Hittegolf en honden. Pas op met gevaarlijke adviezen!

We puffen en zuchten….Dag 1 van de hittegolf die over ons mooie landje trekt!

Samen met Kimi en Ziggy zit ik binnen. Met de airco aan. En een glaasje spa…en een marathon-sessie “Lost” op Netflix:) Tijdens deze hittegolf vind ik het super om te lezen dat mensen tips vragen op verschillende fora en facebookpagina’s om het voor hun honden zo aangenaam mogelijk te maken. Helaas ben ik alleen vandaag al een aantal tips en links tegengekomen die JUIST super gevaarlijk kunnen zijn voor je schatten. Hoog tijd om een aantal van die “tips” te ontkrachten.

Welke goedbedoelde tips moet je NIET opvolgen?

De natte handdoek

Veel mensen denken hun hond verkoeling te kunnen geven door een natte handdoek over de rug van de hond te leggen. Dit heeft juist het tegenovergestelde effect. De vacht wordt vochtig, gaat broeien en zorgt zo JUIST voor oververhitting.

Bij honden die tekenen van oververhitting vertonen leg je een natte handdoek over de BUIK. Hier hebben ze over het algemeen wat minder vacht en liggen de bloedvaten dichter onder de huid.

Als je je hond wil helpen met afkoelen, zorg er dan voor dat hij toegang heeft tot een koele plek in huis (de badkamer bijvoorbeeld) of zet een ventilator of airco in de woonkamer. Het is NIET zielig om je hond binnen te houden met dit weer!

Ook kun je een kinderbadje vullen met een laagje water. Via de voetzooltjes zorgt het water dan voor verkoeling voor het hele lijfje.

Koud water

Laat je hond niet in een bad met te koud water zwemmen. En gooi ook niet in een spelmoment een emmer koud water over hem heen tijdens het stoeien. Het temperatuurverschil kan voor een shock zorgen! Zorg ervoor dat het water goed op temperatuur is, net zoals je dat bij jonge kinderen zou doen. Ook ijsklontjes in het drinkwater kunnen zorgen voor ongemak bij je hond (brain freeze). Zorg dat hij altijd vers, koud kraanwater ter beschikking heeft. Dat is koel genoeg.

Zonnebaden

“Die van mij blijven pal in de zon liggen. Maar ze zullen zelf wel weten wanneer ze in de schaduw moeten gaan liggen toch?”

Weigert je schat uit de zon te gaan? Houd hem dan binnen! Honden gaan uit zichzelf vaak pal in de zon liggen en hebben zelf niet altijd door dat dit linke soep kan zijn met dit weer. Jij als eigenaar bent als het verlengde van zijn of haar gezonde verstand en moet tijdig ingrijpen als je hond zelf niet aanvoelt dat die hete zon niet goed is voor hem. Het is helemaal niet zielig om je hond met dit weer binnen te houden om hem uit de zon te halen trouwens. Leg wat speeltjes neer, zet de ventilator aan en leg een natte handdoek of koelmat op de vloer. Wedden dat je schat binnen no time ligt te genieten?

Vacht scheren

Scheer de vacht van je Shiba (of elke andere hond met dubbele vacht) NOOIT! Voor ons mensen ziet het er hartstikke warm uit, die wollige vacht. Maar deze zorgt verrassend genoeg ook voor bescherming TEGEN hitte. Niet alleen ontneem je je hond de mogelijkheid om zijn lichaamstemperatuur te regelen, de kans op verbranding is ook erg groot! Bovendien kun je de vacht van een hond met een dubbele vacht onherstelbaar beschadigen hiermee.

Wandelen

Als je ‘s middags even een korte plaspauze inlast op het grasveldje voor het huis, zorg dan dat je je hond waar asfalt of bestrating ligt NIET laat lopen. Voel met de achterkant van je hand of met je eigen blote voeten aan het asfalt…Lukt dit niet langer dan 5 tellen (tel hier maar een tel of 2 bij als je eigenlijk eens bij de pedicure moet langsgaan net als ik hihi)? Dan is het voor je hond veel te heet om er overheen te lopen en kan hij zijn voetzooltjes ernstig verbranden. Til hem op tot waar er gras is of loop zoveel mogelijk in de schaduw.

Zorg er ook voor dat je de langste wandeling van de dag op het koelste moment maakt. Dus of heel vroeg in de ochtend of na 10 uur in de avond. ‘smiddags beperk je de wandeling tot een korte pitstop in het gras of een kort ommetje door de wijk.

Hittegolf en honden.

In de auto

Als laatste wil ik iedereen er nogmaals op wijzen (en laten we in godesnaam hopen dat er eens een zomer komt waarin er geen honden op deze manier overlijden!) dat het echt NOT DONE en DODELIJK is om je hond alleen te laten in de auto bij temperaturen boven de 20 graden. Nee…ook niet met een raampje open. En ook niet voor maar 10 minuutjes! Gewoon NIET!

Hittegolf en honden.