Ik wil un nessie van mun hond

Geen weldoordachte en goed voorbereide post nu. Even puur op emotie…

Ik weet niet waar ze ineens vandaan komen, maar de afgelopen weken ben ik verschillende berichten op facebook tegengekomen van mensen die “voor de fun” een nestje willen fokken met hun teefje van 6 maanden. Of hun reu gratis en voor niks ter dekking aanbieden. Want hij is zo mooi en slim en “me bure wille er ook ene”. Op zich niks mis mee…Ware het niet dat deze mensen echt oprecht geen idee hebben wat ze doen. Je merkt vaak al aan de manier waarop deze mensen hun keuze verdedigen dat het geen klare koek is. “Maar me hond is zow leuwk!”, “We wille nie voor een pup betalen, dus make er zellef ene” of iets in de richting van “En als jullie het niet goed vinden doe ik ut lekkur toch. Jullie zijn herseloos, niet ik”.

Te-nen-krom-mend…Maar het is totaal zinloos om tegen ze in te gaan. Dat blijkt elke keer weer. Je belandt in een halve oorlog en als je ook maar een beetje teveel uitroeptekens gebruikt krijg je een mooie krachtterm naar je hoofd gesmeten door dit soort gasten. Ook goedbedoelde adviezen worden met een grote mond afgewezen en gezien als bemoeierij…Dus…als deze lui geen kritiek kunnen verdragen, waarom dan de mededeling dat ze “met me hondje wille fokke”? Een verkapte verkooptruc? Beats me!

Tientallen mensen hebben deze types voorzien van goede adviezen zoals:

– Laat je hond controleren op erfelijke aandoeningen
– Fok pas als ze echt oud genoeg zijn
– Sluit je aan bij een rasvereniging

Etc etc…Uiteraard wordt hier ook van gezegd dat het “ech niet nodig” is, want hun hondje is zo leuk en supergezond, dat zei de dierenarts zelf…Dat ze het ras schade kunnen aandoen met dit hersenloze fokken komt niet in ze op. Dat hun hond de bevalling ook wel eens niet kan overleven. Dat de pups ziek worden. Dat er problemen zijn bij de bevalling…Dood- en doodzonde. En langzaam word ik ook dood- en doodziek van dit soort berichten. Waar ik er eerst nog al eens een reactie op gaf, heb ik het nu even helemaal opgegeven. Het is praten tegen dovemans oren, vechten tegen de bierkaai, etc.

Nu, een gerenommeerde fokker uit de shibawereld heeft mij eens verteld dat als je goed wil fokken en goed voor je hondjes wil zijn, je er eigenlijk alleen maar geld op toe legt. De honden die te oud zijn om mee te fokken blijven daar bijvoorbeeld lekker in huis om hun oude dag te genieten. Zakelijk gezien leveren zij dus geen geld meer op. Zij kosten alleen nog maar geld als je het even heel kil bekijkt. Wil je stinkend rijk worden en je bijstandje lekker aanvullen met een “nessie van mijn sgatje”, dan zul je dus eigenlijk heel dieronvriendelijk te werk moeten gaan…Dan moet je hond al weinig kosten om mee te beginnen, aldi-brokken krijgen die met korting gekocht zijn omdat ze over de datum waren, met oma’s huismiddeltjes opgelapt worden bij een ziekte etc…Neuh…dan ben je lekker bezig:)

Heh…het moest me even van het hart hoor!

Afsluitend eens even een rekensommetje wat een fokker op jaarbasis kwijt is aan zijn liefhebberij. Natuurlijk kan dit bedrag iets afwijken afhankelijk van het ras, de tarieven van je dierenarts en eventuele extra onderzoeken of gezondheidsissues bij de ouderdieren die je wil genezen.

De zaken die je moet aanschaffen/betalen/regelen als je fatsoendelijk wil fokken:

Lidmaatschap rasvereniging
Aanschaf teef 
Minimaal 2 maal naar een rashondententoonstelling : 
Onderzoek naar HD en ED en beoordeling door de Raad van Beheer
Patella test
Uitstrijkje teef : 
Bloedprikken teef of ze dekrijp is
Dekkosten en eventuele reiskosten teef 
Kosten echo
Kraampakket
Weegschaal 
Ontsmettingsmiddelen (bv. Dettol) 
Warmtelamp
Puppyren
DNA profiel reu en teef
Entingen pups en dierenartsonderzoek :
Ontwormen
Puppypakket (zak voer, speelgoedje, kleedjes uit het nest)

Extra voeding teef tijdens en na zwangerschap
Kosten stamboom en nestregistratie 
Voeding pups
Evt. kosten voor een keizersnede
Werpkist 

Nu ben ik geen fokker en vergeet ik vast wel dingen. Maar als je deze zaken al eens bij elkaar optelt, zul je de pups toch voor een heel dik bedrag (dat boven de gemiddelde prijs voor een shibapup ligt) moeten verkopen wil je er ook maar een beetje winst uit halen. Hiermee krijg je je bijstandje niet echt lekker aangevuld lijkt me zo.

Zo, stof tot nadenken dus voor iedereen die zich rijk rekent met “ze eige hont”.

Tabee!