De ruiperiode bij de Shiba

Voldaan plof ik op de bank. Ik heb de stofzuiger alle hoeken van de kamer laten zien en er is geen honden- of kattenhaartje meer te bespeuren op onze houten vloer. Ik roer in mijn kopje koffie en geef Kimi een aai over haar bol. Ze ziet direct haar kans schoon om me uit te dagen voor een partijtje meligheid en begint met bokkensprongen door de woonkamer te stuiteren. Na 10 minuten plof ik wederom op de bank…Gelukkig heb ik de stofzuiger nog niet opgeruimd…Dat is het leed dat de ruiperiode bij de Shiba Inu heet;)

Ik denk dat bovenstaande een herkenbaar beeld is voor veel eigenaars van een Shiba (of een ander ras dat berucht is om zijn ruiperiodes). In de ruiperiode is er geen houden aan en zou je willen dat er een stofzuiger achter je hond aan liep om al het haar direct op te zuigen.

Ruiperiode Shiba Inu

Op de website van de rasvereniging “Nippon Inu” staat het volgende te lezen over de vachtverzorging van de Shiba:

Shiba’s hebben een vacht die geurloos is en ze houden zichzelf ook bijna katachtig schoon. Twee keer per jaar is er echter een enorme ruiperiode. Tijdens deze periode dient u regelmatig te borstelen en kammen. In deze periode kunt u de Shiba wassen met een PH-neutrale shampoo en/of met water, hierdoor gaan de haren loskomen. Buiten de ruiperiode is er weinig onderhoud nodig. Bij sommige Shiba’s dienen de nagels met enige regelmaat geknipt te worden.”

Geen woord van gelogen! Sterker nog! Ze hebben het superslim geformuleerd:) Valt het je op dat er geen tijd gebonden wordt aan de ruiperiodes? Dat is niet voor niks hoor haha.
Op websites die niet specifiek over Japanse rassen gaan valt te lezen dat de ruiperiode gemiddeld 3 weken duurt. Ik heb medelijden met iedereen die deze informatie heeft gelezen alvorens zijn shiba aan te schaffen…Maak van die 3 weken maar 3 maanden!

Ruiperiode Shiba Inu

De Shiba leefde voornamelijk in het centrale en westelijke deel van het hoofdeiland Honsjoe in Japan, en dat vooral in vaak bergachtige en sterk beboste streken. De zomer- en wintertemperaturen konden hier heel sterk van elkaar verschillen. Hiertegen was de shiba goed bewapend met zijn dikke, dubbele vacht. In het voorjaar maakte de dichte wintervacht plaats voor een minder dikke zomervacht. Bij beide vachten komt echter de ondervacht weer terug en is er een korte periode waarin de shiba “kaal” is. Dit betekent dat er even geen ondervacht aanwezig is.

Tegenwoordig leeft de Shiba als huishond en dit heeft zijn weerslag op de ruiperiode. Deze is niet meer altijd seizoensgebonden en houdt dus ook veel langer aan dan een paar eeuwen geleden. Er zijn zelfs gecastreerde Shiba’s (castratie kan de vacht veranderen)  die wel 5 tot 6 maanden lang ruien en dan…je raadt het al…direct aan de volgende ruiperiode beginnen 🙂 Er is altijd een aanloop waarin je wat lichter haarverlies ziet en plotseling ontploft je shiba. Je ziet losse plukken haar uitsteken. Dan weet je: “We zijn begonnen!”

Even een kleine timeline van onze Kimi. De eerste foto, mooi in vacht, is van begin juli. En toen was de rui al lichtjes begonnen!  De tweede foto van begin augustus. Echt waar. Hetzelfde hondje!:)

Ruiperiode Shiba InuRuiperiode Shiba Inu

Verzoring van de vacht tijdens de rui:

Wat voor alle shiba’s, lange rui of korte rui, gezegd kan worden, is dat het ongelofelijk is hoeveel haar ze in die periode kwijtraken. Een enkele borstelbeurt levert zoveel haar op dat je er een nieuwe hond van zou kunnen bouwen! Nu…er doen veel verhalen en mythes de ronde over het borstelen van je shiba tijdens de rui, maar ook tussen de ruiperiodes door. Er zijn mensen die borstelen hun hond het hele jaar door elke dag, er zijn mensen die borstelen niet, maar plukken. Uit mijn eigen ervaring en die van mensen om mij heen blijkt toch telkens weer dat de volgende tips het beste werken en je hond zo goed en mooi mogelijk door de rui halen:

