Kimiko het kruidenvrouwtje: Gezonde gewassen en kruiden voor honden

Op veel plekken op het internet wordt beweerd dat het eten van gras een slecht tegen is voor je hond. Hij zou buikpijn hebben, ziek zijn of ziek WORDEN door het eten van gras. Ook wordt wel eens beweerd dat de hond dan via de normale voeding te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is in veel gevallen een fabeltje! Ook al bestaat de hoofdmoot van wat een hond nodig heeft uit (vers) vlees met de bijbehorende vitaminen en mineralen, kruiden en gewassen zijn een zeer gezonde aanvulling op het dieet van je hond. En het mooiste is nog wel dat je hond dat zelf heel goed weet!

Hiervan is mijn eigen Kimiko het bewijs! Tijdens onze wandelingen in het bos vult ze haar dieet steevast aan met een zoektocht naar jonge grasspieten, jonge brandnetel-blaadjes en kleefkruid. Omdat ik weet dat ze een goede werking hebben, maar niet WELKE werking, heb ik dit eens uitgeplozen:)

Gras


In het dieet van een hond fungeert gras als een zogenaamde “ruwe vezel”. Honden die geen hele prooidieren (karkassen, lamsstaartjes etc) eten, hebben ruwe vezels nodig om hun maag te helpen bij het verteren van hun voer. Gras is hierdoor dus een geweldige en natuurlijke aanvulling op hun dagelijkse voeding.

KleefkruidDeze plant, die vaak samen met brandnetels en dovenetels optrekt in het bos, heeft een zuiverende functie.  Afvalstoffen uit de voeding die niet worden opgenomen, worden door kleefkruid makkelijker uitgescheiden. Ook heeft dit kruid een eetlust opwekkende functie. Ideaal voorgerechtje dus:)

Brandnetel
Deze plant, waar wij als mensen een enorme hekel aan hebben als we in onze korte broek door de velden banjeren, is voor onze honden totaal niet schadelijk en prikt ze ook niet. De brandnetel is bloedzuiverend, bevordert haargroei, bevordert de werking van maag- en darmstelsel, zuivert het blaas- en nierstelsel en bevat in zijn meest zuivere vorm veel belangrijke mineralen en vitamines.

Brandnetel bevat ook chlorofyl, waardoor het een prettige aanvulling is op de (rauwe) voeding van een hond.

Chlorofyl is de groene bladkleurstof van planten. Met behulp van chlorofyl vangt de plant licht op en gebruikt de energie ervan voor fotosynthese. Hiermee wordt water en kooldioxyde omgezet in koolhydraten en zuurstof. Wat structuur betreft, lijkt chlorofyl veel op hemoglobine, dat de rode kleur aan ons bloed geeft en zuurstof door de aderen vervoert. Het verschil tussen beide is dat chlorofyl een magnesiumkern heeft en hemoglobine een ijzerkern.

Chlorofyl werkt zuiverend omdat het giftige stoffen en slakken uit het lichaam kan afvoeren. Alle groene planten hebben chlorofyl, de ene wat meer dan de ander. In brandnetel is het ruim voorhanden, net zoals in spinazie.

Nu zijn dit drie planten die je hond helemaal zelf uitzoekt op het moment dat hij ze nodig heeft. Maar wist je ook dat je je viervoeter qua gezondheid een handje kunt helpen door bepaalde kruiden toe te voegen aan zijn of haar voeding als hij zich niet helemaal lekker voelt?

(bron: www.hetbestevoormijnhond.nl)

Peterselie bij blaasgruis- en niergruisproblemen
Peterselie als aanvulling op de voeding van een hond is aan te bevelen als bovenstaande klachten een rol spelen of om bovenstaande klachten te voorkomen.
Peterselie heeft een sterk vochtafdrijvende functie, waardoor de blaas van een hond bij regelmatig gebruik verschoond blijft van vervuiling en op een goede Ph waarde blijft staan. Uiteraard bereik je dit niet alleen met peterselie, maar is rauwe voeding zonder al teveel koolhydraten ook van belang om blaas- en niergruis te voorkomen.

