Etiquette tijdens het uitlaten van je hond: Plezier voor iedereen

Foto boven: Tien Rens

Je hond uitlaten. Je doet het meerdere keren per dag. En het is het grootste plezier dat je je hond kunt doen. De omgeving ontdekken, nieuwe vriendjes maken en samen met jou lekker in beweging zijn. Maar wist je dat er tijdens het wandelen ook veel ergernissen zijn bij hondenbaasjes? Om eens te peilen waar die ergernissen zitten, plaatste ik gisteren een stelling op de Facebookpagina van Shibalog. De stelling luidde:

“Als jouw hond alleen aan de lijn kan lopen, doe je jezelf en anderen een plezier door losloopgebieden zoveel mogelijk te mijden.”

Het formuleren van een stelling heeft altijd 1 belangrijk doel: Gevoelens en meningen losmaken. En dat gebeurde! Zoveel mensen, zoveel meningen natuurlijk. Een kleine bloemlezing uit de reacties die ik ontving:

Virginia:

“Ik persoonlijk ga ook nooit naar losloopgebieden omdat ik weet dat Takashi niet goed kan omgaan met loslopende honden die hem benaderen.Genoeg mooie plekken waar we kunnen lopen! Maar andersom vind ik t ook zeker op zn plaats; honden aan de lijn waar ze ook niet los mogen en helaas gebeurt dat nog weleens.. Ik vind inderdaad dat honden in een losloopgebied lekker hun gang moeten kunnen gaan en zich moeten kunnen uitleven, zonder dat ze steeds aangelijnd moeten worden omdat er een hond nadert die bijv minder tolerant is.”

Jennifer:

“Oneens, Marley&Ebi kunnen alleen aan de lijn lopen. Maar dat zou dan voor hun betekenen dat ze niet meer naar strand kunnen want dat is ook losloopgebied en dan ook niet meer naar het bos. En waarom. Want ik ben van mening dat ook al loopt jou hond los, je nog wel altijd als je andere honden die aangelijnd zijn passeert je je hond wel kan roepen van ‘hup kom doorlopen’ dus alle leuke plekken zijn losloop plekken en daar mogen mijn hondjes dan niet van genieten.”

Deborah:

“Beetje de middenweg zit ik in. Hier zitten namelijk enkele Honden eigenaren die zien dat als er een groep honden leuk met elkaar aan het spelen zijn, express met hun hond die het niet trekt en uitvalt aan de lijn en het baasje bijna, of zelfs helemaal, om trekt en meesleurt. In zo’n geval denk ik, pak het pad ernaast waar je ook lekker kunt wandelen. Toch een stukje wederzijds respect en fatsoen. Verder weinig problemen mee. Zelf laat ik die van ons regelmatig los en hou ik hem en de buurt in de gaten. Kom ik een onbekende hond tegen of iemand die liever heeft dat je je hond vasthoud, dan lijn ik hem aan.”

Waarom is de hond aangelijnd?

Je ziet dat de meningen en de onderbouwing daarvan alle kanten op gaat. En dat komt doordat ik bewust de stelling onvolledig heb neergezet. Er zijn namelijk talloze redenen waarom een hond aan de lijn wandelt, ook wanneer er geen aanlijnplicht geldt. En om hiervoor toch een stukje bewustwording te kweken bij de mensen met een hond die los kan, net als die van ons, een paar redenen waardoor mensen er voor kiezen om hun hond niet los te laten lopen.

Jachtinstinct

De Shiba is van oudsher een jachthond. En al wordt hij al vele generaties lang niet meer voor dat doel ingezet, het bloed stroomt waar het niet gaan kan. Dat stukje oerinstinct zullen ze waarschijnlijk nooit helemaal kwijtraken. Er zijn dan ook genoeg honden die om die reden niet los kunnen lopen. Laat je ze van de lijn in een natuurgebied? Dan ben je ze gewoon kwijt! Of erger, ze verwonden dieren die in het gebied leven. Schapen, herten, konijnen…Je komt ze tegen als je in de natuur wandelt.

