar over gewikt en gewogen, maar uiteindelijk besloten dat dit toch het beste is voor haar. Het vermindert de kans op baarmoederontsteking en zorgt ervoor dat ze geen last meer heeft van de lusteloosheid die ze altijd na een loopsheid had.

De operatie gisteren is goed verlopen. De dierenarts heeft beide eierstokken verwijderd (dat is dus castratie). Vanwege een bloeding die in de baarmoeder ontstond naar aanleiding hiervan, heeft hij ook een deel van de baarmoeder moeten verwijderen.

Dit alles gebeurde natuurlijk onder narcose. Gasnarcose wel te verstaan. Verderop in dit artikel hierover meer.

Gisteren was Kimi uiteraard zeer moe en wat onrustig van de pijn. Snelle ademhaling en hijgen. Gelukkig at en dronk ze goed. Vanmorgen heeft ze een pijnstiller gekregen, waardoor ze nu ook wat relaxter is dan gisteren. En wederom goed gegeten. Het drinken is vandaag wat moeizaam, omdat ze niet graag van haar plekje komt door de pijn of sufheid. Daarom leid ik haar een paar keer per dag even naar de drinkbak.

Onze wandelingen duren even lang als voor de operatie, alleen leggen we maar een fractie van de afstand af. Alsof ik met een omaatje met een rollator over straat ga:) Uiteraard schaamt ze zich helemaal rot dat ze zo een belachelijk jasje aan moet:) Mag ze blij zijn dat we haar geen kap hebben omgedaan. We hebben uiteindelijk voor een Medical Pet Shirt gekozen, omdat de kap haar bewegingsruimte en blikveld natuurlijk belemmerd. Hierdoor zou onze pittige kater Ziggy maar al te graag misbruik maken van de situatie vrezen we;)steriliseren teef

Nu dit alles goed verlopen is, kan ik met een gerust hart zeggen dat ik blij ben dat we deze beslissing genomen hebben. Geen schijndrachten meer, geen opdringerige reuen en geen dipjes meer.

Wij hebben bewust voor castratie gekozen en achteraf is dit maar goed ook. Haar eierstokken zaten vol cysten. Op zich niet gevaarlijk, maar aangezien ze ze toch niet gebruikt, kunnen ze dan net zo goed verwijderd worden.

Wat is nu wat?

Bij sterilisatie worden de eierstokken afgebonden, waardoor de teef niet meer drachtig kan worden, maar ze kan dan wel nog loops worden. De kans op baarmoederontsteking, schijndracht en melkkliertumoren blijft onveranderd. Eigenlijk wordt deze operatie zelden uitgevoerd, omdat deze ingreep weinig tot geen veranderingen met zich meebrengt.

Castratie betekent dat de eierstokken in hun geheel verwijderd worden. Dit kan door middel van een klein sneetje in de buikwand of laparoscopisch. Bij de laatste manier worden er drie kleine gaatjes in de buikwand gemaakt waardoor de eierstokken weg kunnen worden gehaald. Het grote voordeel hiervan is dat de teef met maar drie minimale wondjes eindigt, wat weer voor minder overlast zorgt tijdens het herstel. Deze ingreep is wel iets duurder dan de operatie via een sneetje. Het sneetje bij de traditionele operatie hoeft overigens maar 2-3 cm groot te zijn, tenzij de eierstokken vergroot zijn vanwege cystes bijvoorbeeld.

De baarmoeder wordt over het algemeen met rust gelaten. Doordat de hormoontoevoer wordt stilgelegd, krimpt de baarmoeder en zal deze niet meer opzwellen onder invloed van hormonen. Als de baarmoeder een afwijking heeft of er ongezond uitziet, zal de dierenarts er echter voor kiezen ook deze te verwijderen. De hond heeft dan uiteraard een grotere inwendige wond, waardoor het herstel iets pijnlijker kan zijn en ook langer duurt.

Dan de verdoving. Shiba’s zijn over het algemeen best gevoelig voor narcoses. Daarom is het zeker verstandig om voor een gasnarcose te kiezen in plaats van de bekende narcose via een infuus. Het allergrootste voordeel van een gasnarcose is dat de dosering heel goed geregeld kan worden en de hond minder kans heeft op een overdosis narcosemiddel. De ademhaling en hartslag worden via een monitor in de gaten gehouden en zo kan de arts heel precies inschatten of er meer of minder narcose nodig is. Een ander voordeel is dat de hond 15 minuten na de operatie en het afzetten van het narcosemasker al weer wakker is. Kimi was een halfuur na de operatie weer zo fit als een hoentje. Geen dronkemansgedrag dus:)

steriliseren teef
De apparatuur die nodig is bij de gasnarcose.

Waar je bij een shiba ook goed op moet letten is de dosering van het kalmeringsmiddel dat ze voorafgaand aan de gasnarcose krijgen via een spuitje. Veel shiba’s reageren hier fysiek heel heftig op, waardoor het verstandig is om je dierenarts te zeggen dat 1/2 van de normale dosis zal volstaan. Het duurt dan misschien iets langer voordat de hond “weg” is, maar liever even wachten dan niet meer wakker worden. Let er ook op dat je hond gewogen wordt voordat dit middel wordt toegediend! De dosis wordt namelijk afgestemd op het gewicht. Een inschattingsfout van 1 kg kan al vergaande gevolgen hebben.

Als je de shiba-scream wil vermijden, raad ik je overigens aan om te vragen of de arts het infuus voor de pijnbestrijding pas wil aanleggen nadat de hond het kalmeringsmiddel heeft gekregen. In ons geval schreeuwe Kimi hemel en aarde bij elkaar.

Verder wordt je hond ook geintubeerd om, waar nodig, wat extra zuurstof toe te dienen. Je kunt je voorstellen dat de hond daar nog een paar dagen een gevoelige keel van kan hebben. Zorg dus zeker dat ze genoeg drinkt. Direct na de operatie is het overigens niet de bedoeling dat ze te veel drinkt. Door al het gerommel in dat kleine lijfje kan ook de maag wat van slag zijn. Als de hond vervolgens moet braken, kan dit erg pijnlijk zijn natuurlijk. Eten op dezelfde dag is super, maar niet noodzakelijk. Zolang ze 24 uur na de operatie maar weer langzaam iets wil eten is er niks aan de hand. Je kunt eventueel wat lichtverteerbaar voedsel klaarmaken, zoals gekookte kip en rijst.

Al met al is elke operatie natuurlijk heel spannend voor jou zelf en voor de hond. Neem zelf dus ook voldoende rust en zorg ervoor dat er de eerste twee dagen zo veel mogelijk iemand bij de hond is om het gedrag in de gaten te houden. Cauculeer ook in dat alle dingen die je dagelijks met je hond doet, vooral de wandelingen, wat meer tijd in beslag zullen nemen dan je gewend bent. Ow enneh…overmatig knuffelen mag!!!!!:)

steriliseren teef