Honden en kerst: 8 tips voor een veilige en hondvriendelijke kerst

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar hier in huis begint het langzaamaan kerst te worden. De eerste kerstversieringen zijn uit de berging gehaald en de kaarsjes gaan elke avond gezellig aan.

Voor onze viervoeters ook een gezellige periode! Want als jij het thuis als baasje gezellig vindt, heeft je viervoeter het automatisch ook nog meer naar zijn zin, toch?

Tussen al die glitters, lampjes en versieringen bevinden zich echter altijd wat verborgen gevaren voor onze honden (en katten!). Daarom vandaag dit lijstje met handige tips om van je huis een veilig en hondvriendelijk kerst-huis te maken:)

1. Chocolade

Het staat zo gezellig op tafel! Een bakje met heerlijke chocolade koekjes! Of wat dacht je van die mooie chocolade kerstkransjes die je in je boom kunt hangen. Je weet ondertussen vast al wel dat chocolade giftig is voor huisdieren. Zorg dus dat je de kransjes hoog genoeg in de boom hangt en de kerstbolletjes van tafel haalt als je van huis gaat of de hond even alleen laat. Chocolade is al gevaarlijk vanaf deze kleine hoeveelheden:

Pure chocolade: meer dan 15 gram per kg hond / kat
Melk chocolade: meer dan 30 gram per kg hond / kat
Witte chocolade: niet goed bekend maar vanwege het lage cacao gehalte waarschijnlijk meer dan 100 gram per kg hond / kat.

(ter vergelijking: een reepje “Merci” chocolade is 12,5 gram)

2. Planten

Kerststerren. Het zijn prachtige planten! En tegenwoordig zijn ze bijna in alle kleuren van de regenboog te krijgen. Ze worden in de grote tuincentra zelfs nog bestrooid met glitters. En dat staat natuurlijk prachtig met kerst! Als je hond of kat van deze plant snoept kan hij ernstige toevallen krijgen die worden voorafgegaan door diarree en overmatige productie van speeksel. Wanneer je vermoedt dat je huisdier van een kerstster gegeten heeft ga je zo snel mogelijk naar de dierenarts!

Pas ook op met hulst en maretak. Ook deze planten zijn giftig voor onze viervoeters.

3. De kerstballen

Heb je een hond die gek is op balletjes? Hang dan plastic ballen in je boom. Of in elk geval in de onderste helft. Glazen ballen kunnen snel stuk gaan en zorgen voor hele nare scherven en splinters die je hond binnen kan krijgen of waar hij in kan stappen met zijn pootjes.

Er zijn tegenwoordig gelukkig hartstikke mooie kunststof kerstballen te krijgen. Je ziet het verschil met een echte glazen bol bijna niet!

4. Versiering

Kerstversiering is meer dan alleen kerstballen natuurlijk! Misschien hang je, net als je oma vroeger, wel engelenhaar in je kerstboom. Of je hangt nog van die leuke zilver- en goudkleurige sliertjes in je boom. Zorg ervoor dat ze buiten bereik van je hond hangen. Eenmaal opgegeten kan engelenhaar voor een allergische reactie zorgen. En ook de sliertjes kunnen voor nare situaties zorgen waarbij je hond verstopt raakt of zich ernstig verslikt.

4. Dennennaalden

Staat je kerstboom in water? Of heb je kerststukjes gemaakt met dennetakken? Pas dan op met het water wanneer er dennenaalden in zijn gevallen. Zorg ervoor dat je hond niet bij dit water kan. Niet alleen kunnen zij het water vergiftigen, wanneer je hond ze inneemt kunnen ze ook voor een perforatie van de maag en darm zorgen. Het spreekt vanzelf dat je dus ook beter geen voerbak of drinkbak in de buurt van je kerstboom kunt zetten.

5. Kadootjes!

Vind je het leuk om kadootjes onder de boom te leggen? En vindt je hond het vervolgens leuk om zelf die kadootjes alvast open te maken? Zorg dat eventuele eetbare of breekbare kadootjes nog niet onder de boom liggen;)

6. Het kerstdiner

Natuurlijk mag jouw viervoeter extra verwend worden met kerst. Oom Joop stopt hem ongetwijfeld iets lekkers toe onder de tafel tijdens het diner. Vertel Oom Joop vooraf even wat je hond mag meesnoepen en wat niet. Geef je hond in elk geval geen botjes of eten waar uien of knoflook in zit. Een klein stukje vlees, gebakken aardappeltje of boontje kunnen geen kwaad! Uiteraard laat je je hond NIET meesmikkelen van het toetje. Hierin is vaak chocolade verwerkt? Wil je hem toch laten meesnoepen? Geef je schat een klein toefje slagroom op een bordje of bak speciale hondenkoekjes!

Zo. tot zover de meest voorkomende gevaren rondom de feestdagen:)  Om tot de beloofde 8 te komen, geef ik je nu nog 2 leuke tips voor een hondvriendelijke kerst.

7. Lekker meesnoepen

Honden en kerst

De visite zit twee dagen lang te smikkelen van gebak, amuses en chocolade. En je arme viervoeter moet het doen met een droog koekje? Als je een beetje handig bent in de keuken, kun je je viervoeter verwennen met dit recept voor hondenkoekjes. Gebruik een kerstig uitsteekvormpje en voila! kerstkoekjes:) Ben je zelf niet zo’n held? Snuffel dan eens rond in de webshop van Bad Dog Bakery. Zij maken organische hondenkoekjes in alle vormen en maten.

MERRY CHRISTMAS!!!!

(Op de foto: Deshima van Linda Canninga)

Honden en kerst