Angst

Honden die een rugzak hebben. Herplaatsers, hondjes met mentale issues. Vaak kunnen deze honden ook niet los lopen. Als ze ergens van schrikken, dan is hun eerste ingeving om te vluchten. En dat vluchten houdt pas op als hun adem op is. Veel baasjes die een hond met een rugzak hebben, oefenen hier heel veel op, maar het is een lang en moeizaam proces om die angst uit een hond te halen

Loopsheid

Loopse teefjes zijn onweerstaanbaar voor de kereltjes die ze tegenkomen. Baasjes met een loopse teef beschermen daarom hun hond vaak tegen deze opdringerige macho-mannetjes door ze aan te lijnen. Bovendien komt er tijdens de loopsheid een moment dat teefjes de mannetjes toelaten en hun gang laten gaan. En dat wil je natuurlijk niet.

Japanse hooghartigheid

Nee, ik bedoel niet dat de aangelijnde hond je met de nek aankijkt. Ik bedoel hier iets anders mee: De Japanse rassen staan erom bekend niet altijd gecharmeerd te zijn van al te drukke, vrolijke en opdringerige honden. En hoe laten ze dat merken? Juist! Door eens een flinke waarschuwing te geven en zich boven de andere hond te stellen. Snapt de andere hond die signalen niet, dan kunnen er lelijke gevechten ontstaan. Om zijn eigen hond en de andere hond hiertegen te beschermen, kiest de baas ervoor om zijn hond aangelijnd te laten genieten van de wandeling.

Hond uitlaten
Foto: Ruth Snoei van Hout

Los lopen in een aanlijnzone

In Nederland geldt binnen de bebouwde kom en in bepaalde natuurgebieden een aanlijnplicht, tenzij duidelijk is aangegeven dat honden daar los mogen lopen. Toch kom je regelmatig mensen tegen met een loslopende hond. Vaak is de hond ontzettend baasgericht en wijkt hij geen meter van zijn zijde. Helaas is het ook vaak zo dat dit toch een beetje ongeleide projectielen zijn of dat de baasjes geen rekening houden met naderende aangelijnde honden. En dat kan ontzettend gevaarlijk zijn!

hond uitlaten
Trixie werd tijdens een wandeling in een zone met aanlijnplicht aangevallen en gebeten door een loslopende hond. Foto: Benny de Wever en Tabitha Claes

Niet alleen kan de hond verongelukken in het verkeer of een wild dier aanvallen, denk ook eens aan de andere hondenbaasjes die zich wel aan de regels houden en niet voor niks met een aangelijnde hond lopen. Bovendien vindt een aangelijnde hond het over het algemeen niet prettig om benaderd te worden door een loslopende hond. Hij is immers beperkt in zijn bewegingsruimte, waardoor de ander te snel in zijn persoonlijke ruimte kan komen. En dat kan voor lelijke situaties zorgen! Jij, als baasje van de loslopende hond, bent vervolgens volledig wettelijk aansprakelijk wanneer jouw hond de ander benadert en er hierdoor een gevecht zou ontstaan. Het is pertinent NIET het geval dat de andere hond dan fout zit of een agressief mormel is. JIJ bent degene die de regels bewust aan zijn laars lapt.

Een klein voorbeeld: Voordat Kimi gesteriliseerd werd, wandelden we altijd in een natuurgebied met aanlijnplicht als ze loops was. Dit voor haar eigen veiligheid. Toen we op een dag een oudere man met een stoere labrador tegenkwamen, ging het bijna mis. De labrador liep namelijk los en liep, logischerwijs, zijn neus achterna. Ik heb, terwijl ik Kimi aan haar tuigje van de grond tilde, met mijn voeten de labrador van ons af moeten houden. De baas die slecht ter been was, deed niks. Een ontzettend nare ervaring voor ons allebei! Had de man zijn hond aan de lijn gehad, dan was er niks gebeurd.

