Medicijnen toedienen bij Japanse honden: Een zinvolle handleiding

Foto boven: Ichigo van Noesse Burgwal en Albertine Burgwal Seppenwoolde

Medicijnen toedienen bij je krulstaart. Hoe zorg je dat je weet wat je te wachten staat? Wat zijn de do’s and dont’s? Deze methode voor het toedienen van medicijnen bij katten is alom bekend en zeer effectief. Omdat ik het ook heel belangrijk vind dat eigenaars van Japanse honden hiervan op de hoogte zijn, heb ik de tips die voor katten worden gegeven, omgezet naar een handleiding voor koppige krulstaarten. 

medicijnen toedienen shiba
Seiko van Paul Weber
 1. Laat je hond op de grond staan en klem je benen rond het smallere gedeelte van de buik/heupen. Buig voorover en til het hoofd omhoog, zodat slokdarm en bek op 1 lijn zitten. Met wijsvinger en duim oefen je lichte druk uit aan beide kanten van de snoet terwijl je in je andere hand de pil gereed houdt. Zodra de hond zijn bek opendoet, gooi je de pil naar binnen. Masseer nu de hals van de Shiba om zo een slikreflex uit te lokken.
 2. Kijk waar je hond de pil heeft uitgespuugd en haal je Shiba van de bank af. Zet hem op de grond en herhaal de eerste stap.
 3. Gooi het vochtig geworden pilletje weg en haal je krulstaart onder het bed vandaan.
 4. Neem een nieuwe pil uit het doosje en neem de hond weer tussen je benen vast terwijl deze op de grond staat. Duw opnieuw de kaken van elkaar en druk de pil naar binnen met de wijsvinger van je vrije hand.
 5. Haal de pil uit de goudviskom en de hond uit de wasmand. Roep je partner uit de tuin.
 6. Neem je krulstaart op de grond tussen je benen vast en houd met je handen zijn voorpoten vast. Negeer de blikkerende tanden en het gegrom. Laat je partner het hoofd stevig vastpakken terwijl hij met een liniaal de kaken van elkaar wrikt. Gooi de pil via de lineaal naar binnen en stimuleer een slikreflex.
 7. Pluk je hond uit de border van je tuin en haal bij de bouwmarkt een setje gehoorbeschermers. Neem meteen ook een nieuwe liniaal mee.
 8. Neem een nieuwe pil uit het doosje en draai de hond stevig in een grote handdoek. Laat je partner op je hond liggen, zodanig dat alleen het hoofdje nog van onder zijn oksel zichtbaar is. Zuig de pil op met een rietje, forceer de bek open en schiet het pilletje in de keel.
 9. Haal de verbanddoos uit de badkamer en verbind de verwondingen van je partner. Verwijder daarna de bloedvlekken van het tapijt, gooi het uitgespuugde pilletje weg en neem een nieuw pilletje uit de verpakking.
 10. Haal je krulstaart uit de garage van de buren en neem een biertje. Zet hem nu in een leeggemaakt keukenkastje en doe het deurtje dicht, zodat alleen zijn hoofd er nog uit steekt. Neem een lepel uit de bestek lade en een elastiekje uit de rommel lade. Schiet met de nu gemaakte katapult het pilletje in de keel van je hond.
 11. Haal de schroevendraaier uit het schuurtje en schroef het deurtje weer terug op zijn scharnieren. Zoek de rumfles en neem een dubbele portie. Maak ondertussen een alcoholcompres om de wond op je wang mee te ontsmetten en koelen. Controleer of je tetanus-injectie nog geldig is.
 12. Gooi je gescheurde spijkerbroek weg en trek een andere aan.
 13. Bel de brandweer om die k**** krulstaart uit de kruipruimte van het huis te halen en neem een nieuw pilletje uit het doosje
 14. Haal een rol duct tape uit de garage en tape beide voorpoten aan elkaar vast. Met een stuk touw bind je je hond nu vast aan een tafelpoot. Trek je werkhandschoenen aan en duw de pil naar binnen. Wip er vervolgens een stukje vlees achteraan.
 15. Drink de fles rum leeg en vraag aan je partner om je naar de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis te brengen. Laat je vingers en bovenbenen hechten en de pilresten uit je linkeroog verwijderen. Bel onderweg naar huis een meubelzaak voor het bestellen van een nieuwe eettafel.
 16. Informeer bij de dierenspeciaalzaak of ze ook hamsters hebben en hoe ze tegenover het inruilen van huisdieren staan als betaalmiddel voor de nieuwe hamster.
 17. Ga verslagen terug naar huis – De dierenzaak accepteert je hond alleen als hij het pilletje heeft gehad.
medicijnen toedienen shiba
Hihi! Gefopt!
Foto: Miki van Jessica van Bokkum