Joewhaai, ik ben een vliegtuig! De charmante trekjes van de Shiba

Elk hondenras heeft zo zijn eigen rasspecifieke “gekkigheden” in gedrag en karakter. Zo hoor je een husky zelden blaffen, maar huilt hij van blijdschap als hij je ziet. En Newfoundlanders hebben een zwak voor zandvlaktes, stranden en water waarbij ze zichzelf lekker kunnen “paneren”. Eerst het water in, daarna in het zand rollen.

trekjes van de Shiba
Nefwie-Schnitzels! Heerlijk aan het strand gepaneerd.

Ook de Shiba heeft als ras een aantal van die specifieke en uiterst charmante trekjes:) Trekjes die je bij andere rassen misschien niet zo gauw zult zien. Of in elk geval trekjes die heeeeeeeeel veel shiba’s met elkaar gemeen hebben:)

De Draaimolen

De grote boodschap, Nr.2, even drukken. Een hele onderneming voor je shiba. De ideale plek om de grote boodschap te doen wordt meestal met zeer veel zorg uitgekozen. Het mag niet midden op het pad of op asfalt zijn, liefst op een beetje een prive-plekje en oh-jee als er net een andere hond langs komt…Dan begint de zoektocht opnieuw. Eenmaal het perfecte plekje gevonden, wordt er gedraaid en gedraaid, gesnuffeld en nog meer gedraaid tot je shiba zijn kontje optimaal gepositioneerd heeft boven het gras. Grassprietje te lang? Jeuk door een blaadje dat op bips-hoogte hangt? Dan beginnen we weer opnieuw!
Is de missie geslaagd? Dan is het zaak even heel stoer de poten te vegen en er als een speer vandoor te schieten! En sommige shiba’s zijn zelfs zo secuur dat ze hun eigen bips meteen schoonlikken na de grote boodschap;)

trekjes van de Shiba
Je grote boodschap doe je niet zomaar even!

Ik ben een kikker!

Lekker op de grond liggen chillen doe je uiteraard in stijl als Shiba. Even lekker alles rekken en laten zien hoe lenig je bent:) Je ziet het bij meerdere rassen, maar toch is het iets waar veel shiba’s om bekend staan:)

trekjes van de Shiba
Kleine Yuu laat even aan “oom Iki” zien hoe het moet.

Naar de pedicure

Het staat niet bepaald bovenaan het lijstje van favoriete bezigheden van de Shiba. De nageltjes geknipt krijgen. En waarom zou je het ook toelaten, wanneer je het gewoon heel goed zelf kan? Omdat shiba’s zichzelf zo ontzettend goed verzorgen, zie je ze vaak ook zelf aan hun nageltjes knagen om ze even bij te werken.

Nageltjes knippen? Nee joh! Doe ik zelf wel.
Nageltjes knippen? Nee joh! Doe ik zelf wel.

Met de neus in de wind

Tijd voor de grote middagronde. En het waait als een malle! Je shiba zal dan waarschijnlijk geregeld even stil blijven staan tegen de wind in. Oortjes plat, oogjes op standje “Japan” en even checken wat er allemaal aan lekkers in de lucht hangt:)

trekjes van de Shiba
Met de neus in de wind. Foto: Pinterest

Joewhaai. Ik ben er vantussen!

Een uitspraak die vaak van toepassing is wanneer je er lekker met je shiba op uit trekt en deze los mag lopen. Ik illustreer even wat ik hiermee bedoel door middel van een tekening;)

trekjes van de Shiba
Joewhaai!

Joewhaai. Je kunt de boom in!

Kom…Kom hier! HIER!!! Je shiba staat op 3 meter van je vandaan. Jij hebt een hand vol koekjes, kaasjes en lekkers bij je. Maar je shiba heeft gewoon even geen zin om naar je toe te komen. De blik die je dan toegeworpen krijgt kan geen enkel ander ras evenaren.

trekjes van de Shiba
Geisha, kom!

Nee!

Deze behoeft geen enkele uitleg. Wanneer een shiba niet meer verder wil wandelen is “NEE” ook echt “NEE”

Nee! Bron: Pinterest
Nee! Bron: Pinterest

Ik ben een vliegtuig!

Deze laatste vind ik misschien nog wel de allermooiste “gekkigheid” van de Shiba. Misschien wel omdat onze eigen Kimi dit niet heel goed kan (of wil?). De Shiba begroeting met de zogenaamde vliegtuig-oren. Men neme: 2 platte oortjes die desgewenst op en neer flapperen, 2 dichtgeknepen oogjes en een grote shibasmile. Deze smile kan eventueel afgewisseld worden met het in de bek nemen van een speeltje. Hoi baas! Hoi vriendje!

trekjes van de Shiba
Yuna zegt: “Hoiiiiii”