Heftiger nog is het als je hond wordt aangevallen door een loslopende hond waarvan het baasje vindt dat dat gewoon moet kunnen. Ook hier zit veel ergernis bij mensen. Maling hebben aan de wereld om je heen is gewoon not done als je een hond hebt.

Eerlijkheid gebiedt mij echter te zeggen dat wij ook wel eens in een gebied wandelen waar een aanlijnplicht is en waar wij Kimi los laten lopen. Maar…Dit zijn gebieden waar je zelden iemand tegenkomt. Komen we wel iemand tegen met een aangelijnde hond? Heel eenvoudig: Dan lijnen wij Kimi ook aan. Is de andere hond ook los? Dan mag ze lekker doorstiefelen. Niet meer dan normaal en beleefd.

Aangelijnd in een losloopgebied

Het is een bepaald gevoel dat vaak heerst in een losloopgebied. “Laat ze maar allemaal lekker hun gang gaan.” Een mooi motto, maar in mijn ogen best egoïstisch. Dat je je in een losloopgebied bevindt, betekent namelijk niet dat je geen rekening hoeft te houden met de mensen en honden om je heen. Sterker nog: Omdat de honden hier zoveel vrijheid hebben, is het juist belangrijk om alert te blijven en vooruit te kijken.

Vaak zijn de losloopgebieden de mooiste wandelplekjes. Het strand aan zee, het heidegebied aan de rand van het dorp of dat prachtige stukje heuvelland in Zuid Limburg. Ook als je hond niet los kan lopen, wil je van die plekken kunnen genieten. Wel is het belangrijk om je dan vooraf te bedenken of dat verstandig is.

Heb je een hond die uitvalt naar andere honden die hem benaderen? Probeer dan de drukke momenten in die gebieden te vermijden. En vraag aan de tegemoetkomende baasjes om hun hond even aan te lijnen. Ben jij dat tegemoetkomende baasje? Lijn je hond dan alsjeblieft ook even aan! Geen grote moeite en je doet de ander er een groot plezier mee!

Loopt je hond aangelijnd omdat deze een groot jachtinstinct heeft of Oost Indisch doof is? Dan zou ik zeggen: Geniet lekker van die wandeling in het losloopgebied! Er geldt immers geen losloop PLICHT in deze gebieden 😉

Foto: Anita Spaans-van Mourik
Foto: Anita Spaans-van Mourik

Respect, begrip en inlevingsvermogen

“Ik weiger mij hond aan te lijnen in een losloopgebied. Dat die andere baas zijn hond maar opvoedt”.

“Mijn hond wil nu eenmaal niet aan de lijn lopen. Dus dat is dan jammer voor de aangelijnde honden in deze zone met aanlijnplicht.”

De eerste uitspraak hierboven komt rechtstreeks uit een van de reacties die geplaatst werden op mijn bericht op de Facebookpagina. Helaas heeft de dame in kwestie haar berichten allemaal verwijderd nadat ze, in mijn ogen terecht, op haar plaats gezet werd door andere lezers.

Dit soort uitspraken en meningen maakt ook mij erg verdrietig. Waarom leef je je niet eens in in de situatie van een ander? Waarom nemen mensen al snel aan dat een hond niet is opgevoed of dat het maar allemaal moet kunnen?

In principe komt het er op neer dat we elkaar als hondeneigenaar gewoon op een leuke manier behandelen. Waarom zou je die baas, die jou even vraagt jouw hond aan te lijnen negeren? Waarom zou je je hond los laten lopen in een gebied met aanlijnplicht? Het zorgt alleen maar voor frustratie, boosheid en spanning. En daar is het leven te kort voor vind ik. Houd je aan de (ongeschreven) regels, ken je hond en kies wat voor jou de meest veilige en verstandige manier is om dagelijks te genieten van jullie wandelingen.