Oxaalzuur
Peterselie bevat Oxaalzuur wat in grote concentraties slecht kan zijn voor de nieren en juist nierstenen kan bevorderen. Maar in kleine hoeveelheden als onderhoudsdosis is het geen probleem en bevordert het juist het reinigen van het blaas- en nierstelsel. Voor alle kruiden geldt, overdaad schaadt!

Het is geen probleem om wekelijks een handje peterselie toe te voegen aan de groentemix die je voor een week klaar maakt. Wil je de Peterselie met bijvoorbeeld een kiem/pittenmix in 1 maaltijd geven, geef niet meer dan 2x per week een grote lepel aan een middelgrote hond.

Geef Peterselie niet met Brandnetel of Paardenblad in verband met de vochtafdrijvende werking van deze kruiden.

Rozemarijn
Rozemarijn is een krachtig anti-oxidant, wat je niet veelvuldig en in grote hoeveelheid als aanvuller op de voeding van je hond moet geven. Pluk alleen een handje naalden van de zijtakken die aan de hoofdtak vastzitten en meng dat door de groentemix die je voor een week klaar maakt. Wil je de Rozemarijn met bijvoorbeeld een kiem/pittenmix in 1 maaltijd geven, geef niet meer dan 1x per week een grote eetlepel aan een middelgrote hond.

De geur van Rozemarijn kan honden met epilepsie triggeren. Voer dit kruid alleen aan gezonde honden die niet kampen met problemen aan het centrale zenuwstelsel. Geef dit kruid ook niet tezamen met andere kruiden, als je hond nog niet gewend is aan kruiden in het algemeen. Houd het dan voorlopig bij 1 kruidsoort per keer.

Rozemarijn bevordert de spijsvertering, werkt wormafdrijvend en is teek- en vlowerend.

Tijm
Tijm kun je wekelijks geven ter bevordering van de spijsvertering. Dit kruid heeft een krachtige anti-bacteriële en schimmelwerende werking en stimuleert de productie van witte bloedlichaampjes dat zo het afweersysteem versterkt. Ook heeft tijm een ontsmettende werking bij infecties aan luchtwegen, urinewegen en de huid, activeert de vetverbranding, ondersteunt bij artrose en heeft een wormafdrijvende werking.

Net als Rozemarijn is Tijm een krachtig anti-oxidant, wat je niet veelvuldig en in grote hoeveelheid als aanvuller op de voeding van je hond moet geven. Pluk een handjevol van de takjes en meng dat door de groentemix die je voor een week klaar maakt. Wil je de Tijm met bijvoorbeeld een kiem/pittenmix in 1 maaltijd geven, geef niet meer dan 1x per week een eetlepel aan een middelgrote hond.

De geur van zowel Tijm als Rozemarijn kan honden met epilepsie triggeren. Voer dit kruid alleen aan gezonde honden die niet kampen met problemen aan het centrale zenuwstelsel. Geef dit kruid ook niet tezamen met andere kruiden, als je hond nog niet gewend is aan kruiden in het algemeen. Houd het dan voorlopig bij 1 kruidsoort per keer.

Basilicum
Basilicum kun je wekelijks geven ter bevordering van de spijsvertering. Dit kruid heeft een krachtige anti-bacteriële en schimmelwerende werking, is krampstillend en urine-afdrijvend.
Ook kan basilicum verlichting geven bij artrose, reumatiek en is koortsverlichtend.

Pluk een handjevol van de blaadjes en meng dat door de groentemix die je voor een week klaar maakt. Wil je de Basilicum met bijvoorbeeld een kiem/pittenmix in 1 maaltijd geven, geef niet meer dan 2x per week een grote lepel aan een middelgrote hond.

Geef niet meer dan 2-3 soorten vochtafdrijvende kruiden in een mix en wissel vooral af. Uiteraard is het bij een zieke hond zaak om zo snel mogelijk een dierenarts te zien en niet eerst zelf langdurig te experimenteren met kruiden en gewassen. Preventief gebruik is natuurlijk zeker een goede zaak!