Reverse Sneezing

Reverse sneezing is een van die kleine kwaaltjes die onze Shiba’s kunnen hebben, waar heel veel mensen geen weet van hebben.

Toen Kimi dit voor het eerst deed, schrok ik me rot! Ik dacht dat ze ergens in stikte! Uiteraard zijn onze kleine krulstaarten Drama Queens als het er op aan komt, dus uiteindelijk is Reverse Sneezing niks om je zorgen over te maken.
Instictief begon ik over haar keeltje te wrijven en de vreemde ademhaling ging al snel over. Via via ben ik er toen achter gekomen dat dit “Reverse Sneezing” heet en gelukkig niks ernstigs is. Omdat ik zelf deze week ook de vraag kreeg van een Shibalogger over dit gedrag (baasje was bang dat haar Shiba ziek was en moest braken), even wat informatie over Reverse Sneezing:

Symptomen

Reverse Sneezing komt bij alle honden rassen voor. Het is een korte periode, van een paar minuten, waarin de hond het benauwd lijkt te hebben. Hierna lijkt er niks meer aan de hand te zijn. Het is een verstoring van de ademhaling waarbij de hond snuivende of snurkende geluiden maakt. Hierbij strekt hij de hals, worden de ogen groot en gaan ze breed staan met de voorpoten. Vaak beweegt de borstkas ook heftig mee.

In dit filmpje kun je goed de lichamelijke reactie op Reverse Sneezing zien.

Oorzaken

Reverse sneezing kan ontstaan door irritatie van de keel, maar meestal wordt er geen oorzaak gevonden. Het gebeurt vaak tijdens opwinding of tijdens het drinken. Het ziet er voor de eigenaar ernstig uit en deze schrikt dan ook als een hond het voor het eerst doet. Er is echter geen gevaar voor de ademhaling en een behandeling is in principe ook niet nodig.

Reverse Sneezing
Reverse sneezing gaat na 1 tot 2 minuten vanzelf over. Niks om je zorgen over te maken dus.

Therapie

Op het moment dat je hond dit doet, kunt je de slikreflex stimuleren door het hoofdje naar achteren te kantelen (zodat keel en luchtpijp 1 lijn vormen) en over de keel te wrijven en de neus even dicht te houden. Zodra de hond slikt, is het over.

Mocht dit gedrag steeds vaker voorkomen of heeft je hond ook last van een slecht uithoudingsvermogen, hoesten en braken, ga dan even langs bij je dierenarts.