Gewichtige zaken: Een gezond gewicht voor elke Shiba

Geregeld zie ik de vraag voorbij komen op Social Media: “Hoe zwaar zijn jullie shiba’s?” “Die van mij weegt 13 kg. Is dat dan te zwaar?” “Mijn dierenarts vindt mijn Shiba te dik. Vinden jullie dat ook?” Wat is nu eigenlijk een gezond gewicht voor de Shiba Inu?

Hierop volgen steevast talloze reacties van mensen die lukraak (en zonder vermelding van dingen als geslacht, leeftijd, schofthoogte etc) het gewicht van hun Shiba plaatsen. De cijfers lopen uiteen van 6 tot wel 20 kg. Het gevolg hiervan is vaak dat de vraagsteller zich zorgen gaat maken dat zijn of haar Shiba te zwaar of te mager is. Want de andere Shiba’s hebben toch een heel ander gewicht? Vervolgens worden er nog even 20 voedingsadviezen in geslingerd en de verwarring is compleet.

Dit soort discussies kunnen door gebrek aan kennis (over de specifieke hond in kwestie) en informatie nog best link zijn. Want, wat voor de ene Shiba een gezond gewicht is, kan voor de ander veel te veel zijn. Of te weinig.

Dus…hoe bepaal je nou of je hond een gezond gewicht heeft?

Vanzelfsprekend is de schofthoogte van je hond gerelateerd aan het gewicht. Een grote reu van 45 cm zal natuurlijk een stuk meer wegen dan een teefje met een schofthoogte van 34cm.

Ook is het gewicht afhankelijk van de leeftijd van je Shiba. Het kan wel tot hun vierde levensjaar duren voordat ze helemaal “af” zijn. Een jonge Shiba weegt dus vaak minder dan een Shiba van hetzelfde postuur en geslacht die al helemaal uitgegroeid en uitgezwaard is.

Een goede indicatie van het gezonde gewicht voor jouw eigen Shiba zit toch vooral in de beoordeling van wat je ziet als je naar je Shiba kijkt. Over het algemeen horen de heupen, ruggegraat en ribben NIET zichtbaar te zijn. Echter, als je aan deze “gebieden” voelt, moet je deze botten wel voelen bij een lichte aai en bij het uitoefenen van lichte druk.

Verder is het belangrijk dat de onderbuik mooi “ingetrokken” is en dat je Shiba een zichtbare taille heeft als je van bovenaf op de rug kijkt.

Ter illustratie een tweetal foto’s:
De black and Tan die je ziet is Furo. Furo is een grote reu van 4,5 jaar oud (op het moment dat de foto genomen is). Hij weegt 14 kilo bij een schofthoogte van 46 cm.

gezond gewicht voor de Shiba Inu
Furo. Reu. 4,5 jaar oud, 46cm hoog en 14 kilo.

En dit is Sachi. Sachi is een kleine teef en op de foto net 1 jaar oud. Ze weegt 7,3 kilo bij een schofthoogte van 35 cm.

gezond gewicht voor de Shiba Inu
Sachi. Teef. 1 jaar oud, 35cm hoog en 7,3 kilo.

 

Ook dierenartsen hebben niet altijd genoeg kennis van het ras om te bepalen wat een gezond gewicht is voor een Shiba. Ze zien er al snel “flink” uit als ze helemaal in vacht zijn bijvoorbeeld. Bovendien zijn Shiba’s met een hele actieve leefstijl vaak behoorlijk gespierd. En omdat spieren zwaarder zijn dan vet, kan de weegschaal ook de dierenarts van de wijs brengen.

gezond gewicht voor de Shiba Inu

En een laatste indicatie, waar veel mensen misschien niet eens aan denken, is simpelweg het kijken naar “hoe de hond het doet”. Beweegt hij soepel? Trekt hij met gemak een sprintje? Of is hij snel uitgeput en sjokt hij als een oud mannetje achter je aan. Shiba’s die overgewicht hebben, hebben vaak wat meer moeite met bewegen. Zeker als het overgewicht al langer aanwezig is, kan dit zijn tol eisen van de gewrichten. Een shiba die niet veerkrachtig achter je aan loopt kan te zwaar zijn, maar ook te licht. Als de hond te weinig energie binnenkrijgt via zijn voedsel, is deze natuurlijk ook sneller op.

gezond gewicht voor de Shiba Inu
Een extreem geval van overgewicht bij een Shiba. Dit zijn Cody en Norman. Cody is door zijn baasjes geadopteerd nadat hij jarenlang “te goed” verzorgd werd door zijn vorige bazen. Het is duidelijk zichtbaar dat Cody lijdt onder morbide overgewicht. Zijn broer Norman heeft een gezond gewicht. Cody’s verhaal kun je hier volgen.

Kijk dus goed naar je hond, zijn welbevinden en energielevel en dan kun je eigenlijk nooit verkeerd zitten. Gebruik je ogen als weegschaal. Maar…weeg je schat toch regelmatig (op dezelfde weegschaal) om te kijken of zijn gewicht schommelt na het aanpassen van voeding bijvoorbeeld. In veel dierenzaken staan weegschalen, dus maak er gebruik van:)

Kom je na het lezen van dit artikel tot het besef dat het gewicht van jouw hond niet optimaal is? Ga dan eens na wat je anders kunt doen mbt voeding en beweging. In het stukje “over voeding: Brokken” en “over voeding: Vers Vlees” op deze website vind je al een aantal aanbevelingen mbt gezonden voeding.