  • Borstel je shiba buiten de ruiperiode niet vaker dan 1 keer per maand
  • Borstel tijdens de ruiperiode niet elke dag, maar 2 tot 3 keer per week. Hoe meer je borstelt, hoe meer je de rui stimuleert. Deze kan dan onnodig heftiger worden en langer aanhouden.
  • Is de “ontploft”-periode aangebroken? Dan is er voor jou en je shiba niks fijners dan er eens heerlijk aan te plukken. Al die uitstekende pluisjes laten zo los!Ruiperiode Shiba Inu
  • Shiba’s houden zichzelf goed schoon en hebben het eigenlijk niet nodig om regelmatig gewassen te worden. Wel kun je op het hoogtepunt van de rui een paar badsessies inlassen. Het haar komt dan makkelijker los. Gebruik dan PH-neutrale shampoo die voor honden geschikt is. Heb je die niet in huis? Dan is PH-neutrale babyshampoo ook een goede optie.
  • Gebruik bij voorkeur geen Furminator. Deze snijdt het haar als het ware weg, waardoor er bij honden met dubbele vachten een grote kans is op beschadiging van de dekvacht. Bovendien pakt een furminator het haar niet samen tussen de borsteltjes, maar wordt het braaf door het hele huis uitgewaaierd tijdens het borstelen:)
  • Tijdens het hoogtepunt van de rui zou je je shiba ook naar een trimsalon kunnen brengen. Hij wordt dan gewassen en geplukt. Let wel op dat ze niet aan de vacht gaan knippen!
  • Heb je een lekkere tuin? Denk dan eens na over de aanschaf van een waterblazer. Hiermee blaas je de vacht open en vliegt het losse haar als bij toverslag uit de vacht:)

Welke borstel of kam je gebruikt is voor iedereen persoonlijk natuurlijk, maar ik laat je graag zien wat wij het liefst gebruiken:)

Wij gebruiken eigenlijk maar 2 verschillende dingen om Kimi te borstelen. Namelijk een borstel en een kam.

Ruiperiode Shiba Inu Ruiperiode Shiba Inu

De borstel is ideaal als de rui flink aan de gang is. Hij wordt dan eigenlijk op haar hele lijfje gebruikt met uitzondering van haar hoofdje. Het haar blijft netjes tussen de pinnetjes zitten, waardoor het niet door het huis gaat dwalen. Bovendien kun je na een lekkere borstelbeurt de vacht nog even lekker verwennen met de zachte kant van de borstel. Deze zorgt er ook voor dat de vacht mooi blijft glanzen.

De kam gebruiken we vooral voor haar wangetjes en haar “broek”. Als de staart eenmaal goed “kaal” is gebruiken we hem ook voor haar staartje. Al zou ik er liever helemaal vanaf blijven hoor, want dat kale staartje ziet me er toch een partij armoedig uit;)

Ruiperiode Shiba Inu

Misschien is het je opgevallen dat de huid van je Shiba tijdens de ruiperiode wat droger wordt en schilfert, alsof je hond last heeft van roos. Door het borstelen heeft de huid natuurlijk ook wat meer te verduren dan normaal, dus vergeet ook niet om deze even wat extra aandacht te geven. De eenvoudigste manier is een druppeltje zonnebloemolie door het voer tijdens de ruiperiode. Ook visolie/zalmolie kun je gebruiken. En natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je shiba in de ruiperiode af en toe een stukje vette vis te geven. Dan krijgen ze die olie natuurlijk ook binnen.

Ter afsluiting nog een paar uiterst passende plaatjes van Shiba’s die volop in de rui zitten. Laat je dus nooit vertellen “dat het wel meevalt”:) Maar ach, als shiba-eigenaar neem je dit voor lief. De borstelsessies zijn immers ook gezellige momentjes samen!
Dankjewel aan de facebookvolgers die deze geweldige foto’s hebben ingezonden!!! Klik op de foto om hem in groter formaat te bekijken.